Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Τι απέδειξαν οι έλεγχοι γιατη μισθολογική κάλυψη κατά τη διάρκεια αδείας κυοφορίας - λοχείας», αναπληρωτριών εκπαιδευτικών


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Μετά από διενέργεια το τελευταίο διάστημα, δειγματοληπτικών ελέγχων , σε Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες χορηγήθηκε άδειακυοφορίας – λοχείας, αυτές δεν καταχωρήθηκαν στο σύστημα μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται κατά το διάστημα της αδείας η πληρωμή των εκπαιδευτικών και για το χρονικό διάστημα πέραν των 15 ημερολογιακών ημερών που δικαιούνται μισθό (Για το διάστημα πέραν των 15 ημερολογιακών ημερών η μισθολογική κάλυψη, παρέχεται από τον ασφαλιστικό φορέα του ασφαλισμένου), αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδεία, σχετικά με τη μισθολογική κάλυψη κατά τη διάρκεια άδειας κυοφορίας-λοχείας των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών και με επιπλέον πληροφορίες για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση από τους εν λόγω εκπαιδευτικούς, όλων των αχρεωστήτως καταβληθέντων, πέραν των 15 ημερών, ποσών, καθώς και την αναζήτηση των αντίστοιχων ποσών των ασφαλιστικών ταμείων. 
Το υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευθύνη νομιμότητας των παραπάνω πράξεων βαρύνει τις Δ/νσεις και εν όψει ολοκλήρωσης του σχολικού έτους και των υποχρεώσεων των διευθύνσεων σχετικά με τις μισθοδοσίες των εκπαιδευτικών ΕΣΠΑ, καλεί του;  Δ/ντές και τους  καταχωριστές όπως επανελέγξουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες κυοφορίας – λοχείας, εάν τηρήθηκαν τα ανωτέρω. 
Σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί λανθασμένη καταχώριση στοιχείων αδείας και επομένως λανθασμένος υπολογισμός μισθοδοτικής κατάστασης, το υπουργείο καλεί τις  Δ/νσεις να προβούν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους έργων της ΕΥΕ Εκπαιδευτικών Δράσεων του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. 
Επίσης το υπουργείο παιδείας με το ίδιο έγγραφο επισημαίνει  και τα εξής:
α) Σε αρκετές Δ/σεις δεν έχουν συγκεντρωθεί τα δικαιολογητικά που έχουν σχέση με τα οδοιπορικά και την ωριαία αποζημίωση των εκπαιδευτικών ΕΣΠΑ, που μετακινούνται σε σχολεία εκτός της έδρας τοποθέτησής τους και τα οποία θα πρέπει να καταχωρηθούν και αποσταλούν στην ΕΥΕ ΕΔ, εντός του Ιουνίου.
β) Για όλες τις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθενείας (ασθένεια, εγκυμοσύνη , επα πειλούμενη, κλπ), των αναπληρωτών, υπάρχει υποχρέωση για καταβολή μισθού μέχρι 15 ημερολογιακές ημέρες ή 13 εργάσιμες, σ΄ ολόκληρο το χρονικό διάστημα που διαρκεί η σύμβαση (Σεπτέμβριο έως Ιούνιο).
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη καταβολή μισθού της ανωτέρω περίπτωσης, είναι:
1. Να υπάρχει παροχή εργασίας 10 ημερών
2. Να προσκομιστεί από τον εκπαιδευτικό, άδεια ασθενείας από τον ασφαλιστικό του φορέα (ΙΚΑ, κλπ). Στις περιπτώσεις που προσκομίζεται γνωμάτευση από ιδιώτη γιατρό ή νοσοκομείο, απαιτείται έγκριση από ελεγκτή του ασφαλιστικού του φορέα (ΙΚΑ κλπ).
Σημείωση: Στη περίπτωση ατυχήματος δεν απαιτείται εργασιακή σχέση 10 ημερών (από τη πρώτη μέρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου