Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Τι είπε ο υφυπουργός Παιδείας για τα κενά και τη δίωξη της νηπιαγωγού « e-Πύλη Εκπαίδευσης

O Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου έδωσε Συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη 14-11-2012, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Σ. Γκλαβά, σχετικά με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Κατά την εισήγησή του ο Υφυπουργός τόνισε ότι η ένταση του φαινομένου της βίας στα σχολεία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, απαιτεί οργανωμένες πολιτικές, που θα αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας

ΕΡ.: Θα μας δώσετε μία εικόνα για το τι γίνεται σε όλη τη χώρα στα σχολεία;

ΑΠ: Βεβαίως! Ξέρετε ότι οι περιφερειακές Διευθύνσεις – και το ξέρω ότι το ξέρετε γιατί παρακολουθείτε την εκπαιδευτική πραγματικότητα από πολύ κοντά- μας είχανε στείλει έναν αριθμό κενών τόσο στην Γενική Εκπαίδευση όσο και στην Ειδική Αγωγή. Τα κενά αυτά προκύπτουν από δηλώσεις των Διευθυντών.

Μας ενδιέφερε επίσης να υπάρχει και μία ηλεκτρονική αποτύπωση και για να είμαι ξεκάθαρος, γιατί το κάναμε αυτό; Διότι η ηλεκτρονική αποτύπωση έχει να κάνει με τον αριθμό μαθητών σε κάθε σχολείο, με τον αριθμό των καθηγητών που υπηρετούν και με τον αριθμό των Τμημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Τα κενά, προκύπτουν απ’ αυτό. Δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε σχολείο, έχουμε και τα αντίστοιχα κενά. Όταν έχουμε πλήρωση των αναγκών δεν έχουμε κενά. Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε αυτά τα κενά. Πράγματι, δεν υπήρξε η απόλυτη ανταπόκριση από τους καθηγητές και τους υπευθύνους των σχολείων, γι αυτό και είδατε ότι εξέδωσα μία εγκύκλιο η οποία λέει ότι θα πρέπει άμεσα να ανταποκριθούν όλοι έτσι ώστε να καταγραφούν τα κενά. Έχουμε άποψη των κενών, ξέρετε ότι οι πιστώσεις φέτος ήταν περιορισμένες, οι πιστώσεις κάποια στιγμή τελειώνουν, θα πάμε σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων έτσι ώστε, όπως είπε και ο Υπουργός στη Βουλή, στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, τα κενά θα αναπληρωθούν από υπάρχοντες εκπαιδευτικούς οι οποίοι, ενδεχομένως, βρίσκονται σε άλλα έργα, και αυτό θα γίνει άμεσα. Επομένως για τα κενά. Μέχρι και χθες. Υπέγραψα μία καινούρια τοποθέτηση αναπληρωτών. Μετά από την ολοκλήρωση τοποθέτησης αναπληρωτών, και εφόσον υπάρχουν κενά, και υπάρχουν κενά, τα οποία, θα καλυφθούν από το εκπαιδευτικό προσωπικό που βρίσκεται σήμερα τοποθετημένο σε αλλότρια έργα.

ΕΡ: Περιστατικά βίας στα σχολεία και με ερέθισμα το περιστατικό της Λευκάδας γιατί παραπέμφθηκε η συγκεκριμένη Νηπιαγωγός;

ΑΠ: Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους. Τι εννοώ με αυτό, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε να κάνει με περιστατικό βίας. Βεβαίως όμως, θα σας απαντήσω!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αντίπαλος μας δεν είναι η Νηπιαγωγός. Το αν ακολούθησε ή όχι το πρόγραμμα της συγκεκριμένης σχολικής γιορτής αυτό, θα το συζητήσει με τον Περιφερειακό Διευθυντή, και θα βρεθεί η καταλληλότερη λύση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επ’ αυτού! Επαναλαμβάνω, αντίπαλός μας δεν είναι η Νηπιαγωγός. Αντίπαλός μας παραμένει να είναι η οποιαδήποτε ξενοφοβική ή ρατσιστική δύναμη, αντίπαλός μας είναι η Χρυσή Αυγή, δεν είναι η καθηγήτρια, δεν είναι η Νηπιαγωγός, δεν είναι ο εκπαιδευτικός κόσμος. Και οποιαδήποτε στιγμή –αυτό το είχα πει και στη Βουλή- είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια διατάραξης –γιατί περί διαταράξεως πρόκειται- από εξωτερικούς θύλακες αποσταθεροποίησης. Νομίζω ότι είμαι σαφής.

Με είχανε ειδοποιήσει ότι 12 παρά τέταρτο κατεβάζετε τα μολύβια και τα στυλό. Σας ευχαριστώ!

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου