Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Από την 1η Ιουλίου μέτρα 4,2 δισ. ευρώ


Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών «πακέτο» μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από την 1η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω επίσπευσή του.
"Η" 27/4

Του Θανάση Παπαδή
Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών «πακέτο» μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από την 1η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω επίσπευσή του. Τα μέτρα θα κινούνται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, τόσο προς την κατεύθυνση των δαπανών όσο προς αυτή των εσόδων. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το νέο «πακέτο», θα είναι και το τελευταίο για το 2011 ωστόσο αυτό κρίνεται αμφίβολο.

Πάντως σημειώνουν ότι με τις νέες παρεμβάσεις θα καλυφθεί τόσο η υπέρβαση του ελλείμματος για το 2010 όσο και η υστέρηση στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το νέο «πακέτο» θα κινείται σε δύο άξονες, μείωση δαπανών και επιβολή νέων φόρων.
Επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια και μείωση αποδοχών στις ΔΕΚΟ
Στον τομέα της μείωσης των δαπανών και των λοιπών παρεμβάσεων, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο σκέλος της χορήγησης επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιουλίου.
Συγκεκριμένα εξετάζεται:
Κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων, σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, από άλλες πηγές, ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Όλα τα επιδόματα θα αποφασίζονται και θα διανέμονται από μία νέα υπηρεσία, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μόνο από το επίδομα ανεργίας, θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τον Ιούλιο, που θα περικόψει επιδόματα κυρίως υψηλόμισθων υπαλλήλων υπουργείων, όπως επίσης και το κόστος των υπερωριών και έξτρα αμοιβών.
Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Μείωση των δαπανών για ενοίκια που καταβάλλουν δημόσιοι οργανισμοί.
Κατάργηση δημόσιων φορέων.
Η είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατομμύρια ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, καθώς και επέκταση του μέτρου μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις και στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Μείωση των επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων των ΟΤΑ με συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης (στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του «Καλλικράτη»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υποχρεώνονται οι δήμοι να αυξήσουν τα έσοδά τους με την αύξηση των δημοτικών τελών.
Ομολογία αποτυχίας
Για ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο η NΔ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eurostat για τη διαμόρφωση του ελλείμματος της χώρας μας στο τέλος του 2010. Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Oικονο­μίας N. Mηταράκης, σημείωσε ότι το αυξημένο έλλειμμα αποδεικνύει ότι «η ύφεση για τον επιχειρηματία και οι εισπράξεις για το κράτος δεν πάνε μαζί. Aντίθετα η ύφεση σκοτώνει τα κρατικά έσοδα». H κυβέρνηση, πρόσθεσε «ομολογεί πλέον την αποτυχία της. Tο Mνημό­νιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Προαπαι­τούμενο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας».
Ειδικοί φόροι στα αναψυκτικά και μετατάξεις σε υψηλότερο ΦΠΑ
Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011. Εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο. Εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.
Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από το καλοκαίρι και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο Μνημόνιο.
Καθιέρωση αυστηρότερων τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.), με στόχο την άντληση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Πλήρης εφαρμογή του «πράσινου φόρου» και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.
Τακτοποίηση ή νομιμοποίηση στα αυθαίρετα κτίσματα, κάτι που ωστόσο προκαλεί διενέξεις των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και το θέμα επί του παρόντος είναι στον «αέρα».
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει 270 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2012.
Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012.
Υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για επέκταση του μέτρου της περαίωσης στις επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο, που είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη ρύθμιση. Επίσης όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση για την περαίωση θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ως «πρόστιμο» έναν αριθμό δόσεων εφάπαξ.
Μελετάται να δοθεί ξανά δυνατότητα για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα συμπεράσματα του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, το οποίο ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες και ανακοινώνεται μέχρι την Παρασκευή 29 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται οι εξής δράσεις:
Προγράμματα προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.
Προγράμματα τεκμηρίων και «πόθεν έσχες» και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.
Βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων στα θέματα του ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων.
Εισαγωγή κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία της φορολογίας και την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για ομάδες φορολογούμενων, στους οποίους παρατηρείται μεγάλο ποσοστό φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής.
Ισχυροποίηση της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου