Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Έως τις 30 Ιουνίου θα επιμορφωθούν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων για την αξιολόγηση - Οι προϊστάμενοι/ες των ολιγοθέσιων και νηπιαγωγείων εξαιρούνται


Η επιμόρφωση των Δ/ντών σχολικών μονάδων για την αξιολόγηση είναι υποχρεωτική. Είναι διήμερη, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30-6-2014. 



Αυτό υπογραμμίζει σε έγγραφό του το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σημειώνει ότι στην κατηγορία των στελεχών που ασκούν αξιολογικό έργο (διοικητική αξιολόγηση) δεν συμπεριλαμβάνονται οι Προϊσταμένες/νοι των Νηπιαγωγείων και των ολιγοθέσιων Δημοτικών σχολείων, δεδομένου ότι, για το εκπαιδευτικό προσωπικό των εν λόγω σχολικών μονάδων, τον ρόλο της διοικητικής αξιολόγησης τον έχουν οι Διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 


Επιμορφωτές των Δ/ντών σχολικών μονάδων στον Β΄ Κύκλο της επιμόρφωσης θα είναι:
• οι επιμορφωτές του Α΄ Κύκλου της Επιμόρφωσης στελεχών
• οι Περιφερειακοί Δ/ντές
• οι Δ/ντές Εκπ/σης ή/και
• οι Σχολικοί Σύμβουλοι της αντίστοιχης Περιφέρειας οι οποίοι έχουν ασκήσει στο παρελθόν καθήκοντα σε θέση Δ/ντή (σχολικής μονάδας, Γραφείου Εκπ/σης κ.λπ.). 
Το ΙΕΠ έδωσε προθεσμία για τον ορισμό των επιμορφωτών μέχρι χθες 5-5-2014 μετά από εισήγηση των δεκατριών Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης και έγκριση του Δ.Σ. του ΙΕΠ . Η αμοιβή των επιμορφωτών θα είναι 30€/ ώρα. Επισημαίνεται ότι προϋπόθεση για τον ορισμό τους αποτελεί η επιμόρφωσή τους στον Α΄ Κύκλο (Μάρτιος - Απρίλιος 2014).

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο Β’ κύκλος επιμόρφωσης θα διεξαχθεί στους κατά τόπους νομούς/Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας και θα αξιοποιήσει τις υποδομές και τον μηχανισμό των αντίστοιχων Περιφερειακών Διευθύνσεων. Η επιμόρφωση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην έδρα του νομού είτε εξακτινωμένα σε διαφορετικές περιοχές εντός του νομού, προς εξυπηρέτηση των επιμορφούμενων. Σε περιπτώσεις που δεν καταστεί δυνατή η δια ζώσης επιμόρφωση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, με την ευθύνη των Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης. Και στις δύο περιπτώσεις θα αξιοποιηθεί από τους επιμορφωτές το έντυπο και ψηφιακό υλικό που έχει παραχθεί ειδικά για την επιμόρφωση των Διευθυντών σχολικών μονάδων και θα αποσταλεί στις Περιφερειακές Ομάδες Διοίκησης. Οι τελευταίες θα επιλύουν όποια προβλήματα ανακύψουν αναφορικά με το επιμορφωτικό υλικό και τις διαδικασίες επιμόρφωσης. 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Προβλέπονται σε ειδικές περιπτώσεις και «Υπηρεσίες μετακίνησης και διαμονής και ημιδιατροφής των εμπλεκομένων στον Β΄ Κύκλο επιμόρφωσης» . Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη των Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης, οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη της οργάνωσης των μετακινήσεων, της διαμονής και διατροφής, τη συγκέντρωση και αποστολή των σχετικών παραστατικών για την αποπληρωμή τους κ.λπ. 

Το ΙΕΠ επισημαίνει , ωστόσο, ότι λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού της παραπάνω δράσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για περιορισμό των μετακινήσεων στον απολύτως απαραίτητο αριθμό. Προτεραιότητα θα δοθεί στις νησιωτικές περιοχές και σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, οι μετακινήσεις είτε των επιμορφωτών είτε των επιμορφούμενων θα εγκρίνεται προηγουμένως από το Δ.Σ. του ΙΕΠ μετά από σχετική εισήγηση των Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ / ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΩΡΕΣ 

1η ημέρα 
«Αξιολόγηση στελεχών και εκπαιδευτικών:
Σκοπός, Κριτήρια, Μέσα, Πλαίσιο» από την Εισαγωγή του Επιμορφωτικού Υλικού του Ηλία Γ. Ματσαγγούρα 2
«Διαδικασίες, Εργαλεία, Έντυπα Καταγραφών και Αξιολόγησης»«Ανάλυση Κριτηρίων» από το έντυπο επιμορφωτικό υλικό 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2

2η ημέρα 
Βιωματικό εργαστήριο Ασκήσεις και Μελέτες Περίπτωσης από το έντυπο επιμορφωτικό υλικό 2
Βιωματικό Εργαστήριο Παρουσιάσεις από τους επιμορφούμενους – Συζήτηση 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ 12

ΤΜΗΜΑΤΑ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ
Τα τμήματα μπορεί να είναι αμιγή (Δντές Αθμιας – Δντές Βθμιας) ή και μικτά ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. 

Ο αριθμός των επιμορφούμενων ανά τμήμα έχει υπολογιστεί στους 20-30 περίπου, αλλά και αυτό εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τη διαθεσιμότητα των επιμορφωτών, την αναγκαιότητα μετακίνησής τους κ.λπ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ 
Για την υλοποίηση του Β΄ Κύκλου της επιμόρφωσης στελεχών θα αποσταλεί επιμορφωτικό υλικό σε CD καθώς και έντυπο υλικό (20 σελίδων περίπου) στις έδρες των Περιφερειών προκειμένου να διανεμηθεί στους επιμορφούμενους Δ/ντές. Θα αποσταλούν επίσης ηλεκτρονικά κωδικοί για την αξιολόγηση των σεμιναρίων του Β΄ Κύκλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου