Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Η φυσική αγωγή στην εκπαίδευση»



Στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό τοποθετήθηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδη. Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία του μαθήματος της φυσικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ένα από τα θέματα που έχουμε μέσα στην επίκαιρη επερώτηση. Άλλωστε πρόσφατα το Υπουργείο Αθλητισμού ήταν ενωμένο με το Υπουργείο Παιδείας και νομίζω ότι πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αθλητισμού το πώς και σε ποιο βαθμό διεξάγεται το μάθημα της φυσικής αγωγής στα σχολεία.
      Πιστεύουμε ότι η φυσική αγωγή θα πρέπει να έχει έναν πρωταρχικό ρόλο στην παιδεία από την προσχολική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Η φυσική αγωγή αποτελεί ένα εκπαιδευτικό «εργαλείο» που αφενός συμβάλλει άμεσα στην καλή φυσική κατάσταση και στην καλή υγεία των μαθητών και αφετέρου βοηθάει τους νέους μας να έχουν μία φυσική δραστηριότητα με ευεργετικές συνέπειες εφ’ όρου ζωής.
     
Κύριε Υπουργέ, η φυσική αγωγή είναι ένα από τα λίγα μαθήματα που με τρόπο φυσικό –παιχνίδι, κίνηση, δραστηριότητα σε φυσικό περιβάλλον- μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη και το σμίλευμα του σώματος σαν ολότητα και όχι κατακερματισμένο. Η φυσική αγωγή είναι ένα «εργαλείο» για τη μάθηση κοινωνικών αξιών όπως συνεργασία, σεβασμός του άλλου, δικαιοσύνη, ισότητα, αποδοχή της ήττας και της νίκης, αλλά και ατομικών αρετών όπως δημιουργικότητα, επινόηση, θέληση, αυτοπειθαρχία ψηλάφηση των ορίων, πείσμα αγωνιστικότητα.
Αντ’ αυτού, κύριε Υπουργέ, έχουμε μία ακόμα θλιβερή πρωτιά –πέρα από την ανεργία- σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η χώρα μας αφιερώνει τις λιγότερες ώρες φυσικής αγωγής και άσκησης στο πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου μία μέρα πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος, με το νόμο που ψηφίστηκε το μάθημα της φυσικής αγωγής καταλαμβάνει από 1% έως 5% στο συνολικό πρόγραμμα διδασκαλίας. Αυτό είναι αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιστορικό χαμηλό στην ελληνική εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή –γνωρίζετε τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ- η χώρα μας παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα Ελληνόπουλα ξεκινούν το κάπνισμα πολύ πιο νωρίς και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα παιδιά των άλλων κρατών-μελών.
      Έστω όμως και αυτές οι ελάχιστες ώρες φυσικής αγωγής, πώς γίνονται στο δημόσιο σχολείο; Διεξάγονται απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα; Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους άσκησης, ενώ είναι τέτοιες οι περικοπές –άσχετα από το εάν το κονδύλι έχει πάει στους δήμους- και είναι τόσο μικρά τα κονδύλια που θα δοθούν από τα σχολεία για αθλητικό υλικό που ουσιαστικά τα σχολεία ζητιανεύουν για να υπάρχει αυτό το υλικό.
Η κατάσταση είναι χειρότερη στα αθλητικά σχολεία τα οποία η Κυβέρνηση τα διαλύει, τα απαξιώνει, τα πηγαίνει σε λουκέτο, ενώ έβαλε διάταξη για τη δημιουργία αθλητικών ακαδημιών από ιδιώτες που θα μπορούν να διεξαγάγουν αθλητικές έρευνες με μαθητές-αθλητές, αλλά είναι άγνωστο με ποιους όρους θα διεξαχθούν αυτές και με ποιους σκοπούς. Βέβαια, τα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν διεισδύσει σ’ όλα τα σχολεία.
      Κύριε Υπουργέ, στελέχη του παλιότερου Υπουργείου Παιδείας που ήταν ενιαίο, ουσιαστικά προώθησαν συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών τα οποία με πρόσχημα τη δημιουργία πρωταθλημάτων κλπ, διαφήμιζαν προϊόντα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία και το ξέρετε. Έχουμε καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις για το θέμα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή να γίνονται «εργαλεία» προώθησης εταιρικών ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα σχολεία, με τις ευλογίες μάλιστα των παραγόντων του εκάστοτε Υπουργείου. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.
      Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου για να αναφέρω και τις προτάσεις μας.
      Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, προτείνουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της φυσικής αγωγής στο δημόσιο σχολείο μέσα από μία συγκεκριμένη δέσμη μέτρων.
Μια αριστερή διακυβέρνηση για την εκπαίδευση και για τον αθλητισμό θα έχει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων φυσικής αγωγής και για τη βελτίωση της φυσικής και κινητικής κατάστασης των νέων.
Επανεντάσσουμε τη φυσική αγωγή στο πρόγραμμα του σχολείου σε αντιστοιχία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέουμε το δημόσιο σχολείο με τις δημόσιες και δημοτικές αθλητικές υποδομές και αναβαθμίζουμε τις σχολικές αθλητικές υποδομές. Συνδυάζουμε τη φυσική αγωγή με άλλες εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε και ανασυντάσσουμε το μαζικό αθλητισμό και τους μαθητικούς αγώνες σε υγιή βάση, ενώ θεσπίζουμε τον προληπτικό έλεγχο της υγείας των μαθητών και την καθολική ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.
Κύριε Υπουργέ, όπως όλα τα κοινωνικά αγαθά, η υγεία, η παιδεία και ο αθλητισμός -γιατί θεωρώ ότι είναι και κοινωνικό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα- έχουν μπει στο «κρεβάτι του Προκρούστη» των περικοπών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ψυχική και η σωματική υγεία των νέων παιδιών, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών. Διότι η άθληση είναι, βέβαια, κάτι που ξεκινάει από την προσχολική ηλικία και φτάνει μέχρι το τέλος της ζωής.
Μια ανατροπή αυτής της πολιτικής θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον τομέα αυτό. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται και να υπερηφανεύεται ότι κόβει από την παιδεία και από όλες τις δραστηριότητες εκατομμύρια ευρώ. Πού πηγαίνουν αυτά; Πηγαίνουν σε ένα βαθύ βαρέλι χωρίς πάτο.
Αυτή την πολιτική μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την σταματήσει.
Ευχαριστώ πολύ ».   


Στην Ελλάδα των ληγμένων τροφίμων που πρέπει να καταναλώσουμε, των ενεχυροδανειστηρίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που ο μισθός τους και η σύνταξή τους δεν φτάνει για το πρώτο πενθήμερο, των αστέγων, των παιδιών που λιποθυμούν, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να έχει κανένα μέλλον. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.
Κύριοι της Κυβέρνησης και της Συγκυβέρνησης, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Σε αυτό θα συμβάλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή.
Στην Ελλάδα των ληγμένων τροφίμων που πρέπει να καταναλώσουμε, των ενεχυροδανειστηρίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που ο μισθός τους και η σύνταξή τους δεν φτάνει για το πρώτο πενθήμερο, των αστέγων, των παιδιών που λιποθυμούν, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να έχει κανένα μέλλον. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.
Κύριοι της Κυβέρνησης και της Συγκυβέρνησης, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Σε αυτό θα συμβάλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου