Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Σε λιγότερο από 24 ώρες γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο!

Σε λιγότερο από 24 ώρες γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο!
Tο Σάββατο λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης και για πρώτη φορά μετά από 103 χρόνια θα σημειωθούν απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Σε πρώτη φάση θα απολυθούν όσοι δεν έχουν καταθέσει αίτηση καθώς και οι εκπαιδευτικοί για τους οποίους δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δε διέψευσε την πορεία των πραγμάτων, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι "γίνεται μια ύστατη προσπάθεια" για τα άτομα -ο ίδιος τα υπολογίζει σε 200- για τα οποία δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "η κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις".
Ανάμεσα στους πρώτους απολυθέντες δημοσίους υπαλλήλους θα είναι και ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών. Σε επικοινωνία που είχε το news.gr με τον κ. Κοτσιφάκη μας επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος απολύεται, είχε βάλει ως όρο για την κατάθεση της αίτησής του την προκήρυξη θέσεων στο υπουργείο Παιδείας για το σύνολο των υπαλλήλων.
Ο κ. Κοτσιφάκης τόνισε ότι η λήξη της διαθεσιμότητας δε θα αναστείλει τον αγώνα. Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ δήλωσαν στο news.gr ότι δεν πρόκειται να αποδειχθούν την απόλυση του προέδρου.
Καταιγισμός ΦΕΚ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι οποίες δείχνουν το αλαλούμ που επικρατεί.
Με το ΦΕΚ 662/18-3-2014 διορθώθηκαν οι 182 θέσεις της ειδικότητας της νοσηλευτικής ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης καθώς από ΔΕ άλλαξαν σε ΠΕ-ΤΕ ικανοποιώντας ένα αίτημα των εκπαιδευτικών που όπως είχαν δηλώσει στο news.gr ακόμα και αν το ήθελαν δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις βοηθών νοσηλευτών. Στις 19/03 εκδόθηκε νέο ΦΕΚ. Ο λόγος; Είχαν προκηρυχθεί 15 θέσεις ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών ενώ το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι πτυχιούχοι ΤΕ. Τελικά στις 19 Μαρτίου εκδόθηκε νέο ΦΕΚ που διόρθωνε το σφάλμα του Υπουργείου.
Οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας της νοσηλευτικής, κοινωνικών λειτουργών μαιευτικής έχουν μόλις 3 μέρες να καταθέσουν αιτήσεις με βάση εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι τυχόν αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί για την ως άνω Ανακοίνωση (10/2014) μέχρι και την 13-3-2014 και αφορούν στις νέες προκηρυσσόμενες θέσεις, θα πρέπει να επανυποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη την τροποποίηση της ανακοίνωσης, με βάση τους νέους κωδικούς.

Διευκρινίζεται ότι ο υπάλληλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την επιλογή των θέσεων προτίμησης. Για το λόγο αυτό, σημειώνεται ότι: Υπάλληλοι που:

α) δεν υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη,
β) υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση χωρίς να αναγράψουν καμία θέση προτίμησης
γ) υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με περιορισμένο αριθμό θέσεων και τελικά δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους (μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αποτίμησης προσόντων) επειδή σε αυτές διατίθενται υπάλληλοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων, παραμένουν σε διαθεσιμότητα, μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.
Ωστόσο, οι εγκύκλιοι και τα ΦΕΚ δεν λύνουν τα προβλήματα των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα καθώς όπως αναφέρει και η ΟΛΤΕΕ σε σχετική της ανακοίνωση υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι σε πολλούς πίνακες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί με δεύτερο πτυχίο. Με βάση την επεξεργασία στην οποία προχώρησε η ΟΛΤΕΕ σε μια μόνο ειδικότητα, από τους 97 Βρεφονηπιοκόμους ΠΕ 18.33 που βρίσκονται στους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ με τα β΄ πτυχία, οι 57 περιλαμβάνονται ταυτόχρονα και στους τελικούς πίνακες του ΑΣΕΠ για τις θέσεις στις ΔΔΒΜ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ (ποσοστό 60%). Εάν οι Β΄ πτυχίο επιλέξουν τη θέση σε φορείς ΔΔΒΜ, ΟΤΑ αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα βρεφονηπιοκόμοι να βρεθούν εκτός δημοσίου ενώ θα μείνουν κενές θέσεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (θέσεις για β πτυχίο).
Το ίδιο συμβαίνει και με τους κοινωνικούς λειτουργούς υποστηρίζει η ΟΛΤΕΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι  στους πίνακες των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα βρίσκονται 21 εκπαιδευτικοί Κοινωνικής Εργασίας ΠΕ 18.09, που δικαιούνται να καταλάβουν τις θέσεις αυτές. Οι 12 από αυτούς περιλαμβάνονται στους πίνακες για τις θέσεις στις ΔΔΒΜ και για τα β' πτυχία. Επομένως, 11 από τις 20 νέες θέσεις του παρόντος ΦΕΚ δεν μπορούν να καλυφθούν και θα μείνουν κενές.
Τα πιο πάνω, κατά την ΟΛΤΕΕ αναδεικνύουν την "απίστευτη ολιγωρία και εγκληματική προχειρότητα του υπουργείου Παιδείας. Θα έχουν προκηρυχθεί θέσεις που τελικά θα μείνουν κενές, ενώ ταυτόχρονα θα μείνουν "εκτός νυμφώνα" πάρα πολλοί άλλοι εκπαιδευτικοί".
Θα απολυθούν λοιπόν σίγουρα οι εκπαιδευτικοί των Ειδικοτήτων που δεν προκηρύχθηκαν καθόλου θέσεις:
- 31 εκπαιδευτικοί ΔΕ 01.17 Κομμωτικής
- 9 εκπαιδευτικοί ΔΕ 01.15 Αργυροχρυσοχοΐας
- 10 εκπαιδευτικοί ΠΕ 18.37 Δημόσιας Υγιεινής
- 3 εκπαιδευτικοί ΔΕ 01.08 Ηλεκτροσυγκολλητές
- 1 εκπαιδευτικός ΠΕ 18.39 Επισκέπτες Υγείας
- 1 εκπαιδευτικός ΔΕ 01.05 Οικοδόμοι
Θα απολυθεί, επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό εκπαιδευτικών από ειδικότητες για τις οποίες έχουν προκηρυχθεί πολύ λίγες θέσεις. Με επιφύλαξη δίνονται τα παρακάτω στοιχεία:
85 ΠΕ 14.01 Ιατροί
57 ΠΕ 14.02 Οδοντίατροι
42 ΠΕ 18.04 Αισθητικής
42 ΠΕ 18.07 Ιατρικών Εργαστηρίων
38 ΠΕ 18.25 Φυσιοθεραπείας
20 Νοσηλευτές (ΠΕ 14.06 και ΠΕ 18.10)
17 ΠΕ 18.08 Οδοντοτεχνικής
10 ΠΕ 18.01 Γραφικών Τεχνών
Και έπονται άλλες ειδικότητες με μικρότερα νούμερα…
Συνολικά περισσότεροι από 365 εκπαιδευτικοί με τις έως τώρα εξελίξεις αναμένεται να απολυθούν.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι διοικητικές  θέσεις καθώς και οι θέσεις σε ΔΔΒΜ (ΙΕΚ, ΣΕΚ) τροποποιήθηκαν σε 1.125 (ΙΕΚ, ΣΕΚ) από 925 και σε 125 θέσεις διοικητικών από 325 παρόλα αυτά η ΟΛΤΕΕ καταγγέλλει ότι δεν έχουν προκηρυχθεί 255 θέσεις. Πιο αναλυτικά δεν έχουν προκηρυχθεί:
130 θέσεις Εκπαιδευτικών στις ΔΔΒΜ
125 θέσεις Διοικητικών στις ΔΔΒΜ
Η ΟΛΤΕΕ επισημαίνει ότι οι θέσεις αυτές θα «χαθούν», αφού δεν υπάρχει πλέον χρόνος μέχρι τις 21 Μαρτίου για να γίνουν οι προκηρύξεις και (με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο) οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, αν οι θέσεις αυτές προκηρυχθούν αργότερα !
Η ΟΛΤΕΕ αναρωτιέται για τη σωρεία των λαθών και εκφράζει την απορρία της που σε κάποιες ειδικότητες οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα και σε άλλες αρκετά λιγότερες, ακόμα και σε συναφείς ειδικότητες με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί να οδηγούνται στην απόλυση. Η ΟΛΤΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για την εγκληματική αμέλεια και τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών.
Καλόγηρος Βασίλειος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου