Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ η Βουλή

Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το Κοινοβούλιο τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, ενός πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων της χώρας με θητεία σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, είτε την περίοδο της αρχηγίας στη ΝΔ είτε στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, όταν εξελέγη με πρωτοφανή ποσοστά πλειοψηφίας για τα δεδομένα του δήμου.
«Η Βουλή τιμά σήμερα τη μνήμη του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός πολιτικού που για 30 χρόνια τίμησε την πολιτική ζωή», άνοιξε τη συνεδρίαση που παρακολούθησαν ο γαμπρός του Πέτρος Δούκας και η αγαπημένη του κόρη Αλεξία Έβερτ, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης. Ο κ. Νιώτης έσπευσε να σημειώσει ότι στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα, όπως και οι τωρινές, η απώλεια τέτοιων προσωπικοτήτων γίνεται ακόμη πιο αισθητή.
«'Ήταν ένας ολοκληρωμένος πολιτικός, είχε σαφείς θέσεις για όλα τα ζητήματα. Η μαχητικότητα του αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
«Εξέφραζε αυθεντικά τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν πολιτικός του χρέους και της δυναμικής αναμέτρησης με τις καταστάσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι η παράταξη της ΝΔ εκφράζει ευγνωμοσύνη για την πολιτική του παρακαταθήκη.
«Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε άνθρωπος που όχι μόνο στην πολιτική διαπάλη αλλά και στις προκλήσεις ανεδείχθη άνθρωπος με φωτεινότητα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. «Ήταν μαχητής ευθύς και τίμιος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής επισημαίνοντας ασφαλώς τις πολιτικές διαφορές του πολιτικού με το ΚΚΕ. Οραματικό πολιτικό, χαρακτήρισε τον Μιλτιάδη Έβερτ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά με ειλικρίνεια και σεβασμό τη μνήμη του» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας επισημαίνοντας ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ με την πολιτική του παρουσία και προσωπικότητα υπήρξε σκληρός αντίπαλος με την Αριστερά.
«Πολιτικοί σαν τον Μιλτιάδη Έβερτ μας διδάσκουν αυτές τις δύσκολες και αμήχανες ώρες, να στεκόμαστε όρθιοι και σταθεροί και να επιμένουμε στο σωστό. Δεν είναι πείσμα να επιμένεις στο σωστό. Χαρακτηρίστηκε μπουλντόζας γιατί είχε αυτό το πείσμα και την αποφασιστικότητα», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τασούλας.
Από τις χαρακτηριστικότερες αναφορές στην προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Μιλτιάδη Έβερτ, εκείνη της «κάποτε σκληρότατης εσωκομματικής του αντιπάλου», όπως η ίδια χαρακτήρισε τον εαυτό της, κ. Ντόρας Μπακογιάννη. «Ήταν αυθόρμητος αλλά ήξερες που βρισκόσουν. Ήμουν σκληρός εσωκομματικός αντίπαλος του, έδειξε όμως εκείνη την περίοδο τη δημοκρατικότητα του. Ανοιχτά μιλούσαμε και ανοιχτά απαντούσαμε», είπε η κ. Μπακογιάννη.
«Όταν το 1974 έβγαλα τη 'Φωνή του Στέμματος', και συναντηθήκαμε μου είπε: κάνεις λάθος. Δεν πιάνεις τα μηνύματα των εποχών», ήταν κάποιο από τα στιγμιότυπα που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, θυμίζοντας ότι «ο Μιλτιάδης Έβερτ ως μέλος της ομάδας ΑΕΚ στους τρεις μεγάλους δήμους (Ανδριανόπουλος, Έβερτ, Κούβελας) η οποία έδωσε τον αέρα της εκλογικής νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, πήρε τότε το παρατσούκλι «μπουλντόζας» για τον τρόπου που έβλεπε τα πράγματα».
«Δεν δίσταζε να εγκαταλείπει αξιώματα. Προσωποποιούσε το θάρρος στην πολιτική», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη ότι «ο Μίλτος έκανε και λάθη αλλά ποτέ από ιδιοτέλεια» και «ίσως να είχε γίνει πρωθυπουργός αν δεν είχε την αντίληψη των κέντρων ότι η κατάσταση απαιτούσε άλλη προσωπικότητα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου