Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Για το νέο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών, του Γιώργου Τερζάκη

Μοιράζονται αυτές τις μέρες τα φύλλα ένταξης στο νέο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου και όλοι ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την νέα πραγματικότητα αυτού του εκτρώματος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή. Και θα μου πεις ήταν ανάγκη να σου έρθει το ειδοποιητήριο; Δεν διάβαζες, δεν ήξερες τι σε περίμενε, δεν έβλεπες τι σου έβαζαν στο βιβλιάριο;
Ναι αλλά αλλιώς είναι να το βλέπεις μπροστά σου και αλλιώς να προσπαθείς να αναλύσεις το νόμο, να δεις πού υπάγεσαι, να καταλάβεις την εξεζητημένη και νομικίστικη διατύπωση. Από το βιβλιάριο τώρα, άσε που τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνεις, γιατί κάθε φορά σχεδόν σου καταθέτουν άλλα, χωρίς βέβαια να φταίει ο εκκαθαριστής γιʼ αυτό, αλλά εδώ που τα λέμε δεν τους προλαβαίνει κανείς το τελευταίο διάστημα με τους νόμους και τις κρατήσεις που πέφτουν σαν το χαλάζι κυριολεκτικά.
Έτσι λοιπόν να σαι μπροστά από το χαρτάκι και το πρώτο που σού έρχεται είναι μια κομψή ή ακόμα και άκομψη βρισιά αναλόγως την αντίληψη καθενός. Βγάνεις λοιπόν την οργή σου και μετά προσπαθείς να καταλάβεις τι γίνεται:
Διαβάζεις την πρώτη στήλη που αναφέρεται στο παλαιό μισθολόγιο, στις ακαθάριστες αποδοχές και αν έχεις κοντά σου ένα μισθολόγιο του Ιουλίου ας πούμε, βλέπεις ότι κάτι δεν ταιριάζει, γιατί η υπηρεσία υπολογίζει σαν παλαιό το μισθολόγιο μετά τον Αύγουστο που είχε γίνει η περικοπή του κινήτρου απόδοσης κατά 50 τοις εκατό και αυτό για προφανείς λόγους, για να μειώσει τις απώλειες. Προχωράς στην επόμενη στήλη του νέου μισθολογίου όπου οι λογαριασμοί είναι πιο εύκολοι λόγω της περικοπής όλων σχεδόν των επιδομάτων πλην του οικογενειακού για τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Εδώ ρίχνεις τη δεύτερη βρισιά (απολύτως δικαιολογημένα), γιατί στη διαφορά των ακαθάριστων αποδοχών είτε σου βγαίνει μείωση, ειδικά στους νέους συναδέλφους, που είναι μικρότερη από αυτή που έχεις ήδη νιώσει (δε λέω πώς, δε λέω πού), είτε σου βγαίνει αύξηση!!!! που δεν είναι αύξηση όπως καταλαβαίνει καθένας αν κοιτάξει την τρίτη στήλη. (Να πούμε ότι το σημείωμα είναι αναλυτικότατο, σου υπολογίζει και το ποσοστό τοις εκατό για πλήρη ενημέρωση.) Φτάνοντας στην τρίτη στήλη (τελευταία), στην οποία αναφέρονται οι κρατήσεις, ξεκαθαρίζεται πλήρως το τοπίο. Οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί σε όλους σε σχέση με το παλαιό νομοσχέδιο και γιαυτό η μείωση φαίνεται μικρότερη από ό,τι είναι και η αύξηση σε κάποιους δεν είναι αύξηση αλλά σημαντική μείωση.
Τελειώνοντας, είναι νομίζω προφανές πως η υπηρεσία για λόγους πολιτικής, αλλά και για να ξεσκάσεις βρίζοντας, δεν έκανε το εξής απλό: να συγκρίνει τα καθαρά τελικά ποσά που έπαιρνε κάθε συνάδελφος με αυτά που θα παίρνει τώρα, όμως είναι και μια άλλη παράμετρος που πρέπει να τονίσουμε. Όσοι συνάδελφοι έχουν υποτιθέμενη αύξηση πάνω από 50 εύρω δε θα την πάρουν ολόκληρη (ξέρετε για να μην πέσει έξω το κράτος) αλλά σε 2 ή 3 δόσεις και έτσι η μείωση στις καθαρές αποδοχές γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Αυτά όσον αφορά την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Τώρα για τα υπόλοιπα κάθε λογής χαράτσια που δεν προλαβαίνουμε (το τελευταίο είναι αυτό που θα ξεκινήσει το Φλεβάρη επί των καθαρών αποδοχών) τι να πει κανείς; Εχουμε κάνει και εμείς λάθη όπως: Δανειστήκαμε να χτίσουμε σπίτι, κάναμε τρία ή και περισσότερα παιδιά, και διάφορα άλλα …..όπως να θυμηθώ τι ψήφισα .…..κτλ.
* Ο Τερζάκης Γεώργιος είναι αναπληρωματικό μέλος ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης,
εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου