Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

8.000 θέσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Έθνος

Το ΕΑΠ προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας και τα πτυχία που προσφέρει είναι ισότιμα των υπολοίπων ελληνικών ΑΕΙ . Τις περίπου 8.000 θέσεις που προσφέρει και εφέτος το ΕΑΠ αναμένεται ότι θα διεκδικήσουν σχεδόν 40.000 υποψήφιοι.







Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής μόνο για ένα πρόγραμμα. Αν κάποιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί, ακόμα και αν μετά την ηλεκτρονική κατάταξη βρίσκεται μεταξύ των προσωρινώς επιλεγέντων.

Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία θα γίνει το Δεκέμβριο του 2012 στα γραφεία του Ε.Α.Π. στην Πάτρα. Το Ε.Α.Π. παρέχει σήμερα Πτυχία, Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters), Διδακτορικά Διπλώματα,
Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων. Δεδομένου ότι ο αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές είναι συνήθως μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν, γίνεται, εάν χρειάζεται, ηλεκτρονική κλήρωση των υποψήφιων φοιτητών, με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου.

Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σε μία της Θεσσαλονίκης και σε μία της έδρας του ΕΑΠ.

Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.

Εισάγονται επίσης στο ΕΑΠ φοιτητές – Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – σε ποσοστό 3% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε περίπτωση που σε ένα πρόγραμμα σπουδών οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από το ποσοστό 3% των καθορισμένων θέσεων θα διεξάγεται κλήρωση.

Το κόστος σπουδών
Οι φοιτητές για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης καθώς και για τη συμμετοχής τους στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επιβαρύνονται με την καταβολή οικονομικής συμμετοχής. Συγκεκριμένα:

Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 όλοι οι φοιτητές του Ε.Α.Π., πρωτοετείς και επανεγγραφόμενοι καταβάλλουν 650 ευρώ για κάθε Θ.Ε. και για διάρκεια σπουδών 6 έτη. Μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα το ύψος της συμμετοχής θα ευθυγραμμιστεί με εκείνο του εκάστοτε τρέχοντος έτους. Στα προγράμματα που έχουν εργαστήρια, η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή σε καθένα από τα εργαστήρια αυτά, αντιστοιχεί σε μία Θ.Ε. Για ένα ποσοστό φοιτητών, χορηγείται βάσει οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων υποτροφία μερικής ή ολικής απαλλαγής από την παραπάνω συμμετοχή. Η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Χορήγησης Υποτροφιών

Το ΕΑΠ σε αριθμούς

Αριθμός προσφερόμενων θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13: 7.700+210(ΑΜΕA)+350(KΑΘΗΓ. TEI)
Αριθμός υποψήφιων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13: 39.945
Αριθμός προπτυχιακών φοιτητών: Ενεργοί 15.074, Εγγεγραμμένοι 17.889
Αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών: Ενεργοί 11.243, Εγγεγραμμένοι 12.600
Αριθμός προσφερόμενων Προγραμμάτων Σπουδών: 32
Αριθμός προσφερόμενων Θεματικών Ενοτήτων: 203
Αριθμός υποψήφιων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12: 57.269
Αριθμός προσφερόμενων θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12: 7.700+210(ΑΜΕA)+350(KΑΘΗΓ. TEI)

Πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία»
Δωρεάν Υποτροφίες πλήρους φοίτησης προσφέρονται σε νέους και νέες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού ή προπτυχιακού προγράμματος που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, στα πλαίσια των δράσεών του για την προώθηση των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, πρόκειται να υλοποιήσει σε συνεργασία με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, το πρόγραμμα «ΣΠΟΥΔΑΖΩ με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ». Αντικείμενο της δράσης, είναι η παροχή ΔΩΡΕΑΝ υποτροφιών, πλήρους διάρκειας, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, σε νέους και νέες, που τοποθετούνται ανάμεσα στις ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.. Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν:

Την αίτηση των κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων της EQUAL SOCIETY & την αίτηση του εκπαιδευτικού φορέα που τους ενδιαφέρει. Και τις δύο αιτήσεις μπορείτε να τις βρείτε στο www.equalsociety.gr Τα μεταπτυχιακά, προσφέρονται απο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Alba Graduate Business School, το University of Limerick, και το Cyprus Institute of Marketing.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου