Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών




Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών
Δεν έχουν προβλεφθεί και κοστολογηθεί οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν λόγω της συγχώνευσης των σχολικών μονάδων
Στον αέρα ή για την ακρίβεια στις καλές διαθέσεις της τρόικας, βρίσκεται η μεταφορά των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους δήμους της χώρας, για το 2012, καθώς ο υπάρχων σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει λάβει υπόψιν του τις συγχωνεύσεις των σχολείων και δεν έχουν εξασφαλιστεί τα επιπλέον κονδύλια που θα χρειαστούν.
Αναλυτικότερα, όπως αποκαλύφθηκε χθες κατά τη συζήτηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ο σχεδιασμός για τη μεταφορά έχει γίνει με βάση το χάρτη των σχολείων που υπήρχε πριν τις συγχωνεύσεις και το ποσό που έχει προϋπολογιστεί γι' αυτό το σκοπό - και έχει εγκριθεί από την τρόικα - ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ. Με τις συγχωνεύσεις όμως θα αυξηθούν οι μαθητές που θα αναγκάζονται να μετακινούνται από και προς τα σχολεία τους ή σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν οι αποστάσεις και τα αντίστοιχα δρομολόγια απ' ό,τι γινόταν μέχρι τώρα. Ο συγκοινωνιολόγος Ν. Παρασκευόπουλος, που, ως εκπρόσωπος των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, ενημέρωσε για το θέμα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε, από το υπουργείο Παιδείας, τον ακριβή αριθμό των μαθητών που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μεταφοράς ώστε στη συνέχεια να καταθέσουμε αίτημα στην τρόικα. Ελπίζουμε ότι θα μας εγκρίνει τα 10-15 επιπλέον εκατ. που θα χρειαστούν». Με άλλα λόγια, αν η τρόικα δεν εγκρίνει τα επιπλέον κονδύλια ή εγκρίνει μέρος από αυτά, τότε θα υπάρξουν πολλοί μαθητές που θα μείνουν εκτός προγράμματος μεταφοράς, το κόστος της οποίας θα επωμιστούν οι οικογένειές τους.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως οι δήμοι λειτουργούν ως εντολοδόχοι και παράρτημα της Κεντρικής Διοίκησης, αφού για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών ούτε ρωτήθηκαν ούτε συμμετείχαν σε κανέναν σχεδιασμό. Απλά, έρχονται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των υπουργείων χωρίς να έχουν λόγο πάνω σ' αυτές. «Η μεταφορά των μαθητών - είπε - πρέπει να είναι αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης, η οποία πρέπει και να καλύπτει το σύνολο του κόστους. Οι δήμοι οφείλουν να μη δεχτούν αυτήν την αρμοδιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου