Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Τα κριτήρια των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών

Τα κριτήρια των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών
Τέλη της εβδομάδας αναμένεται να βγει η εγκύκλιος των μεταθέσεων για τους εκπαιδευτικούς με πιθανότερη ημέρα την Παρασκευή. Για φέτος δεν αναμένονται αλλαγές στον τρόπο των μεταθέσεων και θα ισχύουν όσα ίσχυαν και το προηγούμενο έτος σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει ο αιρετός των δασκάλων κ. Μπράτης στην προσωπική του ιστοσελίδα. Πάντως πολλοί ήταν οι εκπαιδευτικοί που εξέφραζαν φόβους ότι θα έρχονταν αλλαγές στις μεταθέσεις λόγω και της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του Υπουργείου Παιδείας.
Το γεγονός βέβαια ότι τα κριτήρια των υποχρεωτικών μεταθέσεων κινούνταν στη βάση του υπάρχοντος συστήματος μοριοδότησης και στο ΠΔ 50/1996 δεν αφήνει περιθώρια για αλλαγές στο φετινό σύστημα.
Το news.gr παρουσιάζει τα κριτήρια των φετινών μεταθέσεων που όπως όλα δείχνουν θα είναι οι τελευταίες που θα πραγματοποιηθούν με το υπάρχον σύστημα καθώς από την επόμενη χρονιά αναμένονται αλλαγές που πιθανόν να περάσουν στο νομοσχέδιο της ειδικής αγωγής.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Κριτήρια για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996 είναι:

1) η συνολική υπηρεσία

2) η συνυπηρέτηση

3) οι οικογενειακοί λόγοι

4) οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν

5) η εντοπιότητα

6) η πρώτη προτίμηση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των εκπαιδευτικών κατά τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 11 και 13 του Π.Δ. 50/96, προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήριο, εάν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά:

α) στη συνυπηρέτηση

β) στην εντοπιότητα

γ) στους οικογενειακούς λόγους

δ) στη συνολική υπηρεσία

ε) στις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν

στ) στην πρώτη προτίμηση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια τότε λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και η σειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αναμένονται περιορισμένες, μεταθέσεις αλλά και αποσπάσεις
Περιορισμένες αναμένεται να είναι και φέτος οι μεταθέσεις που θα αφορούν κυρίως δασκάλους, νηπιαγωγούς και βασικές ειδικότητες της δευτεροβάθμιας όπως είναι οι φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί.  Θυμίζουμε ότι  το προηγούμενο έτος το ποσοστό ικανοποίησης  ανήλθε για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο 24.58% αφού σε σύνολο 7.550 αιτήσεων ικανοποιήθηκαν 1.855 ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης ικανοποιήθηκαν μόλις 606 αιτήσεις. Συνολικά και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης κατατέθηκαν 18.759 αιτήσεις για μετάθεση και ικανοποιήθηκαν συνολικά 2.461 γεγονός που αποδεικνύει ότι μόλις 1 στους 10 εκπαιδευτικούς συνολικά (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) κατάφερε να πάρει μετάθεση.
Μάλιστα υπήρχαν ειδικότητες στην πρωτοβάθμια,όπως των καθηγητών φυσικής αγωγής, αγγλικών και μουσικής όπου το ποσοστό ικανοποίησης ήταν μονοψήφιο.
Πρωτοβάθμια
Μεταθέσεις 2011

Μεταθέσεις 2012

Μεταθέσεις 2013
1.736

2.143

1.855
Δευτεροβάθμια
Μεταθέσεις 2011

Μεταθέσεις 2012

Μεταθέσεις 2013
1.329

2.434

606

Μαχαίρι και στις αποσπάσεις

Μαχαίρι θα μπει και στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών γεγονός που το έχει προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο Υφυπουργός κ.Κεδίκογλου. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παιδείας οι αποσπάσεις από το 8% του συνολικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκαν στο 3.5% ενώ στόχος του Υπουργείου είναι να μειωθεί το ποσοστό περαιτέρω και να φθάσει το 1% του συνολικού εκπαιδευτικού δυναμικού.

Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου