Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αλλάζει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Διαφημίσεις Google

Υπερχρεωμένα ΝοικοκυριάΣυχνές ερωτήσεις σχετικά με το νόμο
ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά.
www.korsanou.gr
Με τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο επικείμενο προς κατάθεση σχέδιο νόμου τού υπουργείου Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση τής γραφειοκρατίας, αναμορφώνεται η νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε κάθε πολίτης να έχει δικαίωμα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν θα κατάσχεταιμέχρι 2.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και άλλες αλλαγές για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες και να καταστεί ασφαλέστερη η προοπτική απαλλαγής τού υπερχρεωμένου οφειλέτη από χρέη που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει.

- Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη
 να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης μέχρι το ύψος των 2.000 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας.

- Δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη
 η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση των χρεών.

Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι ικανοποιητικά, εξαιτίας, κυρίως, της απροθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών.

Η επιδίωξη της εξώδικης ρύθμισης καθίσταται έτσι τυπική, προκαλώντας αδικαιολόγητα επιβάρυνση και επιβράδυνση της διαδικασίας.

- Η περίοδος ρύθμισης των χρεών
, που θα ανέρχεται σε πέντε έτη, θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης.

Αν οι καταβολές που πραγματοποιούνται από τον οφειλέτη κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της απόφασης υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσόν αυτό και μέχρι ένα έτος από τη λήξη της περιόδου ρύθμισης.

Κατ' αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται και οι δυσμενείς συνέπειες για τον οφειλέτη από τυχόν καθυστέρηση στην εκδίκαση της αίτησής του.

- Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής
, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου