Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Τέλος στις διπλές συντάξεις - τι θα ισχύσει

 
Συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, μηχανικοί και πολιτικοί θα κληθούν να επιλέξουν ποια από τις δύο κύριες συντάξεις που λάμβαναν έως σήμερα θα περικοπεί. Στην προσπάθεια ανεύρεσης 11,7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, οι συνταξιούχοι έως το τέλος του χρόνου καλούνται να επιλέξουν ποια από τις δύο συντάξεις που λαμβάνουν θα περικοπεί. 
 
 

Σήμερα διπλές συντάξεις λαμβάνουν κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι πανεπιστημιακοί, αλλά και οι πολιτικοί που έχουν συνήθως δύο κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς φορείς. Ακόμα και οι χήρες λαμβάνουν διπλή σύνταξη σε περίπτωση που εργάζονταν. Η αδικία είναι ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν καταβάλει τις εισφορές τους και στα δύο ταμεία για περίπου 35 χρόνια, κάτι το οποίο σήμερα αναμένεται να χαθεί.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα δύο ενδεχόμενα που ενδέχεται να ισχύσουν είναι τα εξής: είτε να τεθεί πλαφόν στο ύψος και των 2 συντάξεων, είτε να ζητηθεί από τους συνταξιούχους ποια από τις 2 συντάξεις θα περικοπεί.
Η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τα αποτελέσματα της οποίας φέρνει στο φως της καθημερινότητας η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", γίνεται λόγος ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί με το ίδιο μοντέλο και το καθεστώς των 2 ή 3 επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.
Εκτός από τις διπλές συντάξεις, το σχέδιο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση αναφέρει ότι επανεξετάζονται οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Για παράδειγμα, εξετάζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση, η αξιολόγηση των υπαλλήλων και η άρση της μονιμότητας μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.
 

Οι υπόλοιπες προτάσεις έχουν ως εξής:
* Πλαφόν στις συντάξεις άνω των 2.400 ευρώ, για κέρδη 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.
* Κατάργηση θέσεων συμβούλων των αιρετών αρχόντων με όφελος 130 εκατ. ευρώ.
* Μείωση κατά 50% των επιδομάτων γραφείων και κατοικίας των βουλευτών και κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε επιτροπές, με όφελος 6,5 εκατ. ευρώ.
* Αναστολή της λειτουργίας του καναλιού της Βουλής.
* Κλείσιμο φορέων του δημοσίου και κυρίως, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
* Ενοικίαση νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας σε ιδιώτες.
* Εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
* Περικοπές σε όλες τις φοροαπαλλαγές.
* Μείωση αμυντικών δαπανών.
* Μείωση ή κατάργηση 90 κοινωνικών επιδομάτων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου