Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Εορτασμός του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, Πολιούχου του Καρπενησίου.

Καλημέρα. Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο η πόλη μας το Καρπενήσι γιορτάζει και τιμά τον Πολιούχο της Άγιο, τον Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη.
Χρόνια Πολλά και ο Άγιος να μας προστατεύει όλους, να μας χαρίζει υγεία και προκοπή και να μας βοηθήσει σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ".

Ποιος ήταν ο Άγιος
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στο Καρπενήσι και η παράδοση αναφέρει ότι σπίτι του ήταν εκεί που είναι σήμερα το εκκλησάκι προς τιμήν του. Γεννήθηκε το 1650μ.Χ. Περίπου 15 χρονών έφυγε για την Πόλη, για να βοηθήσει στο παντοπωλείο που είχε ο πατέρας του και γι' αυτό πήρε το όνομα "Παντοπώλης". Λένε ότι το επώνυμο του ήταν Καρανίκας. Στην Πόλη ο πατέρας του τον έστειλε να μάθει τούρκικα σ' ένα Μωαμεθανό κουρέα, ο οποίος ήξερε την τούρκικη γλώσσα. Μια μέρα ο δάσκαλος του έδωσε ένα χαρτί να το διαβάσει μπροστά σε άλλους Τούρκους. Το χαρτί αυτό ήταν το "σαλαβάτι" η ομολογία δηλαδή της Μωαμεθανικής πίστης. Όταν ο Νικόλαος τελείωσε την ανάγνωση οι Τούρκοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: "Έγινες Τούρκος Νικόλαε, γιατί διάβασες την ομολογία της πίστεως μας". Ο Νικόλαος όταν κατάλαβε το τέχνασμα των Τούρκων, φώναζε δυνατά: "Είμαι Χριστιανός και οφείλω να διαβάσω ότι μάθημα μου δώσει ο δάσκαλος μου". Τότε οι Τούρκοι τον πήγαν στον Καϊμακάμη (άρχοντα) λέγοντας του ότι κορόιδευε την πίστη τους. Ο Καϊμακάμης του είπε "Νικόλαε, γιατί δεν γίνεσαι Τούρκος;". Ο Νικόλαος με λαμπρή φωνή του είπε ότι πιστεύει στον Χριστό και είναι έτοιμος να πεθάνει για το όνομα του. Τότε του έδεσαν τα χέρια πίσω και τον κρέμασαν σε ένα στύλο. Όσες φορές κι αν προσπάθησαν να του αλλάξουν την πίστη δεν τα κατάφεραν. Στο τέλος με διαταγή του Καϊμακάμη του έκοψαν το κεφάλι στις 23 Σεπτεμβρίου 1672. Για τριάντα μερόνυχτα έβλεπαν να κατεβαίνει φως από τον ουρανό, στα Άγια Λείψανα του. Οι Χριστιανοί τον έθαψαν στη Χάλκη στο μοναστήρι της Παναγιάς. Τμήματα των Αγίων Λειψάνων του Μάρτυρα βρίσκονται στα παρακάτω μοναστήρια: Ξηροποτάμου και Γρηγορίου στο Άγιο Όρος και Προυσού και Τατάρνας στο νομό Ευρυτανίας. Είναι ο πολιούχος Άγιος της πόλης Καρπενησιού και η μνήμη του γιορτάζεται στο Καρπενήσι με μεγάλη λαμπρότητα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η ανακήρυξη του ώς Πολιούχου

Μέχρι το 1955 δεν υπήρχε στο Καρπενήσι επίσημα καθιερωμένη θρησκευτική εορτή. Ό κάθε Ναός γιόρταζε και πανηγύριζε την ήμερα της μνήμης του, χωρίς καμία άλλη ιδιαιτερότητα. Το 1955 κινήθηκαν Δήμος και Εκκλησία με πρωτοπόρο τον Εφημέριο της Παναγίας και Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής Αρχιμανδρίτη Κων. Παπανικολάου στο Αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την καθιέρωση ως Τοπικής Θρησκευτικής Εορτής, την Εορτή του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη την 23η Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο δέχθηκε το αίτημα και την 27/5/1955 υπογράφηκε το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα "Περί αναγνωρίσεως ως μονίμου τοπικής Θρησκευτικής Τελετής του Νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου" (ΦΕΚ 151 τ. Α' 15-6-1955). Από τότε καθιερώθηκε ή 23η Σεπτεμβρίου ως ημέρα τοπικής αργίας και πανηγυρισμού.


Oι φωτογραφίες είναι από την περιφορά της εικόνας του Αγίου σήμερα 23/9/2011 στους δρόμους του Καρπενησίου.(Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου