Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργία διαρκείας αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί στην Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ απο 16/9/2013

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ υπερψήφισαν την πρόταση για κήρυξη απεργίας διαρκείας στον κλάδο με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων από τις 16 Σεπτεμβρίου. Κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και την υποχρηματοδότηση εξήγγειλαν και οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα κλειστά μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι διοικητικοί διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) ανακοίνωσαν πως ξεκινούν από αύριο δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πενθήμερη απεργία της επόμενης εβδομάδας. Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη  10 Σεπτεμβρίου όλα τα ΤΕΙ της χώρας.

Το απόγευμα της Τρίτης, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για το «νέο λύκειο», η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ημέρα το πρωί, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης καλούνται τα μέλη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων της Αθήνας στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια τη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11.00 π.μ.

Εν τω μεταξύ η ΟΛΜΕ απέστειλε ανοιχτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές ζητώντας συμπαράσταση και καλώντας σε συστράτευση. «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει», αναφέρουν συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους προς τους μαθητές. Καλούν επίσης σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».
Σε σχετική αφίσα η ΟΛΜΕ καλεί σε απεργία διαρκείας από τις 16/9 για:
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία
  • Κανένα παιδί έξω από το σχολείο
  • Όχι στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και στις υποχρεωτικές μετατάξεις
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους 
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» διέψευσε τις καταγγελίες της ΟΛΜΕ για χιλιάδες κενά στα σχολεία. «Οι συνδικαλιστές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν ήδη χιλιάδες κενά στα σχολεία. Πώς ανακάλυψαν οι συνδικαλιστές τα χιλιάδες κενά; Ακόμα δεν άνοιξαν τα σχολεία. Τι αξιοπιστία έχει αυτή η καταγγελία;», είπε ο υπουργός Παιδείας και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ρώτησε: «Δεν σας προβληματίζει ότι το σύστημα δεν εξυπηρετεί την παιδεία, τους μαθητές, τις οικογένειες, είναι κοστοβόρο και δεν τολμάμε να το αλλάξουμε;». Σημειώνεται πως ο Κ. Αρβανιτόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης.  
Επιπλέον για την Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τη ΔΟΕ. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΟΕ με ανακοινώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, μετά από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Σ. Κεδίκογλου, η ΔΟΕ επαναλαμβάνει πως οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι σε «αγωνιστική επαγρύπνηση». «Η συνάντηση επιβεβαίωσε αυτό που όλοι έχουμε αντιληφθεί: το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αναφέρει και κατηγορεί μεταξύ άλλων το υπουργείο πως «έχει καταφέρει να οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στα όριά τους» και ειδικότερα ζητά να γίνει άμεσα νέος γύρος αποσπάσεων.

«Για το θέμα των ανύπαρκτων, επί της ουσίας, αποσπάσεων που έχει υποβάλει σε απίστευτη φυσική και ψυχολογική ταλαιπωρία και έξοδα πλήθος εκπ/κών, ο κ. υφυπουργός απάντησε με τα γνωστά "επιχειρήματα" της μη αναγκαιότητάς τους, δίχως να καταλαβαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται καλύπτουν κενά της εκπαίδευσης. Μετά από πολύ μεγάλη πίεση μίλησε για πιθανότητα β΄φάσης για δασκάλους και νηπιαγωγούς και α΄φάσης για ειδικότητες δίχως να προσδιορίζει το πότε, το  αν και σε ποιο αριθμό», αναφέρει η ΔΟΕ και συνεχίζει:

Ο υφυπουργός «επιβεβαίωσε τη διάλυση του ολοήμερου σχολείου αφού παραδέχτηκε ότι θα λειτουργήσει, επί της ουσίας, μόνο με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Από εκεί και πέρα, η φραστική «στήριξη» της Α/θμιας εκπ/σης και η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση ωραρίου δεν καθησυχάζουν και δεν πείθουν κανένα».

«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε το θέμα των ασκούμενων, από τη διοίκηση, πιέσεων προς τους συλλόγους διδασκόντων για κάλυψη των κενών με «απασχόληση» μαθητών πέραν του διδακτικού τους ωραρίου και τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και  τα όσα αφορούν το διδακτικό ωράριο ορίζονται από το ισχύον  νομοθετικό πλαίσιο. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπ/κούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε μαζική συμμετοχή στις Γ.Σ.  ώστε να δυναμώσει τη φωνή του απέναντι στις μνημονιακές  αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου