ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ

ΝΕΟ

ΝΕΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Αγιασμός στις 6 Σεπτεμβρίου – Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ξεκινήσουν τα σχολεία


Οριστική είναι τελικά η απόφαση για την ακριβή ημερομηνία ένμαρξκης των μαθημάτων της επόμενης σχολικής χρονιάς η οποία θα ξεκινήσει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Αγιασμός στις 6 Σεπτεμβρίου – Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ξεκινήσουν τα σχολείαΤην ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ορισμένες αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν το σχολείο αλλά και τις οικογένειες των μαθητών. Μία από αυτές είναι η πρόωρη... προσφυγή στα θρανία, η οποία θα ισοσταθμιστεί με την Λευκή Εβδομάδα του χειμώνα. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πλήττει ένα βασικό στοιχείο του Νέου Λυκείου, όπως ορίσθηκε από την πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου: αυτό περί ορισμού θεματικής ύλης σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Πλέον το Λύκειο θα επιστρέψει στο προηγούμενο σύστημα, με ορισμό ύλης με βάση τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου.
Ειδικότερα όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ - αντικατέστησε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) εισηγείται σχετικά με το σχολικό έτος τα εξής:
Νωρίτερα από κάθε άλλη σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος ο αγιασμός στα σχολεία όλης της χώρας.
  • Τα μαθήματα θα αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Περιορίζεται (μεταξύ 1 - 6/9) ο χρόνος των εξετάσεων για τους μετεξεταστέους.
  • Τα μαθήματα σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό θα λήγουν στις 15 Ιουνίου και σε Γυμνάσιο και Λύκειο στις 31 Μαΐου.
  • Εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το διδακτικό έτος στα Λύκεια θα επεκτείνεται έως τις 10 Ιουνίου.
  • • Για τους εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος θα λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου θα αξιοποιείται για σεμινάρια.
  • Καταργείται η αργία των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου και θα γίνεται εκκλησιασμός των μαθητών και κατόπιν δραστηριότητες σχετικές με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών.
  • Καταργείται η αργία της 7ης Ιανουαρίου.
Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σωτήρης Γκλαβάς, στόχος των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση περισσότερου διδακτικού χρόνου, καθώς αυτός έχει περιοριστεί λόγω της μεγάλης εξεταστικής περιόδου από τον Μάιο. Η ηγεσία του υπ. Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με βάση την πρόταση του ΙΕΠ. Από την άλλη, το ΙΕΠ δεν έχει τοποθετηθεί (και άρα δεν την εισηγείται) επί της πρότασης των ξενοδόχων για σχολική ανάπαυλα την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Πάντως, το υπουργείο αναμένεται να την υιοθετήσει.
Ορισμός ύλης από το ΙΕΠ
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο σε τροπολογίες που κατέθεσε χθες σε ν/σ του υπ. Ανάπτυξης ρυθμίζει τα εξής:
  • Καταργείται ο θεματικός προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης. Την ύλη θα ορίζει το ΙΕΠ και όχι ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων (ΕΟΕ).
  • Την Τράπεζα Θεμάτων θα λειτουργεί το ΙΕΠ, καθώς για δύο χρόνια αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου για σύσταση ΕΟΕ.
  • Θα λειτουργούν μόνο μονοθέσια ή πολυθέσια νηπιαγωγεία (και όχι διθέσια κ.λπ.), κάτι που θα προκαλέσει συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου