Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σφαγή» στην προσχολική αγωγή

Εκτός από τους επιτυχόντες στις πανελλαδικές, με αγωνία αναμένεται η ανακοίνωση των «εισαχθέντων» μιας άλλης κατηγορίας: των τυχερών νηπίων και βρεφών που θα φιλοξενηθούν στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και θα φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας.

Ηδη πέρυσι 44.000 προνήπια έμειναν εκτός των δημόσιων νηπιαγωγείων, όπως σημειώνει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί. Αντίστοιχα χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών, καθώς οι καταργήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε λουκέτα παιδικών σταθμών και ιδιωτικοποιήσεις.



Οσο για το περιβόητο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αυτό αναμένεται να καλύψει περίπου 60.000 θέσεις, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 120.000. Ηδη η ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών και τις συναρμόδιες αρχές, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητάει να δίνεται στα παιδιά πλήρες γεύμα, να αυξηθεί το ποσό του voucher κατά 300 ευρώ στα 1.800 ανά μαθητή και να αυξηθεί το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος των «ωφελούμενων» κατά 5.000 ανά παιδί – από 30.000 που αναμένεται να είναι φέτος.

«Η ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο να προσφέρεται μόνο «δεκατιανό» σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία όταν επί οκτώ ώς δέκα ώρες τα παιδάκια βρίσκονται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», σημειώνει και προτείνει να δίνονται 3.400 ευρώ στους βρεφικούς σταθμούς και 2.700 ευρώ στους παιδικούς, για πλήρες γεύμα, και περίπου 900 ευρώ λιγότερα χωρίς πλήρες γεύμα.

«Με ή χωρίς ΕΣΠΑ, πολλά παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Σταμάτης Μαμάκας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Βρεφών και Νηπίων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων. «Οι παιδικοί σταθμοί του Βρεφοκομείου Αθήνας έχουν δηλώσει ότι θα φιλοξενήσουν περίπου 5.500 παιδιά, αναμένουν όμως προσλήψεις που δεν έχουν γίνει. 275 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων έχουν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά οι προσλήψεις τους έχουν παγώσει. Περίπου 100 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου έχουν απολυθεί, ενώ έχουν λήξει οι συμβάσεις 160 συμβασιούχων, που παραμένουν στην εργασία τους με ασφαλιστικά μέτρα. Ηδη υπήρχαν ελλείψεις πέρυσι, φανταστείτε φέτος με τις απολύσεις που προβλέπονται. Εμείς επιμένουμε να γίνονται μόνιμες προσλήψεις, καθώς η συνεχής εναλλαγή προσωπικού δημιουργεί προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των σταθμών όσο και στην προσαρμογή των παιδιών που δεν μπορούν να αλλάζουν παιδαγωγό ανά εξάμηνο ή και τρίμηνο».

Ο Σύλλογος Γονέων αναφέρει προβλήματα κτιριακών υποδομών, έλλειψης υλικών, ενώ φέτος διαπιστώθηκαν ώς και προβλήματα στη θέρμανση, αλλά και στη σίτιση των παιδιών. «Για περίπου δύο μήνες δεν υπήρχε κόκκινο κρέας, λόγω μη έγκαιρης απορρόφησης κονδυλίων. Το πρόβλημα, όπως μας είπαν, ήταν γραφειοκρατικό και τελικά λύθηκε. Υπάρχουν σταθμοί χωρίς καθόλου αυλή, όπως ο 7ος δημοτικός στα Εξάρχεια, ή με εντελώς ακατάλληλο προαύλιο. Σε παιδικό σταθμό στην Ακαδημία Πλάτωνος υπήρξε καθίζηση του εδάφους για τρία μέτρα και τα παιδιά δεν μπορούσαν να βγουν έξω».

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει πέντε παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα, ενώ άλλοι κινδυνεύουν με λουκέτο: «Ξέρω γονείς που κολλούσαν χαρτάκια σε παιδικές χαρές, ότι έχουν αδειάσει θέσεις και να έρθουν να γράψουν άλλοι γονείς τα παιδιά τους στη μέση της σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για σταθμούς τόσο υποβαθμισμένους που αδειάζουν από παιδιά, ενώ κάποιοι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στην επαρχία ή σταματάνε εντελώς τον παιδικό σταθμό λόγω οικονομικών προβλημάτων», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Ερωτήματα για το πώς διατίθενται τα κονδύλια των ΕΣΠΑ για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θέτουν εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα: «Γιατί οι προμηθευτές μένουν απλήρωτοι; Γιατί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια στον Καρέα έχει νοικιαστεί και έχει διαμορφωθεί κτήριο για Π.Σ. και μένει κλειστό, όταν ήδη λειτουργούν δύο Π.Σ. σε δημόσιο-δημοτικό κτίριο στη γειτονιά; Γιατί δεν τηρείται το διαιτολόγιο των παιδιών όπως ακριβώς προσδιορίζεται από τον διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων;», αναρωτιούνται με ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς. «Υποβαθμίζουν τους δημοτικούς σταθμούς επιδιώκοντας να τους μετατρέψουν σε παιδοφυλακτήρια», καταλήγουν, διαμαρτυρόμενοι για το εξαντλητικό για παιδαγωγούς ωράριο των 40 ωρών την εβδομάδα, που ισχύει από το 2011.

«Το κράτος σε φορολογεί πολύ σκληρά και θα πρέπει να απαιτήσεις να σου παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία όπως ορίζει το Σύνταγμα», ενημερώνει με ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς το Συντονιστικό Νηπιαγωγών. Υπενθυμίζουν ότι με τον νόμο 1566/85 ορίζεται πως η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι διετής, κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζεται: «Γονείς και εκπαιδευτικοί ενωμένοι θα πρέπει να απαιτήσουμε: Να γίνει κανονική εγγραφή όλων των προνηπίων τον Ιούνιο και ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ή παραρτημάτων, έτσι ώστε το παιδί σου να μην μπαίνει στο απαράδεκτο καθεστώς των κληρώσεων», προτείνοντας να χρησιμοποιηθούν αίθουσες των Δημοτικών σχολείων ή να νοικιαστούν χώροι.

«Προέχει τα παιδιά να βρίσκονται σε ασφαλές, παιδαγωγικό και δημιουργικό περιβάλλον, ιδιαίτερα τώρα που βιώνεις την κρίση που καθημερινά σε τσακίζει. Απαίτησέ το για να έχει μέλλον ο τόπος», καταλήγουν και προτρέπουν τους γονείς να απευθυνθούν στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας, στις επιτροπές παιδείας των δήμων, στον Συνήγορο του Παιδιού και στο υπουργείο Παιδείας.


«Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα κτιριακά», λέει στην «Εφ.Συν.» μέλος του Συντονιστικού Νηπιαγωγών. «Λόγω έλλειψης κονδυλίων στους δήμους, που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τα προβλήματα έχουν ενταθεί. Ακούμε για τάξεις που πέφτουν τα ταβάνια, και τα σχολεία δεν το αναφέρουν καν γιατί φοβούνται ότι αλλιώς θα κλείσουν. Προσπαθούν οι δάσκαλοι και οι γονείς να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους».

Ο κίνδυνος του λουκέτου είναι ακόμα πιο έντονος για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς: «Δήμοι που χρωστάνε ανακοίνωσαν στο προσωπικό ότι οι σταθμοί θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν από τον Σεπτέμβρη είτε στα μέσα της χρονιάς», μας λέει εκπρόσωπος εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς της Αττικής. «Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και προεδρικά διατάγματα καταργούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, απολύουν, ιδιωτικοποιούν. Γι” αυτό μάς αφορά άμεσα αυτό που συμβαίνει στην ΕΡΤ. Αν περάσουν οι απολύσεις εκεί, οι επόμενοι είμαστε εμείς». Και αμέσως επόμενοι οι οικογένειες των παιδιών που θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, γνωρίζοντας από τρυφερή ηλικία τι εστί «success story».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου