Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Εφάπαξ μετά το... 2013 στο Δημόσιο

από ΕΘΝΟΣ

Σε αδιέξοδο οδηγείται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς αδυνατεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα για εφάπαξ 37.000 δικαιούχων. Ο μέσος όρος αναμονής υπερβαίνει τη διετία
Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Το Ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και... αναζητά 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα.
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν μέσα στον μήνα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.
Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ωστόσο υποβάλλονται πολύ περισσότερες αιτήσεις. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο αυτό τον μήνα θα είναι 1.200 (ήδη έχουν υποβληθεί 800). Ουσιαστικά χρειάζεται η αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα κατά 550 εκατομμύρια ευρώ, για να σταματήσει το ετήσιο οργανικό έλλειμμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν και τα επιπλέον χρήματα, για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα? ανοίξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την πόρτα εξόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου.
Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, η ΑΔΕΔΥ ζητεί συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση προτείνει να υπάρχει συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΤΕΑΔΥ, με στόχο ένα δάνειο της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο «αγκάθι» αποτελούν τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% έως 3% στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, για να στηριχτεί το Ταμείο. Η πρόταση αυτή βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, που από την πλευρά της εισηγείται τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των Ταμείων (π.χ. στους ειδικούς λογαριασμούς υπουργείων, νομικών προσώπων).
Σημειώνεται πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πιέσεις από την τρόικα για επώδυνες λύσεις στο θέμα του εφάπαξ. Για παράδειγμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί θέμα ακόμα και για άτοκη επιστροφή των εισφορών (κάτι που συνεπάγεται πως δημόσιος υπάλληλος με 35ετία υπηρεσία στην κατηγορία ΠΕ αντί για εφάπαξ 60.000 ευρώ, θα πρέπει να περιοριστεί σε 17.000 ευρώ)!
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ν. ΚΑΛΑΚΟΣ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα
«Αν δεν συμβάλει άμεσα η Πολιτεία με μέτρα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το εφάπαξ δεν έχει καμία τύχη. Θα πρέπει σιγά σιγά να το ξεχάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι χαρακτηριστικό πως 500 άτομα έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ, ενώ αρκετές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, εκλιπαρούν για να πάρουν το νόμιμο δικαίωμά τους».
*Ο Νίκος Καλάκος είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής

ΚΕΝΕΣ 6.000 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Οι ελλείψεις καθυστερούν την έκδοση συντάξεων
Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στα ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην υποχρεωτική έκδοση της προσωρινής σύνταξης, ωστόσο οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν πρόσθετα μέτρα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Τσιακανίκας επισημαίνει πως «έχουμε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία σήμερα, με Ταμεία χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς προσωπικό και μη ενημερωμένα μητρώα».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας στους 13 φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπηρετούν 13.540 διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά υπάρχουν 6.000 κενές οργανικές θέσεις. Μάλιστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω του κύματος φυγής και είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι αποχώρησαν 1.740 υπάλληλοι.
Σημειώνεται πως σήμερα ένας εργαζόμενος περιμένει από 6 μέχρι 14 μήνες για να πάρει σύνταξη όταν έχει όλα τα έτη ασφάλισης σε ένα Ταμείο. Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται από 8 μήνες μέχρι και 2,5 χρόνια, ενώ αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στα επικουρικά Ταμεία.
ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Σήμα κινδύνου από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για απώλειες 1,3 δισ. ευρώ
«Βόμβα» για τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών και τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που φέρνει η οικονομική κρίση. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα αναμένεται να φτάσουν στο τέλος του έτους το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ 400 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η επιβάρυνση του ΟΑΕΔ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
Σε περίπτωση που υπάρξει μία μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 3% με 4% τη φετινή χρονιά, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ανεργία: Η αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 100.000 άτομα μέσα στο 2011 θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος και του ΟΑΕΔ κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το «τίμημα» για το ΙΚΑ από την απώλεια των εισφορών εκτιμάται πως θα είναι 600 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μισθοί. Μέσα στη χρονιά αναμένεται νέα συρρίκνωση του εισοδήματος των μισθωτών, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να χάνουν μέρος των εισφορών. Οι περικοπές στους μισθούς οφείλονται μεταξύ άλλων στη μείωση των πρόσθετων αποδοχών (π.χ. μπόνους, υπερωριών), αλλά και στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
  • Το κλείσιμο επιχειρήσεων λόγω της κρίσης όχι μόνο αυξάνει την ανεργία αλλά παράλληλα μειώνει και τα έσοδα των Ταμείων. Σε περίπτωση που φέτος υπάρξουν 50.000 λουκέτα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα δει να κάνουν «φτερά» 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται πως για το θέμα του ΟΑΕΕ έχει υπάρξει παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία κατέθεσε πακέτο μέτρων στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων προτείνει την επιβολή «επασφάλιστρου» σε όλες τις επιχειρήσεις της τάξης του 1% επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ κ.ά.). Τα χρήματα από την έκτακτη αυτή «εισφορά» θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων. 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗkokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου