Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίγει ο διάλογος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ανοίγει ο διάλογος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Με την απειλή των κινητοποιήσεων ακόμα και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων να επικρέμαται, ανοίγει σήμερα ο διάλογος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία, βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από την επόμενη σχολική χρονιά.

Με την απειλή των κινητοποιήσεων ακόμα και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων να επικρέμαται, ανοίγει σήμερα ο διάλογος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία, βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από την επόμενη σχολική χρονιά.

Η αξιολόγηση αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ), καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για μελλοντικές απολύσεις, δεδομένης της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, από την πλευρά του, έχει διαβεβαιώσει ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει «τιμωρητικό» χαρακτήρα και δεν θα οδηγεί σε απολύσεις.
Συναντήσεις Από το πρωί, ο κ. Μπαμπινιώτης έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ανοίγοντας τη διαβούλευση για το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.
Βάση του διαλόγου θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του Π.Δ. (είχε παρουσιαστεί στην «ΗτΣ» στις 7 Απριλίου) του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα αφορά σε δύο πεδία -την απόδοση των εκπαιδευτικών στο διδακτικό έργο και τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό τους- με συνολικά είκοσι κριτήρια. Στο προσχέδιο του Π.Δ. δεν υπάρχει αναφορά για επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αρνητικής αξιολόγησης των μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά στην περίπτωση των νεοδιόριστων που τελούν υπό δοκιμαστική υπηρεσία για δύο χρόνια μπορεί να στοιχίσει ακόμα και την απομάκρυνσή τους από τη δημόσια εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, πάντως, έχουν προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσουν δυναμικά και αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων. «Είτε η αξιολόγηση αποτελέσει ξεχωριστή διαδικασία για τους εκπαιδευτικούς είτε ενσωματωθεί με αυτή των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, η ουσία δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση δεσμεύεται απέναντι στην τρόικα να υλοποιηθεί, μετά τις εκλογές, ο στόχος των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2012», έχει τονίσει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της. Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας των καθηγητών θα συνεδριάσει την Τρίτη για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αρχίζουν στις 21 Μαΐου.
Χαρά Καλημέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου