Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κέδρων





Μπαράζ διαμαρτυριών


8 Απρ 2011, 11:34
Αρ. φυλ. 438/6-4-11






Ούτε η Ευρυτανία κατάφερε να γλιτώσει από τις αλλαγές στα πλαίσια των “παιδαγωγικών αναγκών”, λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει ολόκληρη την χώρα. Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει από γονείς και τοπικούς φορείς, μετά τις σκληρές ανακοινώσεις του υπουργείου που θέλει να κλείσει τρία Δημοτικά Σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μετά από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ήρθαν και οι πολυσυζητημένες συγχωνεύσεις των σχολείων της χώρας. Όπως έγραψαν τα “Ευρυτανικά Νέα” (αρ. φύλλου 435/16-3-11) ο δήμος Αγράφων δεν κατάφερε να κρατήσει τα σχολεία του και πλέον θα μείνει με μόλις 11 σχολεία και 156 μαθητές. Ωστόσο, μεγάλος είναι ο κίνδυνος του χρόνου να χαθούν κι άλλα.



Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και
Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κέδρων



Ύστερα από πολύ σκέψη και συζήτηση μεταξύ των γονέων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κέδρων, περί του θέματος της μεταφοράς των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο του Ραπτόπουλου για την παρακολούθηση της επόμενης σχολικής τους χρονιάς, αποφασίσαμε να προβούμε στις εξής διαμαρτυρίες.

Αρχικά, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα χιλιόμετρα τα οποία απαιτούνται να διανύουν οι μαθητές σε καθημερινή βάση, προκειμένου να παρευρίσκονται στο σχολείο τους. Η απόσταση για την μεταφορά των μαθητών, όσων κατοικούν εντός του χωριού και όχι σε κάποιο συνοικισμό του, δηλαδή η χιλιομετρική απόσταση Κέδρα έως Ραπτόπουλο είναι 16 χιλιόμετρα και μιλώντας σε χρόνο θα λέγαμε ότι ξεπερνούν τα 25 λεπτά της ώρας. Η αντίδρασή μας, όμως, επικεντρώνεται κυρίως στη μεταφορά του ενός εκ των τριών μαθητών, που κατοικεί σε έναν συνοικισμό του χωριού, ο οποίος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα εκτός του χωριού. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στον συνοικισμό Παλιοχορίγκοβο, ο οποίος βρίσκεται 6 χιλιόμετρα νοτιότερα του χωριού, δηλαδή σε χρόνο θα λέγαμε ότι φθάνει έως και 20 λεπτά της ώρας, καθώς ο δρόμος είναι πολύ δύσβατος. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε έναν χωματόδρομο, έναν αρκετά στενό και επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος σε περίπτωση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων καθίσταται αρκετά δύσβατος.

Σ' αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ιδιαιτέρως την άσχημη κατάσταση και την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου και στην απόσταση Κέδρα-Ραπτόπουλο. Δυστυχώς, και αυτό το "κομμάτι" που καλούνται οι μαθητές να αντιμετωπίσουν, ύστερα από την απόφαση της μεταφοράς τους καθημερινά στο Δημοτικό Σχολείο του Ραπτόπουλου, διατρέχει πολλούς κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα. Αναφερόμαστε σε έναν δρόμο, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από βράχους στη μια του πλευρά και απότομους γκρεμούς στην άλλη του πλευρά. Το πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στην καθημερινή πτώση λίθων και πολύ περισσότερο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και σε παγετούς. Πέραν τούτων, μειωμένη ασφάλεια υπάρχει και στην άλλη πλευρά του δρόμου, καθώς υπάρχει ελλιπής κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων.

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε πως η απόφαση η οποία πάρθηκε για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κέδρων, καλεί τους ίδιους τους μαθητές να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες που δεν ταιριάζουν στην ηλικία τους. Καθώς, απαιτείται να διανύουν καθημερινά συνολικά 44 χιλιόμετρα, μιας πολύ επικίνδυνης διαδρομής, για την οποία σε άσχημες καιρικές συνθήκες ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται από πολλούς παράγοντες που χαρακτηριστικά αναφέραμε πιο πάνω.

Γνωρίζοντας και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την παραμονή των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο των Κέδρων, θα σας παρακαλούσαμε θερμά να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας, προκειμένου να παραμείνει το σχολείο στο Δημοτικό διαμέρισμα των Κέδρων.

Κέδρα 28-03-2011

Σύλλογος γονέων και

κηδεμόνων Δημοτικού

Σχολείου Κέδρων.



Επιστολή του περιφερειακού συμβούλου
κ. Λάμπρου Τσιτσάνη



Την άποψή του εξέφρασε, σχετικά με τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Σχολείων στα Άγραφα, και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχάς οποιαδήποτε θέση για κλείσιμο Σχολείων στην περιφέρεια Ευρυτανίας, μας βρίσκει τελείως αντίθετους, όταν τα κριτήρια είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομικά.

Θα μπορούσαμε ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα ως Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας να συμφωνήσουμε στις συγχωνεύσεις-συνενώσεις των Δημοτικών Σχολείων αν αυτές γινόταν με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια και μόνο προς όφελος των μαθητών και αφού βεβαίως είχε προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση με τους Δήμους, την Τοπική Κοινωνία, τους Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.

Επιπλέον, στα κριτήρια συνένωσης θα πρέπει απαραιτήτως να ληφθούν υπ’ όψη: η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, οι κτιριακές υποδομές, οι ορεινές περιοχές και οι καιρικές συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Όλα τα ανωτέρω δεν τηρήθηκαν στα Κέδρα (χιλιομετρική απόσταση 41χλμ., καιρικές συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών) και τα Τοπόλιανα (συγχώνευση με Καστράκι για να δημιουργηθεί νέο μονοθέσιο σχολείο, ενώ παραμένει μονοθέσιο σχολείο (Βελαώρα) μόνο του και μάλιστα σε μικρή απόσταση).

Μία πρόταση βιώσιμη θα ήταν και τα τρία σχολεία να ενωθούν σε ένα, βεβαίως όπου υπάρχει η κτιριακή υποδομή στη Βελαώρα ή στο Καστράκι ή στα Τοπόλιανα.

Μία άλλη πρόταση θα ήταν να συνενωθούν Βελαώρα με Καστράκι, τα οποία ανήκουν στο ίδιο Τοπικό Διαμέρισμα και να παραμείνουν τα Τοπόλιανα, που είναι διαφορετικό Τοπικό Διαμέρισμα.

Τέλος, δεν τηρήθηκαν τα προαναφερόμενα, παρότι η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Παιδείας, με την υπ’αριθμ. 11136/Δ4 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ/27-01-2011 εγκύκλιο, δεσμεύτηκε.

Βεβαίως, όλα αυτά θα λύνονταν, τόσο στην Ευρυτανία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με καλόπιστο διάλογο προς όφελος βεβαίως της εκπαίδευσης και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας διότι η μεγαλύτερη επένδυση σε ένα κράτος είναι η επένδυση στην Παιδεία.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου