Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΔΟΕ: Καταγγελία για διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τις προσλήψεις μέσω προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ.


Διανύουμε το δεύτερο μήνα «λειτουργίας» των σχολείων, στη σχολική χρονιά που, δίχως καμία υπερβολή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρονιά της, ακόμα και, εκτός νόμου λειτουργίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ στα πλαίσια ενός αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.


Έγγραφα του ΥΠΑΙΘ βαφτίζονται Υπουργικές αποφάσεις, οι νόμοι και οι δημοκρατικοί θεσμοί καταστρατηγούνται από Διευθυντές Εκπαίδευσης και Περιφερειακούς Διευθυντές, που μόνοι τους υπολογίζουν «πλεονάσματα» εκπαιδευτικών και «υπεραριθμίες», μόνοι τους μετακινούν, παράνομα, μόνιμους εκπαιδευτικούς για να τοποθετήσουν στη θέση τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, μόνοι τους αλλάζουν, αυθαίρετα, τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών...

Ένας ακόμη κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της ανομίας είναι και η προσπάθεια του Υπουργείου να προσλάβει νηπιαγωγούς στα δημόσια νηπιαγωγεία από το «παράθυρο» ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και ΚΕΔΔΥ.

Το θράσος της πολιτικής ηγεσίας φτάνει, εδώ, ως την παραβίαση ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος που στο άρθρο 16 ορίζει ρητά την Παιδεία ως «βασική αποστολή του κράτους».

Με βάση τη συνταγματική επιταγή ορίζεται πάντα μέσω νόμων ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τελευταίο νόμο που αφορά διορισμούς εκπαιδευτικών (Ν.3848/2010, άρθρα 4 και 5) όπου σαφέστατα ορίζεται πως οι διορισμοί πραγματοποιούνται με βάση τη σειρά των εκπαιδευτικών στον τελικό πίνακα κατάταξής τους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σφυρίζει αδιάφορα παρά το γεγονός ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη προσλήψεων αναπληρωτών νηπιαγωγών, αφού το ΥΠΑΙΘ δεν πραγματοποίησε ούτε μισό διορισμό εκπαιδευτικών, φέτος, ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά στην Προσχολική Αγωγή , οδηγεί τις εξελίξεις στις ουρές των ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και είναι αυτή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαίδευσης. Τα κενά στην εκπαίδευση πρέπει να καλυφθούν άμεσα με μόνιμους διορισμούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκκρεμεί ακόμη η πρόσληψη νηπιαγωγών που είναι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008!!!

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν προτίθεται να εμφανιστεί πως, τάχα, καλύπτει τα κενά στα νηπιαγωγεία, αλλά και σε ΚΕΔΔΥ και ΣΜΕΑΕ, μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, καθιερώνοντας την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας με όρους και αμοιβές πλήρους απαξίωσης!!!

Οφείλει να δηλώσει, επί της ουσίας, εάν σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εδώ και καιρό έχει επισημάνει τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Η αδιέξοδη πολιτική της έχει ξεθεμελιώσει τη δημόσια εκπαίδευση και έχει οδηγήσει σε απόγνωση μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναδείξαμε και καταγγείλαμε τη νοσηρή αυτή πραγματικότητα με τις αποφάσεις μας, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις καθώς και σε εξώδικες διαμαρτυρίες.

Δυστυχώς, το Υπουργείο και η κυβέρνηση κωφεύουν. Κι αφού έθεσαν σε διαθεσιμότητα, μετέταξαν με το έτσι θέλω και μετακίνησαν αυθαίρετα εκπαιδευτικούς, τώρα ετοιμάζουν το τελειωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δε θα τους το επιτρέψει. Με δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και χρήση κάθε μέσου που μας παρέχει ο νόμος θα χτυπήσουμε την ολέθρια πολιτική τους.
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
  • ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ
ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου