Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Παράθυρο για την παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερων υπαλλήλων, που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, άνοιξε με νομοτεχνικές βελτιώσεις, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση.
Με αλλαγές στο παρά ένα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πιο ελαστικά όρια  εισάγοντας κοινωνικά κριτήρια που οδηγούν στο μονοπάτι της εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα. Επιπλέον, έβαλε και ένα τελευταίο όριο αναδεικνύοντας το ΑΣΕΠ ως ισχυρό χαρτί στα χέρια όσων υπαλλήλων τεθούν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να επανατοποθετηθούν στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπονται:

n Αύξηση στα 12.000 ευρώ από τα 6.000 ευρώ που ήταν το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του.

n Αύξηση στο ίδιο όριο (12.000 ευρώ) για την περίπτωση που ο δημόσιος υπάλληλος έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού του.
Εκτός του κύκλου της κινητικότητας - σύμφωνα με τις αλλαγές - μένει και όποιος δημόσιος υπάλληλος είναι δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει βέβαια δικαστικής απόφασης.
Με ρητή διάταξη επίσης εξαιρούνται από το κύμα της κινητικότητας και όσοι δημοτικοί αστυνομικοί υπηρετούν σε δήμους με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους. Κατά βάση, οι δήμοι αυτοί είναι σε μικρά νησιά. Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ, οι τρίτεκνοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα παίρνουν προτεραιότητα στην κινητικότητα, προκειμένου να προστατεύονται με αυτό τον τρόπο από την απόλυση από το Δημόσιο.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του, όπως και η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας, η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ, και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων  των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να βγουν από το καθεστώς της κινητικότητας.
Η πρόβλεψη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι μόνο οι υπάλληλοι που μπήκαν στο Δημόσιο με «σκληρό» ΑΣΕΠ έχουν το προνόμιο της μοριοδότησης. Αντίθετα, όσοι συνάδελφοί τους είτε διορίστηκαν χωρίς ΑΣΕΠ είτε μέσω διαδικασιών που διενεργήθηκαν από τους φορείς υπό την εποπτεία μόνο του ΑΣΕΠ θα έχουν λιγότερες ελπίδες να επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι άνευ άλλων προϋποθέσεων ορίζεται πως για όσο διάστημα διαρκεί η κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος παραμένει κανονικά ασφαλισμένος διατηρώντας όλα του τα δικαιώματα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, διευκρίνισε ότι πρώτοι στη λίστα για αποχώρηση είναι οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και ακολουθούν όσοι πέτυχαν την πρόσληψή τους χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά και κυρίως πτυχία γλωσσομάθειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην οριστική διευθέτηση των συμβασιούχων, που παραμένουν στο Δημόσιο βάσει προσωρινών διαταγών, καθώς η τελική κρίση των δικαστηρίων για όλους όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα καθορίσει τον αριθμό εκείνων που θα παραμείνουν και εκείνων που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο.
«Μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα καταφύγουμε στη δεξαμενή της κινητικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Μπαίνουν σε κινητικότητα
3.500
δημοτικοί αστυνομικοί
2.200
σχολικοί φύλακες
2.000
καθηγητές ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ (Τεχνικά Λύκεια και Σχολές)
50
υπάλληλοι - οδηγοί και τεχνικοί - στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα διαμορφωθεί αφού εξαιρεθούν οι ειδικές κατηγορίες
Πηγή tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου