Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

«Ψαλίδι» 50 εκατομμυρίων στην Παιδεία

Ρεπορτάζ: Τριανταφυλλου Αντωνης

Μείωση σε λειτουργικές δαπάνες ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ πρότεινε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.


Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας αφορά την περικοπή επιπλέον 50 εκατομμυρίων ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του ενοποιημένου υπουργείου, που περιλαμβάνει και αυτό του Πολιτισμού, χωρίς στο σύνολο των νέων περικοπών να περιλαμβάνονται οι συμφωνημένες μειώσεις στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι περικοπές θα αφορούν συνολικά το συγχωνευμένο υπουργείο Παιδείας με το Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για το υπουργείο Παιδείας, οι περικοπές θα αφορούν καταγεγραμμένες σπατάλες, όπως ενοίκια κτιρίων για εγκατάσταση σχολικών μονάδων, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν δημόσια κ.λπ.

Στο γενικότερο σχεδιασμό περικοπών στην παιδεία περιλαμβάνεται και η μείωση των δαπανών για την ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση με τη συγχώνευση πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων. Θετική είναι, εξάλλου, και η τρόικα για αυτό το ενδεχόμενο. Ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την παραπομπή του σχεδιασμού των συγχωνεύσεων τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να καταρτιστεί λεπτομερέστερα ο σχεδιασμός, που ήδη «τρέχει».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι επαφές του υπουργού Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Ο Κων. Αρβανιτόπουλος στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) , της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΕΠ) και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) με βασικό αίτημα το μισθολογικό.

Αύριο στο υπουργείο Παιδείας θα προσέλθει το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Στη συνάντηση θα τεθεί από την πλευρά του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. το σύνολο των συσσωρευμένων προβλημάτων που απασχολούν τον
κόσμο της εκπαίδευσης και θα ζητηθεί η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου