Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το θέατρο του παραλόγου… με πρωταγωνιστές νηπιαγωγούς


Η προσχολική εκπαίδευση όμηρος της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τακτικές απαξίωσης, πληρώνει για ακόμη μια φορά μεγάλο τίμημα.

Οι μηδενικοί διορισμοί και οι ελάχιστες προσλήψεις  αναπληρωτών δημιούργησαν μεγάλο αριθμό κενών στα νηπιαγωγεία. Τα εκατοντάδες κενά, που καταγράφονται πανελλαδικά υποβαθμίζουν ή ακόμα και καταργούν τη λειτουργία πολλών νηπιαγωγείων, αφήνοντας μετέωρη την εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών, αποκλείοντας  χιλιάδες προνήπια από το δημόσιο σχολείο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της  υποβάθμισης της εκπαίδευσης και  του ευτελισμού της ζωής των νηπιαγωγών, ένα νέο χτύπημα δίνει τη χαριστική βολή στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Εγκαινιάζεται μια νέα φόρμουλα κάλυψης των κενών, χρηματοδοτούνται προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας του ΟΑΕΔ για διάφορες ειδικότητες μεταξύ των οποίων και οι νηπιαγωγοί. Προσλαμβάνονται  600 νηπιαγωγοί, με σύμβαση 6-7 μηνών και μισθό 427 έως 490 ευρώ, που αποδίδεται με την ολοκλήρωση του προγράμματος και χωρίς να προσμετρούνται στα συντάξιμα.

Το ζήτημα που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει να γίνει κυρίαρχο για τον κλάδο , αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης, μετά το Σύνταγμα του 1911, που γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησης του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια ενέργεια σαφώς παράνομη και αντισυνταγματική, αφού μόνο το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να κάνει προσλήψεις στα Δημόσια Σχολεία.

Δεν πρόκειται για ακόμη ένα μπάλωμα όμως στη ρακένδυτη εκπαίδευση. Είναι σαφώς μια ενέργεια που εγκαινιάζει νέα μορφή εργασιακής σχέσης στο χώρο της εκπαίδευσης , σκόπιμη και μελετημένη. Με ποια κριτήρια λοιπόν θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις; Μήπως υποβαθμίζεται ή ακόμα καταργείται ο ίδιος ο ΑΣΕΠ και η αξιοκρατία στην πρόσληψη  των εκπαιδευτικών; Πώς είναι δυνατό να μιλάμε για  αναβάθμιση της εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων; Ποιο τελικά είναι το όραμα τους για την Παιδεία της χώρας μας; Πού μας  οδηγούν;

Καταγγέλλουμε την παράνομη αυτή ενέργεια ,την ισοπέδωση των εκπαιδευτικών, την διάλυση της εκπαίδευσης!!
Καταγγέλλουμε την πολιτική των αντιφάσεων, της προχειρότητας, της αναξιοκρατίας της μετατροπής της εκπαίδευσης σε εποχικό εμπορικό κατάστημα!!

Ζητάμε:
·         Την κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών νηπιαγωγών,  μέσω του Υπουργείου Παιδείας,
·         Την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων και τη μεταφορά των σχετικών πιστώσεων  στο Υπουργείο Παιδείας.

Θα είμαστε μπροστά στον αγώνα ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου σχολείου !!

Θα είμαστε μπροστά στην διεκδίκηση μιας αναβαθμισμένης προσχολικής εκπαίδευσης  !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου