Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Καθυστέρηση και στασιμότητα στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Π.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Photo                                             Μεγάλη καθυστέρηση και στασιμότητα υπάρχει στην πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών της Π.Ε. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και τα ερωτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ουδείς γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των μεταθέσεων, των αποσπάσεων, των μόνιμων διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών για το 2014.
Συγκεκριμένα:

1. Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Μετά την 5μηνη καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου, χωρίς κανένα λόγο, αφού καμιά αλλαγή δεν έγινε, δεν έχουν ζητηθεί ακόμη ούτε τα κενά από τις Δ/νσεις Π.Ε. Με βάση δε τις διαδικασίες που απαιτούνται - εξέταση ενστάσεων, αμφισβητούμενες αιτήσεις, μεταθέσεις σε διαπολιτισμικά κλπ. - η ανακοίνωση των μεταθέσεων δεν αναμένεται να γίνει πριν το τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου του 2014.
Υπενθυμίζω ότι οι μεταθέσεις γίνονται με βάση τα οργανικά κενά που αποστέλλουν οι Δ/νσεις Π.Ε. (άρθρα 4 και 12 του Π.Δ. 50/96) στα οποία υπολογίζονται και οι παραιτήσεις που έγιναν μέχρι τις 30 του Απρίλη.
2. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ 
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μεταθέσεων θα έχει επιπτώσεις στην υποβολή των αιτήσεων για απόσπαση και στην εξέτασή τους. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί και οι συνάδελφοι βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε ομηρία, αφού δεν θα γνωρίζουν έγκαιρα σε ποια σχολική μονάδα θα υπηρετήσουν το Σεπτέμβρη για να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Κατά τη γνώμη μου η εγκύκλιος των αποσπάσεων θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα, να υποβάλουν αιτήσεις οι συνάδελφοι και να τους δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης ή ανάκλησης μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων. Εξυπακούεται ότι οι αποσπάσεις πρέπει να γίνουν με τη μοριοδότηση και με βάση τα πραγματικά κενά που θα αποστείλουν οι Δ/νσεις Π.Ε. και όχι με τον απαράδεκτο και αδιαφανή τρόπο που έγιναν πέρυσι.

3. Μόνιμοι διορισμοί – προσλήψεις αναπληρωτών
Παρά τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στην Π.Ε., εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων, καμιά βούληση δεν υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για μόνιμους διορισμούς. Οι μόνιμοι διορισμοί την τελευταία τριετία στην Π.Ε. ήταν ελάχιστοι, περίπου 270, ενώ οι αποχωρήσεις περισσότερες από 7.200. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν τηρούν στην εκπαίδευση ούτε καν το 1:5 που έχουν συμφωνήσει με την Τρόικα.
Καμία, επίσης, ενημέρωση δεν υπάρχει για το τι θα γίνει με τις προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά. Πόσες δηλαδή πιστώσεις θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά.
Η προκήρυξη διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, άμεσα, τόσο για την Ειδική, όσο και για τη Γενική Αγωγή είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, προκειμένου να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο οργανικά κενά να καλύπτονται όχι με μόνιμους διορισμούς, αλλά με προσλήψεις αναπληρωτών. Στην Ειδική Αγωγή, μάλιστα, συνάδελφοί μας έφτασαν να έχουν μέχρι 12 χρόνια προϋπηρεσίας, ως αναπληρωτές, χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την καθυστέρηση, οφείλει ΤΩΡΑ να κινήσει τις διαδικασίες για να γίνουν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν έστω και τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται, προκειμένου να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου