Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Στην εφεδρεία δάσκαλοι και καθηγητές από το καλοκαίρι του 2012 - Προστίθεται διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο


Η «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» θα εφαρμοστεί και στους δασκάλους και καθηγητές από το επόμενο έτος

Από το καλοκαίρι του 2012 η εφαρμογή του θεσμού και για τους εκπαιδευτικούς. Αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και να προστεθεί η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Θα εφαρμοστεί σε όσους είναι τουλάχιστον 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας

 
Την ένταξη των εκπαιδευτικών στην "προσυνταξιοδοτική" εφεδρεία από το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες -να αποφασίσει σήμερα η κυβέρνηση. Σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ρητά στο πολυνομοσχέδιο ότι ο θεσμός της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας θα ισχύσει και στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας και θα αποτυπωθεί σε προσθήκη που θα γίνει στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την εφεδρεία. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ για τους δάσκαλους και τους καθηγητές γυμνασίων και λυκείων θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2012.
Η "προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα" θα εφαρμοστεί σε όσους εκπαιδευτικούς είναι τουλάχιστον 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια προϋπηρεσίας, στα οποία θα συνυπολογιστεί και η υπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση πριν από το 1983, θα έχουν τη δυνατότητα να "αναγνωρίσουν" την προϋπηρεσία τους καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό για την "εξαγορά" των ενσήμων. Αναμένεται να εξαιρεθούν όσοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένων.
Η "εφεδρεία" στον χώρο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στα σχολεία της χώρας. Η μαζική έξοδος από την εργασία χιλιάδων εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τις ελάχιστες έως μηδενικές προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της παιδείας το 2012, θα σημάνει νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από τον Σεπτέμβριο. Η μείωση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (ωρομίσθιων και αναπληρωτών), που θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί τη χρονιά που έρχεται, θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση "σαρωτικών" μετατάξεων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες.
Οι μετατάξεις
Οι μετατάξεις -σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- δεν θα έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς αλλά θα αφορούν το σύνολο της επικράτειας με αποτέλεσμα όσοι δεν αποδεχτούν τη μετακίνησή τους, να τίθενται στην εφεδρεία.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα και για μία σειρά άλλων αλλαγών που αφορούν το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται ευνοϊκές τροποποιήσεις για την επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο. Σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα μειωθούν τα χρόνια προϋπηρεσίας που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με τα οποία καθορίζονται οι νέοι βασικοί μισθοί των εν ενεργεία υπαλλήλων.
ΝΙΚΟΣ Β.ΤΣΙΤΣΑΣ - ΕΘΝΟΣ, 17/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου