Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μόλις 600 οι προσλήψεις δασκάλων - καθηγητών


από ΕΘΝΟΣ
Δημοσιευμένο Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ

Μόλις 600 οι προσλήψεις δασκάλων - καθηγητών

Στο 1 προς 10 η αναλογία προσλήψεων - συνταξιοδοτήσεων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γνωστοποιηθεί ο αριθμός των αναπληρωτών. Φρένο στους υπεράριθμους, προαναγγέλεται έρευνα Ρακιντζή για τα ωράρια
 
Mαχαίρι στις φετινές προσλήψεις εκπαιδευτικών
Μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, έστειλε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, που θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου, η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι για το νέο έτος θα προσληφθούν 600 δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ προσέθεσε πως οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έφτασαν τις 6.000. Αναφορικά με τους αναπληρωτές, ανέφερε ότι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών κενών και τότε θα προσληφθούν όσοι χρειάζονται για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα. "Καθένας κρίνεται για το πώς μέσα σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα", είπε η υπουργός Παιδείας, για να προσθέσει: "Οι καπετάνιοι φαίνονται στις φουρτούνες".
Η κ. Διαμαντοπούλου, πάντως, στάθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ομαλό τρόπο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους 6.000 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν στα σχολεία, στις 2.000 συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αλλά και στην "κάρτα του σχολείου", η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 6 Ιουνίου, μέσω της οποίας το υπουργείο Παιδείας θα μπορεί να έχει "on line" ενημέρωση για τα κενά σε προσωπικό, τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας που αντιστοιχεί σε κάθε καθηγητή, τον αριθμό των μαθητών κ.λπ.
Αξίζει να επισημανθεί, πάντως, ότι εξαιτίας των φετινών λιγοστών προσλήψεων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξει Υπουργική Απόφαση για παράταση του χρόνου διορισμού όσων έχουν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. "Εξαντλούμε τους πίνακες των βασικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, δάσκαλοι). Οι υπόλοιπες ειδικότητες, με κανονιστική πράξη, έχουν δικαίωμα διορισμού την επόμενη σχολική χρονιά", υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.
Οσον αφορά το θέμα που έχει ανακύψει με τα σχολικά βιβλία, επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη η εκτύπωσή τους και προσέθεσε πως στόχος είναι στις 12 Σεπτεμβρίου να έχουν παραδοθεί όλα τα βασικά βιβλία και το επόμενο 20ήμερο να δοθούν και τα υπόλοιπα.
Ανακοίνωση για τον αριθμό των διορισμών εξέδωσε χθες η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η μεγάλη μείωση των προσλήψεων θα δημιουργήσει χιλιάδες κενά στα σχολεία και θα υποβαθμίσει δραματικά την παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης στους μαθητές".
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ ζήτησε, χθες, με επιστολή της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, με αφορμή τα προβλήματα που διαφαίνονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Κατά τα λοιπά, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας για το σχέδιο νόμου που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, είπε ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.
ΔΗΛΩΣΗ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
"Βρέθηκαν 1.000 καθηγητές με 0-3 ώρες την εβδομάδα"

"Φρένο" σε περιπτώσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ορισμένες διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας είναι αποφασισμένη να βάλει η υπουργός Παιδείας, προαναγγέλλοντας μάλιστα και ελέγχους για τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν επανειλημμένες συναντήσεις με τους περιφερειακούς διευθυντές και διευθυντές Εκπαίδευσης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα των υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένες περιφέρειες και τα κενά σε άλλες. "Εχουμε κάνει σαφές ότι δεν θα γίνουν οι υπεραριθμίες εκπαιδευτικών αποδεκτές πουθενά και για κανέναν λόγο" δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Μάλιστα, ανέφερε πως έχει συνεννοηθεί με τον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή ώστε μέσα στον Οκτώβριο να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Υπενθύμισε μάλιστα ότι πέρυσι η έρευνα που έγινε στα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης αποκάλυψε πως υπήρχαν 1.000 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα οι οποίοι είχαν εβδομαδιαίο ωράριο 0-3 ώρες.
Αναφορικά με το θέμα των συνταξιοδοτήσεων, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι τον Μάρτιο είχε στείλει επιστολή σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και είχε συζητήσει με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ αν θα "μπορούσε κατ' εξαίρεση να δηλωθεί νωρίτερα η πρόθεση συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, ώστε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός". Οπως αποκάλυψε όμως, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οι αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά

Στα νέα αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών που εισάγονται τη νέα σχολική χρονιά και στην ερευνητική εργασία αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου για φέτος:
  • Σε 180 σχολεία (21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 63 Γυμνάσια) θα γίνει πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία είναι έτοιμα και θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο.
  • Στην Α' Λυκείου του "Νέου Λυκείου" θα εφαρμοστούν αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), τα Μαθηματικά (Αλγεβρα, Γεωμετρία) και την Ελληνική Γλώσσα.
  • Στην Α' Λυκείου θα εισαχθεί το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project).
  • Ιδρύονται Τεχνολογικά Λύκεια, με ειδικότητες βάσει των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, ενισχύοντας την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων τους.
  • Από τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζεται στην Α' τάξη των ΕΠΑ.Λ μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από τα ΕΠΑ.Λ ? ΕΠΑ.Σ στο Τεχνολογικό Λύκειο.
  • Ξεκινάει από φέτος η δοκιμαστική διδασκαλία των μαθημάτων υποστήριξης στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά.
  • Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου (http://digitalschool.minedu.gov.gr) θα έχουν ενσωματωθεί έως τις 10/09/2011 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο.
  • Στην πλατφόρμα των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (http://www.study4exams.gr ), έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει αναρτημένο πλήρες υλικό για τα εξής μαθήματα: α) Αρχαία Ελληνικά, β) Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, γ) Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, δ) Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ε) Βιολογία και στ) Λατινικά.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία του Καθηγητή-Συμβούλου στην πλατφόρμα, που θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους μαθητές απαντήσεις σχετικά με απορίες τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ 
Την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία τους, αν και είχαν αναστείλει τη λειτουργία για ορισμένες βαθμίδες τους, εκφράζουν με δηλώσεις στο "Εθνος" ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του "Εθνους", το οποίο κατέγραψε "κύμα φυγής μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία" και φιλοξενούσε λίστα με 7 σχολεία που ήδη έχουν κλείσει, ο ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων "Αρμούτη" τόνισε: "Διαβεβαιώνω ότι θα λειτουργήσει φέτος το δημοτικό σχολείο, όπως συμβαίνει τα τελευταία 56 χρόνια", ενώ για το νηπιαγωγείο ανέφερε ότι από πέρυσι έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Η εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας των εκπαιδευτηρίων "Καραβάνα", που εδρεύει στη Λάρισα, υποστήριξε ότι στο λύκειο και το γυμνάσιο έχει ανασταλεί η λειτουργία από το 2009 και το 2010 αντίστοιχα, και πρόθεσή τους είναι να λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά. Διευκρίνισε, δε, πως το δημοτικό, το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου