Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Παράθυρο για αλλαγές στον νόμο - πλαίσιο από Διαμαντοπούλου


Θα ικανοποιούν ορισμένα αιτήματα των πανεπιστημιακών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Παράθυρο για αλλαγές στον νέο νόμο - πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, που θα ικανοποιούν ορισμένα αιτήματα των πανεπιστημιακών «στον βαθμό που δεν επηρεάζεται η γενική φιλοσοφία και πολιτική του νομοσχεδίου», άφησε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) και των ερευνητών (ΕΕΕ) σε πολύ καλό κλίμα. Οι ηγεσίες των ενώσεων έθεσαν στην κ. Διαμαντοπούλου τα αιτήματα των κλάδων τους με ήπιους τόνους, εστιάζοντας σε 8 βασικά σημεία τις προτάσεις τους για αλλαγές:
1. Διατήρηση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας.
2. Εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων (πρύτανης, κοσμήτορες, πρόεδροι, κ.λπ.) από τα μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων των αντίστοιχων μονάδων.
3. Η διοίκηση να ασκείται από τον πρύτανη και τη σύγκλητο.
4. Το Συμβούλιο Ιδρύματος να ασκεί ελεγκτικό ρόλο και να χαράσσει στρατηγική.
5. Διαμόρφωση ενιαίων προσόντων σε όλα τα πανεπιστήμια για κάλυψη θέσης καθηγητή.
6. Οι βασικές σπουδές για το πρώτο πτυχίο να καλύπτονται οικονομικά από το κράτος (όχι δίδακτρα).
7. Τα σύντομα προγράμματα σπουδών να αφορούν αποκλειστικά τη Σχολή Διά Βίου Μάθησης.
8. Η Πολιτεία να εγγυάται τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για κάλυψη λειτουργικών δαπανών, ανάπτυξη υλικοτεχνικής υποδομής και μισθοδοσία προσωπικού.
Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για "δείγμα ουσιαστικού και σοβαρού διαλόγου με συγκεκριμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις και θέσεις για μια σειρά ζητημάτων που βάζουν τη βάση για μία πολύ ουσιαστική συζήτηση".
Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κάνει λόγο για θετικές προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, που όμως υποβαθμίζονται από διατάξεις όπως η διοίκηση των ΑΕΙ από συμβούλιο, η απόλυτη εξάρτηση του πρύτανη από αυτό, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη σύγκλητο και η καθιέρωση 3ετούς κύκλου σπουδών. Προχθές η Συγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου επειδή "θα μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε εταιρεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου