Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Σε ένα επικουρικό Ταμείο οι μισθωτοί από τον Ιούλιο


Οι συντάξεις των ασφαλισμένων από την 1/1/2001 και μετά θα υπολογίζονται με βάση ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς
 

Του Γιώργου Γάτου
Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα ασφαλίζονται από την 1η Ιουλίου οι μισθωτοί του ιδιωτικού, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών ενώ οι συντάξεις των ασφαλισμένων από την 1/1/2001 και μετά καθώς και όσων συνταξιοδοτούνται από 2015 θα υπολογίζονται με βάση ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς.

Τις δύο αυτές αλλαγές προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις που ψηφίζεται στη Βουλή σε εφαρμογή του Μνημονίου που ζητούσε μείωση των συντάξεων για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων και νέο καθεστώς για την πρόσθετη (πέραν της κύριας) συμπληρωματική ασφάλιση. Το νομοσχέδιο προβλέπει:
1. Την ένταξη από την 1η Ιουλίου στο ΕΤΕΑ του ΕΤΕΑΜ, του ΤΕΑΙΤ, του ΤΕΑΔΥ, του ΕΤΑΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ δίνεται η δυνατότητα στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των κλάδων των ασφαλισμένων στα παραπάνω ταμεία να αποφασίσουν την αυτοεξαίρεσή τους από την ενοποίηση. Και μέχρι τις 31/12/2012 το δικαίωμα άλλων οργανώσεων κλάδων που εξαιρούνται της ενοποίησης, να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ.
2. Την αυτοδίκαιη μετατροπή σε αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης όσων ταμείων επικουρικής ασφάλισης δεν ενταχθούν μέχρι τις 31/12/2012 στο ΕΤΕΑ.
3. Τη λειτουργία του ΕΤΕΑ με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για τον κάθε ασφαλισμένο από την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ και μετά, καταχωρούνται και τηρούνται σε ατομικές μερίδες. Στις ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων που προέρχονται από τα εντασσόμενα ταμεία και κλάδους καταχωρούνται και οι καταβληθείσες εισφορές για χρόνο ασφάλισης από 1/1/2001 και εφεξής. Το ίδιο σύστημα θα ισχύσει και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2000 για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής.
Οι παροχέςΟ Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του νέου Ταμείου θα καθοριστούν με Π.Δ. που θα εκδοθεί εντός 3 μηνών από τη σύσταση του ΕΤΕΑ και αφού προηγηθεί η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης. Για τους ασφαλισμένους από 1/1/2001 και μετά ο υπολογισμός θα στηρίζεται σε ανταποδοτικό σύστημα με τη σύνδεση εισφοράς - παροχών και την εισαγωγή κανόνων κεφαλαιοποίησης.
Πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Για τους ασφαλισμένους από 1/1/2001 και μετά ο υπολογισμός θα στηρίζεται σε ανταποδοτικό σύστημα με τη σύνδεση εισφοράς - παροχών και την εισαγωγή κανόνων κεφαλαιοποίησης.
Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1-1-2015, το ποσό της σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: Tο τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31-12-2014 υπολογίζεται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις όπως ισχύουν και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1-1-2015 και εφεξής και υπολογίζεται με το νέο σύστημα (θίγονται περισσότερο, όσα περισσότερα χρόνια τους υπολείπονται).
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/2/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου