Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση στη Βουλή για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών, κάτοχοι δεύτερου πτυχίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Α.Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς είχαν θέσεις στις καταργηθείσες ειδικότητες και έχουν δεύτερο πτυχίο, εφόσον γίνει αναγνώριση αυτού, να μεταχθούν στην Α/θμια εκπαίδευση;
Β.Για ποιο λόγο αγνοήθηκαν οι εθελοντικές αιτήσεις για μετατάξεις και δημιουργήθηκε αυτή η άνιση μεταχείριση στους εκπαιδευτικούς;  
Γ.Σε ποια σχολεία θα φοιτήσουν οι μαθητές της Β και της Γ τάξης των καταργούμενων ειδικοτήτων;
Τα παραπάνω ερωτήματα θέτουν στον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
•    ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
•    ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θέμα: «Μετατάξεις εκπαιδευτικών που είναι κάτοχοι δεύτερου πτυχίου»

Η σαφής και κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον απαράδεκτο νόμο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας και η δέσμευσή μας ότι δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματά του.
Με το Ν. 4172/2013 ξεπέρασε η κυβέρνηση κάθε προηγούμενο, καθώς καταργείται το 40% των ειδικοτήτων της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και οι κατεχόμενες από το προσωπικό οργανικές θέσεις καταργούνται. Το προσωπικό των καταργούμενων ειδικοτήτων τίθεται αυτοδίκαια σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το Ν. 4093/2012.
Αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στους ήδη φοιτούντες μαθητές, ιδιαίτερα της Γ τάξης, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σχολείο. Στις περισσότερες περιοχές η καταργούμενη ειδικότητα δεν υπάρχει στα ΙΕΚ και τα ΣΕΚ ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ειδικότητα Γραφικών Τεχνών στην Καλαμάτα όπου οι μαθητές στο τέλος του σχολικού έτους έπρεπε να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά τώρα δεν έχουν καν σχολείο να φοιτήσουν.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η διαδικασία των μετατάξεων από την Β/θμια στην Α/θμια εκπαίδευση για την κάλυψη κενών. Οι μετατάξεις αυτές έγιναν με τη λογική, και σωστά, ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί πληρούν τα τυπικά προσόντα για τις θέσεις αυτές. Αντίστοιχα πολλοί εκπαιδευτικοί των καταργούμενων ειδικοτήτων στην Τεχνική Εκπαίδευση είναι κάτοχοι και δεύτερου πτυχίου όπως για παράδειγμα βρεφονηπιοκόμοι (ΠΕ18.33) που έχουν και πτυχίο νηπιαγωγού (ΠΕ60). Στους εκπαιδευτικούς αυτούς δεν δόθηκε το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (π.χ. νηπιαγωγεία) γιατί είναι «κλειδωμένοι» στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Συνεπώς εκπαιδευτικοί που έχουν αναγνωρίσει ή θα αναγνωρίσουν το δεύτερο πτυχίο ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος θα έπρεπε να τους δίνεται η δυνατότητα να μεταταχθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Επιπρόσθετα πρέπει να τονίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο είχαν γίνει αιτήσεις για μετάταξη σε εθελοντική βάση από την Β/θμια στην Α/θμια. Οι αιτήσεις αυτές αγνοήθηκαν χωρίς καμία εξήγηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί που δικαιούνταν μετάταξη να βρεθούν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα, ενώ άλλοι εκπαιδευτικοί με τα ίδια προσόντα να μεταταχθούν. 
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
•    Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς είχαν θέσεις στις καταργηθείσες ειδικότητες και έχουν δεύτερο πτυχίο, εφόσον γίνει αναγνώριση αυτού, να μεταχθούν στην Α/θμια εκπαίδευση;
•    Για ποιο λόγο αγνοήθηκαν οι εθελοντικές αιτήσεις για μετατάξεις και δημιουργήθηκε αυτή η άνιση μεταχείριση στους εκπαιδευτικούς;  
•    Σε ποια σχολεία θα φοιτήσουν οι μαθητές της Β και της Γ τάξης των καταργούμενων ειδικοτήτων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Κανελλοπούλου Μαρία
Φωτίου Θεανώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου