Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Λιγότερες προσλήψεις στα σχολεία




Μόλις 3.500 εκπαιδευτικοί θα διοριστούν έναντι 23.000 που συνταξιοδοτούνται τη νέα σχολική χρονιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

 

Η υπουργός Παιδείας χθες  στη Βουλή προανήγγειλε  ότι θα φέρει σύντοµα προς  ψήφιση τη µεταρρύθµιση  στα πανεπιστήµια
Μαχαίρι στις προσλήψεις εκπαιδευτικών προανήγγειλε από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στον υπό διαµόρφωση νέο νόµο - πλαίσιο για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση θα υπάρχουν αλλαγές και στο πανεπιστηµιακό άσυλο µε στόχο «τον σεβασµό της δηµόσιας περιουσίας».

Η Αννα ∆ιαµαντοπούλου αναφερόµενη στα προβλήµατα της εκπαίδευσης λόγω των οικονοµικών περικοπών, επισήµανε ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, παρά την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, θα παραµείνουν µειωµένες:

«Στον χώρο της Παιδείας τα προβλήµατα, όπως και σε όλους τους χώρους, είναι τεράστια. Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουµε 23.000 συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δεν θα είναι παραπάνω από τρεισήµισι χιλιάδες. Θα µειωθεί κατά ένα πολύ µεγάλο αριθµό, περισσότερο από το 50%, ο αριθµός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ έχουµε µείωση των προϋπολογισµών που φθάνει µέχρι και το 50%. Αυτή είναι η πραγµατικότητα και την ζουν όλοι».

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ. Σηµειώνεται ότι το περασµένο έτος έγιναν περίπου 2.800

προσλήψεις εκπαιδευτικών, συνεπώς αν ο αριθµός που ανέφερε η υπουργός αφορά και αυτές - κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί - τότε, όπως τεκµαί ρεται από τα λεγόµενα της, οι προσλήψεις που αποµένουν µέχρι τις 3.500 για φέτος θα είναι πραγµατικά ελάχιστες, οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Επίσης η υπουργός Παιδείας ενηµέρωσε τη Βουλή ότι σύντοµα θα φέρει προς ψήφιση «µετά από εννέα µήνες διαβούλευσης, ένα πραγµατικά ριζοσπαστικό νοµοσχέδιο, που αφορά και το µοντέλο διοίκησης των πανεπιστηµίων και την οργάνωση των σπουδών και τη νέα λειτουργία όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τον σεβασµό της δηµόσιας περιουσίας, τη µεγάλη ανάγκη τού να αλλάξει η λογική στα πανεπιστήµια και η σχέση τους µε την αγορά εργασίας και τηνεπιστήµη». Και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράµµατα ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τη σύνδεση της έρευνας των πανεπιστηµίων και της παραγωγής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Ακόµα η κ. ∆ιαµαντοπούλου χαρακτήρισε συγκινητική την πρόσφατη συζήτησή της µε το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστηµιακών οι οποίοι «απεδέχθησαν ότι από τις έξι ώρες εβδοµαδιαίως, χωρίς αλλαγή της µισθοδοσίας τους, το κάνουν ήδη, θα προσφέρουν εννέα ώρες την εβδοµάδα». Τέλος, προανήγγειλε και πανεπιστηµιακό “Καλλικράτη” µε συγχωνεύσεις τµηµάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ µετά τις αντίστοιχες συγχωνεύσεις σχολείων που ήδη έγιναν, κάνοντας λόγο για «νέο χάρτη και στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου