Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Νέο μπλόκο στην αξιολόγηση

Πόλεμο ενάντια στις διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων έχουν εξαπολύσει τα σωματεία δασκάλων και καθηγητών, ενώ ζήτησαν ακόμη και γνωμοδότηση για το θέμα προκειμένου να έχουν «νομική ομπρέλα» και να μη συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας που πρέπει να συγκροτηθούν για την υλοποίησή της.


Ταυτόχρονα μπλοκάρουν κάθε σεμινάριο που διοργανώνουν διάφοροι φορείς για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών με αντικείμενο την αξιολόγηση. Χτες ήταν η σειρά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου να δεχτεί τα «πυρά» της ΟΛΜΕ, καθώς οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Μουλόπουλο να ακυρώσει τα σεμινάρια που διοργανώνει το ίδρυμα, κάτι που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα και με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που εξαναγκάστηκε να σταματήσει τα αντίστοιχα σεμινάρια.

Παρ΄ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας προχωρά κανονικά τις διαδικασίες και διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί πιστά. Αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο των συνδικαλιστών είναι τα σεμινάρια για την αξιολόγηση αλλά και όσον αφορά στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων το «μπλοκάρισμα» των ομάδων εργασίας που πρέπει να συγκροτηθούν. Μάλιστα τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία όσο και η ΟΛΜΕ ζήτησαν και έλαβαν νομική γνωμοδότηση σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν οι εκπαιδευτικοί ν΄ αρνηθούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Η νομική σύμβουλος πάντως τους ενημέρωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση ούτε να παρέχουν πρόσθετη διοικητική εργασία εκτός ωραρίου. Επίσης η νομική σύμβουλος στη γνωμοδότησή της αναφέρει ότι «εν όψει του γεγονότος ότι ούτε στην Υπουργική Απόφαση ούτε στη σχετική εγκύκλιο προβλέπεται χρόνος κατά τον οποίο θα διενεργηθεί η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, ενώ, από την άλλη πλευρά, η σχετική αρμοδιότητα για τη συγκρότηση των ομάδων έργου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον σύλλογο διδασκόντων, είναι προφανές ότι τυχόν υπάρχουσες εντολές από προϊστάμενα όργανα προς τον σύλλογο να λάβει απόφαση ή να προβεί στη σύσταση των ομάδων έργου δεν μπορούν να είναι δεσμευτικές για τον δάσκαλο».

Αυτή τη στιγμή δεκάδες σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση και αρνούνται να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας, ώστε, όπως λένε, να «μπλοκάρουμε την αξιολόγηση στην πράξη, στηρίζοντας την πανελλαδική καμπάνια που έχουν ξεκινήσει οι σύλλογοι Καθηγητών και Δασκάλων».

Από την άλλη πλευρά πάντως και οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πιέζουν τους συλλόγους διδασκόντων να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας, με την υπογράμμιση ότι θα υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος.

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου