Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» προωθεί το υπουργείο Παιδείας
Περίπου 100 σχολεία θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν με άλλα
ΤA ΝEA On-Line ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο σχολείων σε πολλές περιοχές της χώρας προχωράει το υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

Ο «Καλλικράτης» σε εκπαιδευτικές μονάδες που προωθεί η Αννα Διαμαντοπούλου αφορά νομούς όπου λειτουργούν συγκροτήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τον αριθμό των κατοίκων τους.

Η έρευνα που έκαναν πρόσφατα οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από εντολή της υπουργού Παιδείας αποκαλύπτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις δύο ή τριών σχολείων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους με 50 μαθητές το καθένα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις (συνολικά 100) το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Κριτήριο για την συγχώνευση ή το κλείσιμο σχολείων θα είναι να έχουν λιγότερους από 10 μαθητές.

Το κριτήριο αυτό βέβαια αφορά τα σχολεία μικρών ή μεγαλύτερων πόλεων και δεν θα ισχύσει για περιοχές της χώρας απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες.

Από τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων εξαιρούνται απομακρυσμένα νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, ανέφερε πως το υπουργείο δεν προχωρά μόνο σε συγχωνεύσεις αλλά και σε ιδρύσεις σχολείων και πρόσθεσε: «Δεν συγχωνεύουμε για να συγχωνεύσουμε, απλά για να εξοικονομήσουμε δασκάλους και πόρους. Εκεί που υπάρχει οικιστική ανάπτυξη και περισσότερος μαθητικός πληθυσμός θα ιδρυθούν σχολεία. Εκεί που πρέπει, για παιδαγωγικούς λόγους, να μην υπάρχουν ολιγοθέσια σχολεία, συγχωνεύουμε».

Πάντως, οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) καταγγέλλουν ότι η εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά υπό την «κηδεμονία του ΔΝΤ» και στην πραγματικότητα τα σχολεία που θα κλείσουν ανά τη χώρα είναι περισσότερα από 300.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Οπου κλείνει ένα σχολείο…


ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ, στα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν η αναζήτηση σχολείου για τα παιδιά που «έπαιρναν τα γράμματα» προκαλούσε κύματα εσωτερικής μετανάστευσης από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα, γυρίζει την ελληνική κοινωνία η εκπαιδευτική πολιτική που επιβάλλει το μνημόνιο και υλοποιεί η κυβέρνηση. Στη φτώχεια που έχει πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού προστίθεται άλλη μία αιτία ερήμωσης της ευάλωτης ελληνικής περιφέρειας, ιδίως των άγονων ορεινών περιοχών, όπου «ποτέ δεν έφτασε το ψωμί», αλλά περίσσεψε η αγάπη των ανθρώπων για τα γράμματα και το πάθος να αλλάξουν τα παιδιά τους ζωή με όχημα τις σπουδές. Η πολιτική των ολιγοθέσιων σχολείων, την οποία ακολούθησαν οι κυβερνήσεις από το ’70 και μετά, ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αναλφαβητισμού που έπνιγε τη χώρα, εγκαταλείπεται. Πλέον η κυβέρνηση διακατέχεται από το όραμα του «φθηνού σχολείου» με οποιοδήποτε κόστος για την κοινωνία. Ο στόχος είναι «τυφλός»: Κούρεμα των σχολικών μονάδων, μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά τουλάχιστον 25%, συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δυναμικού και άγριες ανατροπές στον εργασιακό βίο όσων αντέξουν.



ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ έχει προετοιμαστεί με ιδιωτικές μελέτες πληρωμένες από το ΕΣΠΑ κρυφά από τις τοπικές κοινωνίες, με απευθείας συνεννοήσεις των διορισμένων περιφερειακών διευθυντών και του επιτελείου του υπουργείου Παιδείας. Ειδική ομάδα η σύσταση της οποίας επιβάλλεται από το μνημόνιο θα συσταθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να επιβλέψει το «κούρεμα». Οι σχολικές κοινότητες πολύ σύντομα θα εξαναγκαστούν να βγουν στη γύρα προς αναζήτηση χορηγών για να εξασφαλίσουν το ρεύμα των… διαδραστικών πινάκων, την πιο ειρωνική εξαγγελία που έκαναν προ μηνών ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας. Τελευταίο ανάχωμα σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που εφαρμόστηκαν σε όλες τις χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ, αφήνοντας πίσω του ερήμους, είναι η αντίσταση των τοπικών κοινωνιών.

Αναζήτηση στη σελίδα της ΔΟΕ Αναζήτηση στο Google Google web log statistics Αρχισαν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί με προγράμματα ΕΣΠΑ

Αρχισαν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί με προγράμματα ΕΣΠΑ

Οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα

Ξεκίνησαν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί με προγράμματα του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ από τις 16 Δεκέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με τη στήριξη του ΠΑΜΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα» και ενημερώνει ότι «από την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010, άρχισαν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα των αναπληρωτών ΕΣΠΑ, που εργάζονταν εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σαν αποτέλεσμα του αγώνα μας ενάντια στην αρχική διάθεση του υπουργείου δεν είναι το "τέλος" αυτού του αγώνα. Η αιτία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων συνεχίζει να υπάρχει. Γι' αυτό ο αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις συνεχίζεται μέχρι την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Για:

Να αποσυρθεί τώρα η σύμβαση της ντροπής (ΕΣΠΑ). Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους τους αναπληρωτές, ως την κατάργηση του θεσμού. Τακτική καταβολή μισθού, δύο φορές το μήνα, από δω και πέρα.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί απ' το υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ, του νόμου 3948/2010. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Εξω όλα τα προγράμματα και το ΕΣΠΑ απ' τα σχολεία».

Καταγραφή μέχρι 10 Φεβρουαρίου -Το μισθολόγιο

Καταγραφή μέχρι 10 Φεβρουαρίου
Οι δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να καταγράψουν αναλυτικά τους υπαλλήλους που διαθέτουν και τις ελλείψεις τους. Σκοπός «η βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων»


«Καλλικράτη» στη Δημόσια Διοίκηση ξεκινάει το υπουργείο Εσωτερικών με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία όλοι οι φορείς του Δημοσίου καλούνται μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να προχωρήσουν σε πλήρη καταγραφή προσωπικού και αναγκών

Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν 20.000 για τη στελέχωση περίπου 20.000 θέσεων διευθυντών και υπο διευθυντών σχολικών μονάδων το 20

Πάνω από 40.000 αιτήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης αναµένεται να υποβληθούν στα Συµβούλια Επιλογής για τη στελέχωση περίπου 20.000 θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών µονάδων το 2011.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (για παραιτήσεις εκπαιδευτικών)


Καραγιάννης Θωμάς                                             Αθήνα, 10/12/ 2010

Αιρετός ΚΥΣΠΕ                                                           ΠΡΟΣ
Τηλ:6974750406                                               Τους συναδέλφους μου
e-mail thkaragian@sch.gr                                       εκπαιδευτικούς  
                                                                                   έδρες τους


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
(για παραιτήσεις εκπαιδευτικών)

Αγαπητοί συνάδελφοι,
          Την Πέμπτη 15/12/2010 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ και θα ασχοληθεί εκτός των άλλων θεμάτων και με παραιτήσεις εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος διδακτικού έτους για λόγους υγείας – κοινωνικούς.
          Ευελπιστώ, ότι θα είναι και το τελευταίο συμβούλιο εντός του 2010.
          Συνεπώς, όσοι συνάδελφοι σκέφτονται να παραιτηθούν ας εκτιμήσουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία και αναλόγως ας πράξουν.
          Υπόψη, ότι σε τρία συμβούλια στις 1/10, 21/10 και 23/11 παραιτήθηκαν 69 δάσκαλοι και 15 νηπιαγωγοί.
          Αυτά για ενημέρωση  των υπό παραίτηση ενδιαφερομένων  συναδέλφων.

                                                                   Θωμάς Καραγιάννης

Θέατρα που δέχονται την εκπτωτική κάρτα της Δ.Ο.Ε.

12/12/2010 - 10:51

Προκήρυξη για απόσπαση σε σχολεία και Γραφεία Σ.Ε. του εξωτερικού 2011-2012

«Πρόσκληση εκπαιδευτικών για απόσπαση σε σχολικές μονάδες και σε Γραφεία
Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού. Διαπίστωση γνώσης ξένης γλώσσας των
υποψηφίων».

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Βουλιάζει τα ταμεία η τρόικα

Οι περικοπές αποδοχών και η αύξηση της ανεργίας θα μειώσουν κατά 1,8 δισ. τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του 2011
Το κουλούρι κουλουράκι θα πουν φέτος τα Χριστούγεννα χιλιάδες συνταξιούχοι, που πρώτη φορά θα πάρουν μόνο ένα μικρό επίδομα, αντί για τη 13η σύνταξη, από το ταμείο τους. Σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ «κέρδισε» η κυβέρνηση από την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους (13η και 14η σύνταξη), πάνω από 1,8 δισ. ευρώ χάνουν τα Ταμεία. Αιτίες, η επιπλέον ανεργία που προκάλεσαν οι φόροι και η ύφεση, αλλά και η μείωση των αποδοχών σε δημόσιους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
Από την εφαρμογή του μνημονίου και μέχρι τα τέλη του 2011, διάστημα στο οποίο η ελληνική οικονομία συνεχώς θα φθίνει (ύφεση), αναμένεται να χαθούν επιπλέον 200.000 θέσεις, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη. «Η πραγματική ανεργία θα φτάσει συνολικά σε 1 εκατ. πολίτες». Αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν έως και 5.000 ευρώ το χρόνο για κάθε άνεργο, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που πληρώνει ο ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας.
Μόνο από τους επιπλέον ανέργους το ασφαλιστικό σύστημα χάνει 1 δισ. ευρώ (5.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο). Ενώ από τα 2 δισ. των αμοιβών στο Δημόσιο που έκοψε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο (μνημόνιο) και τις ΔΕΚΟ (δύο φορές, τον Μάιο και τώρα), τα Ταμεία έχασαν άλλα 800 εκατ. ευρώ. Και αυτό καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που πληρώνουν υψηλές εισφορές (άνω του 40% των μεικτών αποδοχών).
Με αυτά τα δεδομένα, το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων εισηγείται την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα -καθώς και μείωση των αποδοχών από 10% έως 30%- προκειμένου να ισορροπήσει τα οικονομικά του, στο Ταμείο Πρόνοιας αναμένουν στην «ουρά» πάνω από 26.000 συνταξιούχοι για τα εφάπαξ, το έσοδα του ΙΚΑ -και παρά τις δύο αλλεπάλληλες ρυθμίσεις καθυστερημένων οφειλών φέτος- τα έσοδα βαίνουν μειούμενα.
Με αυτά τα δεδομένα, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, και διαπιστώνει ότι απαιτείται νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό μέχρι το 2015. Για το σύστημα οι μεγάλες περικοπές στις αποδοχές ξεκινούν μετά το 2015 (νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον νόμο 3863/2010, αυξημένα όρια ηλικίας).
Στο μεσοδιάστημα, οι ασφαλισμένοι ωθούνται σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ετσι, με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις κυρίως μητέρων με ανήλικο και τις σχεδόν 50.000 ασφαλισμένες του ΙΚΑ που είχαν χάσει το δικαίωμα «εξόδου» -και με τις νέες ρυθμίσεις απέκτησαν αυτή τη δυνατότητα- η κυβέρνηση έκανε «ντρίμπλα» στην τρόικα και απέφυγε τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο. Τώρα, με τόσο μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων που πυροδότησαν οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις, το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μεταβιβάζει το πλεονάζον, κατά την τρόικα, προσωπικό στο ασφαλιστικό και τηρείται ο κανόνας «5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη». Με τη διαφορά ότι οι συντάξεις γίνονται επιδόματα.

Νέo πακέτο με το μνημόνιο 3

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
 
Πρόσθετα μέτρα που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ ή 6 δισ. ευρώ το 2011 για να κλείσει η μαύρη τρύπα του 2010 και επιπλέον 5% ή 12 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014 προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Στο μνημόνιο, που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα εισπρακτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων, η επιβολή «πράσινου» φόρου στις επιχειρήσεις, φόροι σε ακίνητα (τέλος αυθαιρέτων, διαδοχικές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών) και στα αναψυκτικά αλλά και νέα αύξηση του ΦΠΑ το 2012. Υπόσχεται ευρύτατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα επικουρικά ταμεία, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στις βασικές συντάξεις, κατάργηση ελλειμματικών ΔΕΚΟ, νέο μισθολόγιο, αύξηση των τιμών των εισιτηρίων τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ και της εξέτασης στα νοσοκομεία στα 5 ευρώ από 3 σήμερα. Στις τράπεζες προωθείται πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της συμμετοχής του Δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής, ενώ αλλάζει το καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων. Το μνημόνιο ορίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος θα εναρμονίσουν τα δικαιώματά τους με αυτά του ΙΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=372639&dt=12/12/2010#ixzz17sRHVeCB

Συνδρομή προς τη Δ.Ο.Ε.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

   Αριθμ. Πρωτ. 1540                                                                   Αθήνα   10/12/2010

                                          Προς
                                                                                                  τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
           

ΘΕΜΑ : Συνδρομή προς τη Δ.Ο.Ε.

 

Συνάδελφοι,


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., απαντώντας σε ερωτήματα, σχετικά με το ύψος της συνδρομής, σας ενημερώνει για τα εξής:

1.      Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 2 του καταστατικού της ΔΟΕ η συνδρομή προς την ομοσπονδία  ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.  Η συνδρομή προς τη ΔΟΕ είναι 34€ κατ’ έτος για τους μόνιμους και αναπληρωτές και 10€ κατ’ έτος για τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και τους ωρομίσθιους. Από τα χρήματα αυτά 3€ κατά μέλος πηγαίνουν στην ΑΔΕΔΥ (200.000€ το χρόνο περίπου) και 1€ στις διεθνείς οργανώσεις. Στη ΔΟΕ παραμένουν 30€ και 7€ κατά μέλος αντίστοιχα. Παρά την παραπάνω καταστατική δέσμευση στο Δ.Σ. της ΔΟΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή συζήτηση, όπου έχουν κατατεθεί προτάσεις αλλά δεν έχει γίνει ως τώρα δυνατό να ληφθεί ομόφωνη απόφαση (κάτι που είναι απαραίτητο για να γίνουν αλλαγές που θα επικυρωθούν από τη Γ.Σ. του καλοκαιριού). Η πρόταση που διατυπώνεται, για συνδρομή 20€ κατά μέλος,  σημαίνει ακύρωση όλων των σημαντικών δράσεων της Ομοσπονδίας (αγωνιστικές κινητοποιήσεις, Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου, Ολομέλειες Προέδρων, κλπ), αφού τα 4/5 της συνδρομής καλύπτουν αυτές τις ανάγκες και τα υπόλοιπα τα λειτουργικά έξοδα της Ομοσπονδίας (μισθοί υπαλλήλων, λογαριασμοί, κλπ.).
2.      Επειδή το θέμα της συνδρομής αποτελούσε σημείο τριβής και αντιπαραθέσεων στις Γ.Σ. του κλάδου, στη Γενική Συνέλευση του 1993 αποφασίστηκε να υπολογίζεται, η συνδρομή, με πάγιο τρόπο. Είναι το 0,32% του βασικού μισθού του νεοδιόριστου εκ/κού. Από τότε, εδώ και δύο δεκαετίες, περίπου, αυτή η απόφαση δεν έχει αλλάξει σε καμιά Γενική Συνέλευση. Η φετινή συνδρομή, η οποία παραμένει επί τριετία σταθερή, (χωρίς καμία αύξηση) αποφασίστηκε στην 79η Γ.Σ. του κλάδου, από τους 700 αντιπροσώπους. Η απόφαση, μάλιστα, για  το ύψος της συνδρομής των ωρομίσθιων συναδέλφων ήταν ομόφωνη (78η Γ.Σ.).
3.      Το ΔΣ της ΔΟΕ έχει αποφασίσει τη δημιουργία αποθεματικού 250.000 €, κατ’έτος, για τη δημιουργία Κεντρικού Απεργιακού Ταμείου, με  στόχο τη στήριξη των αγώνων του κλάδου και την καλύτερη προβολή των αιτημάτων μας. Για το σκοπό αυτό έχει, ήδη, αποφασίσει την αναπροσαρμογή όλων των εξόδων της Ομοσπονδίας και τον περιορισμό τους, καθώς επίσης τη μη πραγματοποίηση του ετήσιου συνεδρίου ΔΟΕ-ΠΟΕΔ,  την αλλαγή στον τρόπο έκδοσης του Διδασκαλικού Βήματος (ηλεκτρονικά) κλπ.
4.      Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η ΔΟΕ δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους, πέρα από τη συνδρομή των συναδέλφων. Ούτε δάνεια έχει πάρει ποτέ, ούτε επιχορηγήσεις. Διαχειρίζεται με φειδώ και περίσκεψη τα χρήματα των συναδέλφων. Εξάλλου, τα οικονομικά της ΔΟΕ, όπως γνωρίζετε, ελέγχονται από διαπαραταξιακή οικονομική επιτροπή, από την Ελεγκτική Επιτροπή της ΔΟΕ, από ορκωτό λογιστή και εγκρίνονται από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και από τη Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι το ζήτημα της συνδρομής δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Λειτουργεί, μάλιστα, εντελώς αποπροσανατολιστικά. Στην 80η Γ.Σ. του κλάδου, τον προσεχή Ιούνιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε ξανά όλα τα οικονομικά θέματα του κλάδου, και το θέμα της συνδρομής, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αφετέρου δε τις ανάγκες της Ομοσπονδίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόερδρος                                                Ο Γραμματέας

          Μπράτης Δημήτρης                                   Οικονόμου Τριαντάφυλος

Η Μετεκπαίδευση στο στόχαστρο…


ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409                                                                        
FAX: 210 3442287                                                                                             Αθήνα, 06/12/2010

Η Μετεκπαίδευση στο στόχαστρο…

Η Μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών Π.Ε. αποτελεί ένα θεσμό με μεγάλη και ουσιαστική προσφορά στην εκπαίδευση.
Είναι ένας θεσμός που λειτουργεί από το 1922 έως σήμερα με διάφορες μορφές. Συγκεκριμένα με το Ν. 285/1922 η μετεκπαίδευση λειτούργησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως το 1964. Από το 1964 έως το 1967 λειτούργησε προσαρτημένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Με το Ν.Δ. 1922/1972 ιδρύθηκε το «Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης» και λειτούργησε έως το 1996.
Με το Ν. 2327/95 η μετεκπαίδευση ανατέθηκε στα Παιδαγωγικά Τμήματα και λειτουργεί έως και σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Ρόδο και Αλεξανδρούπολη. Σ’ αυτά τα τμήματα φοιτούν περίπου 1.500 συνάδελφοι.
Πάγιο αίτημα του Συνδικαλιστικού Κινήματος ήταν η αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης  και ως προς το επίπεδο σπουδών και ως προς τον χορηγούμενο τίτλο.
Με έκπληξη διαπιστώνω πως φέτος δεν έχει ακόμη εκδοθεί η προκήρυξη εξετάσεων επιλογής δασκάλων και νηπιαγωγών για φοίτηση στα Διδασκαλεία Δημοτικής Εκπαίδευσης. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 2009 η προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε στις 17/11/2009 και η υποβολή αιτήσεων είχε οριστεί έως τις 18/12/2009, εύλογα τίθενται ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της καθυστέρησης.
Ελπίζω πως σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται σε σκέψεις για κατάργηση αυτού του σημαντικού θεσμού της εκπαίδευσης.
Ελπίζω οι φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Υπουργείου να μην έχουν βάση.
Είναι αδιανόητο ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση, αντί να επενδύουμε στην εκπαίδευση να την αποδυναμώνουμε.
Είναι απίστευτο κάποιοι να θυσιάσουν ένα θεσμό 90 σχεδόν χρόνων υποβαθμίζοντας τον ή, στην χειρότερη περίπτωση, καταργώντας τον στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων.
Η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να ξεχνά πως ο εκπαιδευτικός είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για ποιοτική εκπαίδευση. Ο εκπαιδευτικός αποτελεί την κινητήριο μηχανή του εκπαιδευτικού συστήματος,
Επομένως, όλοι θα περιμέναμε έναν προγραμματισμό για πλήρη παιδαγωγική και επιστημονική κατάρτιση των εκπαιδευτικών, για πολυεπίπεδη επιμόρφωση, για μετεκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου ώστε οι εκπαιδευτικοί να προσεγγίζουν δημιουργικά και δυναμικά τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τις νέες διδακτικές μεθόδους και την αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών για πλήρη ανταπόκριση στις απαιτήσεις του σημερινού σχολείου της νέας εποχής.
Ο υπερήφανος κλάδος των εκπαιδευτικών δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση ή την κατάργηση της μετεκπαίδευσης ούτε τη λήψη άλλων μέτρων που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση, στοχοποιούν και απαξιώνουν τον εκπαιδευτικό.
Είναι υποχρέωση του Υπουργείου άμεσα να δημοσιοποιήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών για την εισαγωγή τους στα διδασκαλεία και να ξεκινήσει ένα διάλογο για την αναβάθμιση της Μετεκπαίδευσης.


                                                                                              Πάντα στη διάθεσή σας

 Παληγιάννης Βασίλης

Το νέο Μνημόνιο (ολόκληρο στα ελληνικά)[ 9/12/2010 ]

Επίσχεση εργασίας αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ


ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αρ. Πρωτ.1538
Αθήνα  8/12/2010
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Θέμα: Επίσχεση εργασίας αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ
Συνάδελφοι,
            Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, στη σημερινή του συνεδρίαση (8-12-2010), και αφού έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παραμένουν απλήρωτοι επί τρίμηνο (Σεπτέμβρης - Οκτώβρης - Νοέμβρης), παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Παιδείας, ομόφωνα αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους αναπληρωτές ΕΣΠΑ να προβούν σε επίσχεση εργασίας, καταθέτοντας σχετική δήλωση στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την  Πέμπτη 16 του Δεκέμβρη 2010 (με ευθύνη των Συλλόγων Π.Ε).
            Καλούμε  τους  Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. να ενημερώσουν σχετικά τους συναδέλφους, να οργανώσουν την κατάθεση των δηλώσεων επίσχεσης εργασίας,   καθώς επίσης και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις μέρες επίσχεσης, στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση μπορείτε να απευθύνεσθε στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και στο Νομικό Σύμβουλο. (Σας αποστέλλουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ και υπόδειγμα δήλωσης).
H γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ και υπόδειγμα δήλωσης σε επεξεργάσιμη μορφή.
 

Τι ισχύει με το "νέο" δώρο Χριστουγέννων σε όλες τις κατηγορίες

Στους συνταξιούχους του δημοσίου υπάρχει αναπροσαρμογή των δώρων (200 ευρώ το δώρο Πάσχα, 200 ευρώ το επίδομα αδείας και 400 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων) για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά.

Επίδομα δώρου ύψους 400 ευρώ θα καταβληθεί εφέτος στους συνταξιούχους όλων των ταμείων εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

    Στους συνταξιούχους του δημοσίου υπάρχει αναπροσαρμογή των δώρων (200 ευρώ το δώρο Πάσχα, 200 ευρώ το επίδομα αδείας και 400 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων) για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά.

    Για συνταξιούχους των οποίων οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2500 ευρώ, ο 13ος και 14ος μισθός καταργούνται.

    Στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ, θα χορηγηθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 300 ευρώ ανάλογα με το ετήσιο και το οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπόκειται σε εισφορές.

    Το δώρο θα καταβληθεί μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου και του ΟΑΕΕ στις 16 και στις 20 Δεκεμβρίου. Ως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ.

    Εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

    Στον δημόσιο τομέα ο 13ος και ο 14ος μισθός έχουν αναπροσαρμοστεί και δίνονται 1.000 ευρώ συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους, δηλαδή 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας.

    Δεν δικαιούνται δώρο οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ ανά μήνα (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων).

    Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται κανονικά το δώρο των εορτών, αρκεί να συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε οποιονδήποτε εργοδότη.

    Στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

07-12-10 Προσλήψεις αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

07-12-10 Προσλήψεις αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τρίτη, 07 Δεκέμβριος 2010 21:01
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2010-2011, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 109 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 53 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Στο ν. Ευρυτανίας διορίστηκαν 3 συναδέλφισσες Π.Ε. 70 και 1 συναδέλφισσα Π.Ε. 60
5  ΜΑΤΖΙΑΡΗ   ΜΑΡΙΑ  ΠΑΝΑΓ                       ΠΕ60 0 Β 1744
90  ΚΑΤΣΑΛΙΑΚΗ   ΚΟΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ   ΠΕ70 0 Γ 1516
92  ΖΑΡΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΠΕ70 0 Γ 1529
100  ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΕ70 0 Γ 1560