Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Εργασιακό – διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών σε σχέση με την απαίτηση Δ/ντων να παραμένουν οι συνάδελφοι 8.00 – 2.00 στις σχολικές μονάδες


Το τελευταίο διάστημα αρκετοί συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι μερικοί Δ/ντές σχολείων τους υποχρεώνουν να εξαντλούν το εργασιακό τους ωράριο με την παρουσία τους στις σχολικές μονάδες από τις 8.00 π.μ έως και στις 14.00 μ.μ.

Οι Δ/ντες στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τη στάση τους επικαλούνται την επίσκεψη Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε σχολικές μονάδες του Δελμούζου!!!.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει αυτές τις λογικές και δηλώνει :


1.      Ποτέ μέχρι και σήμερα δεν έχουν επισκεφθεί οι ” Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης” Σχολική Μονάδα της περιοχής μας.
2.      Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10 -Ι5 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω).
3.      Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.
4.      Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων.
Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη. Επομένως ο εκπαιδευτικός δεν έχει κανένα λόγο να παραμένει στο σχολείο,  μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη ή υπηρεσιακό σημείωμα για να αποχωρήσει απ΄ αυτό!
Σε κάθε περίπτωση να μη δέχονται προφορικές εντολές παρά μόνο γραπτές. Τέλος θα πρέπει τα στελέχη της διοίκησης να σεβαστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και να αντισταθούν σε όποιες παράνομες οδηγίες που θίγουν τα συμφέροντά μας.
Σε κάθε περίπτωση καταστρατήγησης του διδακτικού ή εργασιακού τους ωραρίου οι συνάδελφοι να ενημερώνουν το Δ.Σ. του Συλλόγου
alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου