Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

alfavita.gr: ΤΡΕΙΣ ΓΡΑΠΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΟ 2012 ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μέσα στο 2012 θα πραγματοποιηθούν τρεις γραπτοί διαγωνισμοί για την πλήρωση μόνιμων θέσεων. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα δημοσιευθεί η προκήρυξη πρόσληψης δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
                Τον Απρίλιο εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός για τους 80 εισακτέους στην Ενιαία Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ενώ η σχετική προκήρυξη θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου.
                Παράλληλα μέσα στο 2012  αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ο γραπτός διαγωνισμός των συμβολαιογράφων, μέσω του οποίου θα καλυφθούν εκατοντάδες κενές θέσεις.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
500 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών για τα ειδικά σχολεία
                Σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ τόνισε ότι προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71). Η Υπουργός δεσμεύτηκε για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2012. 
                Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό διορισμού Δασκάλων και Νηπιαγωγών ειδικής Αγωγής αφού μέχρι σήμερα οι θέσεις αυτές καλύπτονταν είτε με μεταθέσεις και αποσπάσεις μονίμων είτε με προσλήψεις αναπληρωτών.
                Μέσω του διαγωνισμού θα προσληφθούν μόνιμα στα Ειδικά Σχολεία 300 Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί (282 και 18) και ενώ άλλες 200 θέσεις θα καλυφθούν μόνιμα από τους πίνακες αναπληρωτών. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος οι απόφοιτοι των δυο Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, δηλαδή του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (κατεύθυνση ειδικής αγωγής) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός θα αφορά τους κλάδους ΠΕ 61 (Νηπιαγωγών Ε.Α.Ε.) και ΠΕ 71 (Δασκάλων Ε.Α.Ε.) και όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος για την Παιδεία (Ν. 3848/2010).
Η ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
                Η εξεταστέα ύλη στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί κατατάσσεται σε δυο θεματικές ενότητες (πρώτη και δεύτερη θεματική ενότητα) και η εξέταση κάθε ενότητας διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες.
                Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά την ειδική εκπαίδευση και έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων των υποψηφίων για να μπορούν:
  α) να επιτελούν το διδακτικό τους έργο σύμφωνα με τις αρχές και την οργάνωση της ειδικής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.
  β) να αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών/μαθητριών με διαφορετικές αναπηρίες ή/και διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  γ) να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν κριτικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των μαθητών/τριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά σε ζητήματα γενικής διδακτικής μεθοδολογίας γενικά παιδαγωγικά θέματα, ανάπτυξη διδακτικών στρατηγικών και στρατηγικών διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος. Η δεύτερη θεματική ενότητα έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων των υποψηφίων για να μπορούν:
  α) να κατανοούν το ρόλο και τη σημασία της συνεργασίας σχολείου και οικογένειας,
  β) να κατανοούν το ρόλο και τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης,
  γ) να κατανοούν την αναγκαιότητα και το ρόλο της διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος, των εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της αξιολόγησης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
  δ) να σχεδιάζουν κατάλληλα προγράμματα και δραστηριότητες για τους μαθητές με αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο της ειδικής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.
                 Tα επόμενα στάδια του διαγωνισμού μετά τον καθορισμό της εξεταστέας ύλης είναι:
  - Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζονται οι πεντακόσιες (500) οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών και Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
- Έκδοση Προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου