Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Νέα βόμβα: «Μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες

«Μπλόκο» στη συνταξιοδότηση, πριν από το 62ο έτος, περίπου 350.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α) προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση για να «καλύψει» το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση.


Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε την κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο Ασφαλιστικό από τους γενικούς κανόνες -χωρίζοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους σε πατρικίους και πληβείους- και ύστερα από τον «θόρυβο» τον οποίο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για επικείμενες περικοπές στις (υψηλότερες) συντάξεις των «ευγενών» ταμείων και του ΤΕΒΕ, χθες, κύκλοι του υπουργού αποσαφήνισαν ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις». Και δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Το συγκεκριμένο μέτρο, αποκλείστηκε καθώς δεν είναι «άμεσης απόδοσης» για τα δημοσιονομικά, ενώ δεν θα έφερνε τα προσδοκόμενα έσοδα στα Ταμεία και στην εφορία. Για παράδειγμα ασφαλισμένος στον ΟΤΕ με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 2.500 ευρώ, με το καταστατικό του ΤΑΠ-ΟΤΕ λαμβάνει μεικτή σύνταξη 1.975 ευρώ, προ φόρων και κρατήσεων, ενώ με καθεστώς ΙΚΑ θα ελάμβανε 1.660 ευρώ (-16%) και μετά την παρακράτηση των εισφορών, τα ποσά περιορίζονται στα 1.422 ευρώ και στα 1.387 ευρώ, αντίστοιχα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επαναβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων ούτε να μειωθούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, αφήνοντας «ανοικτό» το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ, όπως πρώτη έγραψε η «Η».
ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε αν το «μπλόκο» στις «πρόωρες» θα μπει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης «ποινής» (μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν) ή με την επέκταση των ορίων αυτών και στους παλαιούς ασφαλισμένους.
Με την επιβολή μεγαλύτερης «ποινής», οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι παλαιές ασφαλισμένες που βρίσκονται 1-3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις-βοηθήματα αν το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο αυξηθεί από 4,5% για κάθε χρόνο που είναι γι' αυτές τις κατηγορίες σε πάνω από 6% (είναι η ποινή η οποία ισχύει για τους νεώτερους) και υπολογιστεί έως το 62ο έτος.
Με την επέκταση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης θα εγερθούν νομικά ζητήματα (δεν εθίγησαν από τις προηγούμενες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό λόγω ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ μεγάλη μερίδα έχει θεμελιώσει και αναμένει μόνο τη συμπλήρωση της ηλικίας, όπως προβλέπεται σε πολλά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ για τις μητέρες ανηλίκων). Τυχόν επέκταση θα τίναζε στον αέρα και τα προγράμματα μείωσης προσωπικού σε Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 12 ΕΤΗ
Το ισχύον Ασφαλιστικό επιτρέπει σε συγκεκριμένες κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν έως και 12 χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος. Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που απειλούνται με άμεσο (μέσω της αύξησης ορίων) ή έμμεσο «μπλόκο» (πολύ χαμηλές συντάξεις) είναι:
1. Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).
2. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το '83).
3. Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου