Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Αυτοκτονία μήνυμα 45χρονου από ΕΘΝΟΣ

ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Αυτοκτονία μήνυμα 45χρονου

Συγκλονισμένοι οι συγγενείς, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και οι σύντροφοι του Σάββα Μετοικίδη, πληροφορήθηκαν ότι ο εκπαιδευτικός με την έντονη συνδικαλιστική δράση είχε αυτοκτονήσει το απόγευμα του Σαββάτου. Στο σημείωμα που άφησε τονίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη μοιραία απόφαση ήταν πολιτικοί

 Ο Σάββας Μετοικίδης συμμετείχε δυναμικά στις περισσότερες κινητοποιήσεις του κλάδου του, αλλά και σε μαζικές διαδηλώσεις. Για την απόφασή του να βάλει τέρμα στη ζωή του άφησε τρία σημειώματα
Ενας 45χρονος δάσκαλος ο οποίος εργαζόταν σε σχολείο στην Αθήνα αυτοκτόνησε το περασμένο Σάββατο -που ήταν σημαδιακή μέρα της επετείου της 21ης Απριλίου- στην πατρίδα του, τη Σταυρούπολη Ξάνθης, όπου είχε πάει να περάσει τις διακοπές του Πάσχα.
Ο Σάββας Μετοικίδης ήταν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, κινούνταν πολιτικά στον χώρο της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και άφησε πίσω του τρία σημειώματα, στα οποία φέρεται να αναφέρει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη μοιραία πράξη του είναι πολιτικοί και έχουν να κάνουν με την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα με το Μνημόνιο. Γράφει ακόμη ότι με τον θάνατό του θα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην Ευρώπη.
Ενα από τα σημειώματα βρέθηκε στον χώρο της αυτοκτονίας, στο πατρικό του σπίτι στη Σταυρούπολη Ξάνθης, το δεύτερο το άφησε για έναν συνάδελφό του και συναγωνιστή του στην Αθήνα, τον Δ. Μ., και το τρίτο για τον αδελφό του, με το οποίο επιχείρησε να ρυθμίσει διάφορες εκκρεμότητες, ενώ ζήτησε να του γίνει πολιτική κηδεία. 
Η αυτοκτονία του 45χρονου δασκάλου συνέβη δύο μόλις εβδομάδες από την αυτοκτονία του 77χρονου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος, που επίσης κινούνταν πολιτικά στον χώρο της Αριστεράς και έβαλε τέρμα στη ζωή του επικαλούμενος τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο νέος αυτόχειρας φαίνεται πως είχε προσχεδιάσει εδώ και μέρες την ενέργειά του. Μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν σε καφενείο στην πλατεία της Σταυρούπολης και έπαιζε τάβλι με συγχωριανούς του. Φεύγοντας για το σπίτι, τους αποχαιρέτησε καθώς επρόκειτο, όπως τους είπε, αργά το απόγευμα να αναχωρήσει για την Αθήνα.
Στη συνέχεια πήγε στο πατρικό του σπίτι και κάθισε στο τραπέζι μαζί με τον αδελφό, τον πατέρα και τη μητέρα του και κάποια στιγμή σηκώθηκε. Κοντά στις 5 τον αναζήτησε ο πατέρας του, ο οποίος πήγε στην αποθήκη, όπου τον βρήκε κρεμασμένο παθαίνοντας σοκ.
Εξαιρετικός χαρακτήρας
Το γεγονός συγκλόνισε τόσο το συγγενικό όσο και το φιλικό του περιβάλλον, καθώς και την κοινωνία της περιοχής. Στη Σταυρούπολη και στην Αθήνα οι συνάδελφοί του και συναγωνιστές του τον περιέγραφαν ως ένα άτομο με εξαιρετικό χαρακτήρα, που συμμετείχε στους αγώνες ως συνδικαλιστής μέσα από την παράταξη της «Εκπαιδευτικής Παρέμβασης».
Σε ανακοίνωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Σάββας Μετοικίδης περιγράφεται ως ένας υπέροχος δάσκαλος, ακούραστος αγωνιστής και μια φιγούρα που βρισκόταν πάντα μπροστά στις μάχες για ένα άλλο δημόσιο σχολείο και για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών από τα Πομακοχώρια έως την Αθήνα, στους αγώνες υπέρ των μεταναστών, των άνεργων, των εργαζόμενων και του πολιτισμού. Η πολιτική κηδεία του έγινε χθες το απόγευμα στο νεκροταφείο της Σταυρούπολης. Δεν απαγγέλθηκαν επικήδειοι. Παρόντες ήταν πάνω από 1.000 συνάδελφοι και σύντροφοι του 45χρονου δασκάλου.
Ποιος ήταν ο Σάββας Μετοικίδης
Μάχιμος δάσκαλος και συνδικαλιστής
Αγωνιστής, ευαίσθητος και αλτρουιστής. Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν συνάδελφοί του τον Σάββα Μετοικίδη, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του το Σάββατο 21 Απριλίου.
«Ο αγαπημένος μας Σάββας, από νέο παιδί πάντα ήταν μπροστά στους αγώνες και στις απεργίες, πάντα φιλότιμος, ευαίσθητος και αλτρουιστής, πάντα κοντά στους συντρόφους του, δίπλα στους συναδέλφους του, κοντά σε κάθε παιδί του σχολείου του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του η Εκπαιδευτική Παρέμβαση Α΄ Συλλόγου Αθηνών η οποία προσθέτει: «Πρωταγωνιστής στην απεργία του 2006, μάχιμος δάσκαλος και άνθρωπος. Δεν του άρεσαν τα μεγάλα λόγια του Σάββα, ήταν άνθρωπος της πράξης». Συγκλονισμένοι από τον χαμό του Σάββα Μετοικίδη δηλώνουν και τα μέλη των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπερώσεων Π.Ε.
«Ο Σάββας 44 χρονών από την Ξάνθη, πάντα μπροστά στους αγώνες, στις απεργίες, στις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες μέσα και έξω από το σχολείο, για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, για τον δάσκαλο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον μετανάστη, για ένα άλλο αύριο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου