Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο νόμος των ΑΕΙ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το Νέο Λύκειο στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας

«Φωτιές» σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης
Εκρηκτικά προβλήματα για όλο το φάσμα της εκπαίδευσης κληροδοτούνται στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η εφαρμογή του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, η προώθηση των αλλαγών στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και η εφαρμογή της αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών είναι μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων..
Ειδικότερα, οξύτατα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας εξαιτίας της μη εφαρμογής της βασικής διάταξης του νόμου για την εκλογή νέων διοικήσεων (Συμβούλια Ιδρύματος) οι οποίες είναι πλέον αρμόδιες για την έγκριση των προϋπολογισμών. Καθώς αυτές δεν έχουν εκλεγεί σε κανένα πανεπιστήμιο ούτε σε 4 ΤΕΙ (αντίθετα σε 10 ΤΕΙ έχουν συγκροτηθεί Συμβούλια Ιδρύματος), από το Σεπτέμβριο τα ιδρύματα κινδυνεύουν να βρεθούν οικονομικά και διοικητικά «μετέωρα».
Γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μετά από ερώτημα της απερχόμενης υπουργού Παιδείας κ. Φρόσως Κιάου, ανάβει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά προβλέπει την αναστολή της επιπλέον της βασικής χρηματοδότησης από 1ης Σεπτεμβρίου, εάν δεν έχουν εκλεγεί έως τότε νέες διοικήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του νόμου, οι σημερινές πρυτανικές αρχές, όπως και οι κοσμήτορες σχολών και οι πρόεδροι τμημάτων θα πρέπει να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους στις 31 Αυγούστου, προκειμένου να αναλάβουν οι νέες διοικήσεις. Στο υπουργείο Παιδείας έχουν γίνει ήδη εισηγήσεις να δοθεί παράταση στη θητεία τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και δεν αποκλείεται, τελικά, να προχωρήσει σχετική τροπολογία.
Αντικείμενο της νέας κυβέρνησης είναι, επίσης, η προώθηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η εφαρμογή του οποίου δεν αποκλείεται να μετατεθεί μετά το 2014. Έτσι, παρόλο που από φέτος στην Α΄ Λυκείου προστέθηκαν μαθήματα, όπως είναι η Ερευνητική Εργασία, τα οποία υιοθετούν τη φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών του νέου Λυκείου, αυτά δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση για εισαγωγή στα ΑΕΙ, αφού οι μαθητές θα εξεταστούν με το σημερινό, δηλαδή το παλιό σύστημα…
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, εξάλλου, η υλοποίηση ακόμη δύο ζητημάτων. Πρόκειται για την υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών από τη νέα σχολική χρονιά, καθώς και την ίδρυση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει τα σημερινά Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης είχε βάλει στο «ράφι» το σχεδιασμό που είχε γίνει επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ξεκινώντας διάλογο από μηδενική βάση για το θέμα.
http://thriskeftika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου