Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ανατροπές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας από ΕΘΝΟΣ


ΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΜΕ ΜΟΡΣ ΚΑΙ ΜΑΖΟΥΧ

Ανατροπές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, οριζόντιες περικοπές στις απολαβές των συνταξιούχων και μείωση κατά 10% του εφάπαξ, ακόμα και στα υγιή ταμεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών


Ο υπουργος εργασιας συναντήθηκε με τους Μορς και Μαζούχ και τους παρουσίασε τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 65ο που ισχύει σήμερα, καθώς και οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται στο πλαίσιο της εξεύρεσης 5,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο πακέτο.
Το μέτρο παρουσιάστηκε στους δύο εκπροσώπους των δανειστών -ο Πολ Τόμσεν δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση-, οι οποίοι δεν εξέφρασαν διαφωνία, καθώς εκτιμούν ότι αύξηση κατά δύο έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης δημιουργεί όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.



Ο υπουργος εργασίασ, Γ. Βρούτσης
Στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκονται και οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ακόμα και από το πρώτο ευρώ, με τον πήχη για τις μειώσεις να τοποθετείται εναλλακτικά στα 1.000 ευρώ, ή στα 1.200 ή στα 1.400 ευρώ.
Ενα ακόμα «καυτό» μέτρο που μελετάται είναι οι περικοπές κατά 10% στο εφάπαξ ακόμα και στα υγιή Ταμεία, ενώ στη «μέγκενη» μπαίνουν κι όσοι ελάμβαναν εφάπαξ από δύο Ταμεία. Σύμφωνα με το σενάριο, οι δικαιούχοι αυτοί θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα δύο εφάπαξ, ενώ το μεγαλύτερο προτείνεται να περικοπεί κατά 50%. Επίσης έχει τεθεί θέμα μείωσης κατά 30 ευρώ τον μήνα των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ.
Στο ΥΠΕΚΑ 
Στο μεταξύ, τα ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέλυσαν τις θέσεις τους για θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, με τις οποίες θα υπάρξει εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες.
Θα επιδιωχθεί δάνειο ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μείωση στις χρεώσεις των φωτοβολταϊκών, πάγωμα στις νέες άδειες και εξέταση ειδικής εισφοράς των υφιστάμενων επενδυτών που θα ισοδυναμεί με «κούρεμα» του χρέους του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας -ΛΑΓΗΕ-, το οποίο υπολογίζεται σήμερα σε 300 εκατομμύρια ευρώ).
Ιδιωτικοποιήσεις
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου ότι προωθούνται, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών, και συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης προς εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων Δράμας και Ελασσόνας και της λιγνιτικής παραγωγής.
Τέλος ο κ. Λιβιεράτος ενημέρωσε την τρόικα για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, καθώς και για την πρόθεση ενοποίησης υπηρεσιών ώστε να υπάρχει καλύτερη εποπτεία του υπουργείου, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το κτηματολόγιο και τα αυθαίρετα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ - ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου