Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Απο το νηπιαγωγείο η εκπαίδευση για το Ίντερνετ! Σχετική έρευνα έγινε σε δείγμα 2.319 εκπαιδευτικών από TO BHMA

Απο το νηπιαγωγείο η εκπαίδευση για το Ίντερνετ! Σχετική έρευνα έγινε σε δείγμα 2.319 εκπαιδευτικών
Στο δημοτικό ή ακόμη και το νηπιαγωγείο πρέπει να ξεκινάει η εκπαίδευση των παιδιών για την ασφαλή περιήγησή τους στο Διαδίκτυο! Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που έγινε στο πλαίσιο της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr. Η έρευνα έγινε διαδικτυακά σε δείγμα 2.319 εκπαιδευτικών απο τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο του 2011.

Ένα από τα άμεσα συμπεράσματα της έρευνας που συγκεντρώνει σχεδόν την καθολική αποδοχή (99%) των ερωτηθέντων, είναι ότι η εκπαίδευση των ανήλικων χρηστών γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας είναι ευθύνη και των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε:

- Οι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες κρίνουν ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί - και όχι μόνο οι καθηγητές πληροφορικής - μπορούν να διδάξουν (ανάλογα με το μάθημά τους) την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
- Οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες κρίνουν ότι η εκπαίδευση γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου πρέπει να ξεκινά στο δημοτικό. Ωστόσο ένας στους τέσσερις (25%) απαντούν ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά στο νηπιαγωγείο. Στην αντίθετη κατεύθυνση, ένα 5% των ερωτηθέντων απαντάει ότι η εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση του Διαδικτύου πρέπει να ξεκινά στο γυμνάσιο.
Ωστόσο, στο ερώτημα αν πρέπει να θεσμοθετηθεί μάθημα σχετικό με τη ασφαλή χρήση του Διαδικτύου που θα βαθμολογείται, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών (83%) απαντάει «όχι».
Πάντως και όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, μόνο οι 3 στους 10 εκπαιδευτικούς θεωρούν ότι η ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου και γενικώς των online τεχνολογιών διδάσκεται επαρκώς στο σχολείο τους. Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό ποσοστό 33% των εκπαιδευτικών αναφέρει ως εμπόδιο την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία, στον «αγώνα» υπέρ της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.
Ένα 28% των εκπαιδευτικών απαντάει ακόμη: «Δεν μου μένει χρόνος να διδάξω τέτοια ζητήματα». Τέλος ένα 10% των εκπαιδευτικών απαντάει: «Δεν έχω υποστήριξη από τους γονείς των μαθητών μου».
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εκπαιδευτικοί κρίνουν ότι τα παιδιά πρέπει όσο μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις όπως η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου