Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Διήμερη απεργία εκπαιδευτικών, λόγω μείωσης αποδοχών από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διήμερη απεργία εκπαιδευτικών, λόγω μείωσης αποδοχών
Μεγάλη μείωση στις δαπάνες για την Παιδεία και στις αποδοχές των εκπαιδευτικών το 2010 δείχνουν τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, η οποία προχωρά σε 48ωρη απεργία μαζί με τη ΔΟΕ την Τρίτη και την Τετάρτη 22 και 23 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, η ΟΛΜΕ εκτός από τα μέλη της, ενημερώνει για την κατάσταση στον χώρο της Παιδείας και τους γονείς αναζητώντας κοινωνικές συμμαχίες εν όψει της προοπτικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, την οποία εξετάζει. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΟΛΜΕ:
- Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν σε 2,75% επί του ΑΕΠ, ακολουθώντας καθοδική πορεία, καθώς το 2010 ήταν στο 3,1% επί του ΑΕΠ, το 2009 στο 3,14% και το 2008 στο 3,2%.
- Σημαντική ήταν και η μείωση των διορισμών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, στη μέση εκπαίδευση, το 2010 έγιναν 1.425 διορισμοί καθηγητών, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.786. Το 2008 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν 4.321 καθηγητές.
- Για τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ χρησιμοποιεί την περίπτωση ενός καθηγητή με 18 χρόνια υπηρεσίας. Το 2009, οι καθαρές αποδοχές του έφθαναν τα 21.473 ευρώ, ενώ το 2010 μειώθηκαν στα 18.937 ευρώ.
- Πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ασφαλιστικά ταμεία των εκπαιδευτικών. Στο Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) υπάρχει έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ περισσότεροι από 15.000 εκπαιδευτικοί αναμένουν το εφάπαξ για χρόνια.
Επίσης, στο Μετοχικό Ταμείο (ΜΤΠΥ) υπάρχει έλλειμμα 150 εκατ. ευρώ από την περικοπή των δώρων και των μερισμάτων κατά 30%.
Επίσης, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι 270 εργαστηριακές εξετάσεις δεν καλύπτονται πλέον από τα ταμεία, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να αναγκάζονται να τις πληρώνουν.
Η ομοσπονδία εστιάζει και στο σχέδιο των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά.
Στη Θεσσαλονίκη
Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για απώλεια οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, φέρνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει πρόταση για συγχώνευση 45 σχολείων και για πλήρη κατάργηση άλλων πέντε.
Από την πλευρά της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, χθες με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή των εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία, προκειμένου να έχουν διετή μετεκπαίδευση.
Για το θέμα έχουν έντονα αντιδράσει και η Σύνοδος προέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας, μαζί με τους προέδρους των Διδασκαλείων. «Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, αντί να επενδύουμε στην εκπαίδευση, να την αποδυναμώνουμε στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων», τονίζει για το θέμα η ΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου