Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Δ. Μπράτης: Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας

Κύριε Υπουργέ,
Η τακτική που ακολουθήσατε φέτος στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε., από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ (α΄ και β΄ φάση), οδήγησε όπως πολύ καλά γνωρίζετε σε απόγνωση χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα να ικανοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων απόσπασης, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στα σχολεία, η τακτική που ακολουθήθηκε, με εντολή σας, να δοθούν δηλ. αποσπάσεις μόνο από "πλεονασματικές" σε "ελλειμματικές" περιοχές οδήγησε στον πλήρη παραλογισμό. 


Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να αποσπώνται συνάδελφοι με λιγότερα μόρια και να μην αποσπώνται άλλοι με περισσότερα, επειδή η περιοχή τους ήταν "ελλειμματική". Εκείνο, όμως, που ήταν πέρα για πέρα εξοργιστικό ήταν η ανακοίνωση, την ίδια ημέρα που έγινε η β΄ φάση των αποσπάσεων, προσλήψεων αναπληρωτών δασκάλων σε περιοχές που δεν είχαν ικανοποιηθεί οι αιτήσεις απόσπασης.

Ταυτόχρονα, κύριε Υπουργέ, έχετε προβεί σε αποσπάσεις σε Δ/νσεις Εκπαίδευσης, σε Περιφερειακές Διευθύνσεις, σε φορείς κτλ. εκατοντάδων εκπαιδευτικών Π.Ε., χωρίς κριτήρια και χωρίς καμιά μοριοδότηση, με αποτέλεσμα να "βοά" ο εκπαιδευτικός κόσμος για το ρουσφετολογικό και πελατειακό τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τόσο η Κυβέρνηση όσο και εσείς προσωπικά μιλάτε για αξιοκρατία και αντικειμενικές διαδικασίες. Ουσιαστικά, μ΄ αυτόν τον τρόπο, ακυρώσατε στην πράξη το αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης των αποσπάσεων, που καθιερώθηκε εδώ και τρία χρόνια στην εκπαίδευση. Αλήθεια, πόσο ηθικό και δεοντολογικό είναι να αποσπώνται συνάδελφοί μας, δήθεν για τις ανάγκες των Δ/νσεων, και να διατίθενται σε σχολεία , τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοι, δεν αποσπώνται αν και έχουν περισσότερα μόρια;

Δυστυχώς, η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για την έγκριση των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. Από τις 128 αιτήσεις που υποβλήθηκαν απορρίφθηκαν οι 55. Είναι, πράγματι, τραγικό οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να προβαίνουν σε "αξιολόγηση" των γνωματεύσεων Δημόσιων Νοσοκομείων, να λειτουργούν ως Υγειονομικές Επιτροπές και να αποφαίνονται για τη σοβαρότητα ή μη των προβλημάτων υγείας που επικαλούνται οι εκπαιδευτικοί.

Κύριε Υπουργέ,
Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι με τις επιλογές σας οι οικογένειες των εκπαιδευτικών δοκιμάζονται καθημερινά, κοινωνικά και οικονομικά. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, την οποία οι εκπαιδευτικοί βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο, είναι αδιανόητο να υποβάλλονται σε πρόσθετα βάρη. Συνάδελφοι με σοβαρότατα οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας μένουν ξεκρέμαστοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την οδυνηρή γι΄ αυτούς πραγματικότητα, που τους επιφυλάξατε για τη φετινή σχολική χρονιά. Ο συνδυασμός της πιστής εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, της προχειρότητας, της τακτικής του "μπαλώματος", της αναλγησίας και της αδικίας δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις και έχει πλημμυρίσει χιλιάδες συνάδελφους από οργή, αγανάκτηση, απόγνωση και θυμό.

Κύριε Υπουργέ,

Την προσεχή Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 συνεδριάζει ξανά το ΚΥΣΠΕ, προκειμένου να εξετάσει τις αιτήσεις απόσπασης των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Π.Ε.. Εφόσον ακολουθηθεί η ίδια τακτική, που ακολουθήθηκε τις προηγούμενες φορές, η συνεδρίαση θα είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο . Γι΄ αυτό και σας καλώ να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, να πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις αυτές με βάση τα πραγματικά κενά που απέστειλαν οι Δ/νσεις Εκπαίδευσης και να γίνει και γ΄ φάση αποσπάσεων για δασκάλους και νηπιαγωγούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει, επίσης, να επανέλθουν για συζήτηση στο ΚΥΣΠΕ οι αιτήσεις παραίτησης των συναδέλφων που απορρίφθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου