Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Στοίχημα για σχολικά βιβλία στην ώρα τους

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Διόφαντος» τονίζει στα «ΝΕΑ» ότι θα αλλάξουν τα πάντα, από την εκτύπωση έως τη διανομή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Το σύνολο των σχολικών βιβλίων θα περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, υπόσχεται ο νέος υπεύθυνος για τα βιβλία, πανεπιστημιακός καθηγητής Παύλος Σπυράκης. Ο κ. Σπυράκης χειρίζεται πλέον όλο το «πακέτο», από την εκτύπωση έως τη διανομή των βιβλίων, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου «Διόφαντος», το οποίο αντικαθιστά τον καταργηθέντα Οργανισμό Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων. Οπως λέει στα «ΝΕΑ», αλλάζει τα πάντα στο σύστημα ώστε να μην καθυστερήσουν ξανά, αλλά και να κοστίζουν φθηνότερα και να είναι πιο ποιοτικά. «Επίσης, να μην έχουμε... 29 διαφορετικά μεγέθη σχολικών βιβλίων, όπως σήμερα».
Η έγκαιρη διανομή των βιβλίων τον επόμενο Σεπτέμβριο, εξάλλου, αποτελεί στοίχημα για την Αννα Διαμαντοπούλου, μετά την περυσινή περιπέτεια που οδήγησε στη μεγάλη καθυστέρηση διανομής λόγω έλλειψης χαρτιού έπειτα από νομικές περιπέτειες που υπήρξαν όσον αφορά την προμήθειά του.

Οι καινοτομίες. Οργανώνεται το σύστημα διανομής «πόρτα-πόρτα», το οποίο αξιοποιώντας την ακριβή πληροφόρηση που θα παρέχεται απευθείας από τη σχολική μονάδα μέσω της Καρτέλας Σχολείου θα επιτρέψει τη διανομή των βιβλίων απευθείας στο σχολείο και όχι μέσω ενδιάμεσων σταθμών μεταφόρτωσης, όπως ισχύει έως σήμερα.
n Εξελίσσεται πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακών μακετών, που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της ποιότητας των βιβλίων (εύκολη διόρθωση λαθών, ομογενοποίηση γραμματοσειρών, διαστάσεων, εξωφύλλων κτλ.). Ετσι θα καταστεί εφικτή η ομογενοποίηση των σχημάτων και των μεγεθών των σχολικών βιβλίων. Στόχος είναι τα 29 διαφορετικά μεγέθη που τυπώνονται σήμερα να μειωθούν σε πέντε.
n Εκπονείται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της παραγωγής και διανομής των βιβλίων των μαθητών με προβλήματα όρασης.
n Από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για τα βιβλία των εκπαιδευτικών η πολιτική του επιστρεφόμενου βιβλίου, η οποία θα εισαγάγει τη φιλοσοφία της χρήσης του βιβλίου ως πραγματικά δημόσιου αγαθού. Ο κύκλος ζωής του επιστρεφόμενου βιβλίου αρχικά θα ορισθεί ως διετής. Για τα βιβλία των μαθητών θα ξεκινήσει επίσης πιλοτικό πρόγραμμα που αρχικά θα αφορά το γυμνάσιο και το λύκειο. Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί και η ανάρτηση βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, ώστε να μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες χρήσης.
n Για τον εξορθολογισμό του κόστους οι παραγγελίες θα γίνονται με βάση τα μαθητολόγια των σχολείων, επιτρέποντας τον ακριβή προσδιορισμό των αναγκών. Υπολογίζεται ότι σε μία τριετία θα μειωθεί ο όγκος παραγωγής κατά περίπου 4-5 εκατομμύρια αντίτυπα χωρίς να λείπει ούτε ένα βιβλίο από τα σχολεία, ενώ το 2012 υπολογίζεται να εξοικονομηθούν 2,2 εκατ. ευρώ!
n Εχουν επίσης ολοκληρωθεί η υλοποίηση συστήματος ελέγχου αποθεμάτων και ο σχεδιασμός συστήματος barcode. Αυτά αναμένεται να μειώσουν στο μισό τις συμπληρωματικές παραγγελίες που οφείλονται σε απώλειες βιβλίων «στον δρόμο». Για το 2012 υπολογίζεται εξοικονόμηση τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου