Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η τελική εισήγηση για τις επικουρικές

Πλήρη ενοποίηση 5 Ταμείων και μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων σε όσους ασφαλιστικούς φορείς παρουσιάζουν ελλείμματα προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τελική εισήγηση του υπουργείου
από ΕΘΝΟΣ

Δεν πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις στη Βουλή χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε την πρότασή του για το θέμα.
Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το παιχνίδι εντυπώσεων και δεν αναμένεται να αποδεχτεί την πρόταση του υπουργού για από κοινού συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί στις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα.
Στη χθεσινή συνάντηση ο Γιώργος Κουτρουμάνης πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή για το θέμα (όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις όλων των πλευρών για τα επικουρικά). Παράλληλα πρότεινε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ ανάλογη πρόσκληση υπάρχει και για τον ΛΑΟΣ.
 
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας (Ν. Νικολόπουλος, Χ. Λαζαρίδης και Χ. Σταϊκούρας) άσκησαν κριτική για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό την τελευταία διετία. Ουσιαστικά δεν υπήρξε για το θέμα των επικουρικών συντάξεων.
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το νέο «τοπίο» στα επικουρικά ταμεία προβλέπει τα εξής:
  • Πλήρη ενοποίηση των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1η Ιουλίου και αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα. Δεν πρόκειται να διαμορφωθεί ενιαίο ποσό σύνταξης για όλα τα Ταμεία ή ενιαίες οριζόντιες περικοπές.
Οι παρεμβάσεις θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και τις οικονομικές δυνατότητες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις μελέτες και στα σημερινά περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων.
  • Δεν θα υπάρξει μείωση σε συντάξεις, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 20% του συντάξιμου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα επηρεαστούν όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
  • Ουσιαστικά για τους νέους ασφαλισμένους διατηρείται ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού συντάξεων. Μάλιστα για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2001 θα συσταθούν ατομικά μερίδια
  • Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών, αλλά και η ενίσχυση των συντάξεων από το μέρισμα που προκύπτει από τις προσόδους της περιουσίας.
Το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει απαραίτητες τις παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι μελλοντικοί συνταξιούχοι στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν το 1/3 της σημερινής καταβαλλόμενης σύνταξης. Μάλιστα τονίζεται πως με το προτεινόμενο σχέδιο «κανένας δεν θα πάρει σύνταξη μικρότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα χρήματα των εισφορών και μάλιστα αξιοποιημένα κατά το καλύτερο δυνατό μοντέλο».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, χωρίς τη μεταρρύθμιση «οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα».
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι σήμερα έχουν ενοποιηθεί 19 Ταμεία στο ΕΤΕΑΜ λόγω αδυναμίας να καταβάλλουν τις συντάξεις και τώρα κινδυνεύει το επικουρικό του ΙΚΑ.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δυνατότητα για εξαίρεση Ταμείων από την ενοποίηση
Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση έχουν τα επικουρικά ταμεία, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα. Ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση οι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα χωρίς την παρέμβαση του κράτους.
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέχρι τις 30 Ιουνίου με απόφαση όχι των ΔΣ των Ταμείων αλλά της αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ασφαλισμένων μπορεί να ζητηθεί η εξαίρεση από το ενιαίο Ταμείο.
Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να ενταχθούν στον ενιαίο επικουρικό φορέα με την ίδια διαδικασία και όσα από τα Ταμεία δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό σχήμα ακόμη, όμως και όσα εξαιρέθηκαν με αίτησή τους πριν από την 1η Ιουλίου.
Η ασφάλιση και στα Ταμεία αυτά θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική, ενώ για το επίπεδο των συντάξεων δεν θα παρεμβαίνει το κράτος. Η μόνη εποπτεία που θα ασκείται θα είναι από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στο πλαίσιο των κανόνων που υπαγορεύονται για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
«Κουμπαράς» με την περιουσία όλων των Ταμείων
Σε έναν «κουμπαρά» θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία όσων επικουρικών ταμείων ενοποιηθούν. Η «προίκα», με την οποία θα συμμετέχει το κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και η γενικότερη οικονομική του κατάσταση θα λαμβάνεται υπόψη για το ύψος των συντάξεων.
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας πέντε είναι οι βασικοί άξονες για την οικονομική στήριξη του νέου φορέα επικουρικής ασφάλισης:
  • Ενοποίηση σε έναν «κουμπάρα» όλων των περιουσιακών στοιχείων των ενοποιημένων Ταμείων και ενίσχυση της δυνατότητας για μία επαγγελματική και αποτελεσματική αξιοποίησή τους.
  • Συμμετοχή του νέου φορέα στο πρόγραμμα ενίσχυσης της περιουσίας των Ταμείων, σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών προκύψουν από τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων (PSI).
  • Διασφάλιση όλων των κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση του νέου Ταμείου, στο οποίο πρέπει να σημειωθεί πως θα «μεταφερθούν» 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
  • Μεταφορά του πόρου από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στις επικουρικές συντάξεις, στο νέο ενιαίο Ταμείο ως έσοδο αντί της κατάθεσής του στο ΑΚΑΓΕ (ειδικό λογαριασμό).
  • Διευθέτηση του πραγματικού χρέους του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ (αντί των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στα 4,5 δισεκατομμύρια που εκτιμάται) και απόδοσή του σε ετήσιες δόσεις κατά τα πρότυπα του Νόμου 3655/2008 (15 δόσεις).
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «για να αντέξει το κάθε Ταμείο μόνο του, θα χρειαστούν δραματικές περικοπές, που θα είναι υπερδιπλάσιες εκείνων που απαιτούνται στο πλαίσιο του ενιαίου Ταμείου». Στόχος είναι «η εξασφάλιση των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα εκείνων που προκύπτουν από ένα αυστηρά ανταποδοτικό σύστημα», ενώ επισημαίνεται πως «χωρίς μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στον χώρο της επικουρικής ασφάλισης οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου