Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Μάθε πως ψηφίζεις. Οι αλλαγές - Οι σταυροί ανά δήμο της Ευρυτανίας - Τι ισχύει για τις Περιφερειακές εκλογές

eklogiko-kentro-kalpi1
Σταυροί και ψηφοδέλτια
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στις φετινές δημοτικές εκλογές. Καταρχάς, το ψηφοδέλτιο για κάθε συνδυασμό είναι ενιαίο και... μακρινάρι, ανάλογα με τον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων.
Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο στον δήμο Καρπενησίου είναι του υποψήφιου δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη, που έχει καταθέσει πλήρη συνδυασμό, και αποτελείται από 174 περίπου άτομα. Αντίστοιχα, αλλά σαφώς μικρότερο με 134 περίπου υποψήφιους είναι το ψηφοδέλτιο του κ. Γιάννη Σταμάτη, ενώ το μικρότερο όλων με 33 υποψηφίους είναι το ψηφοδέλτιο του κ. Βασίλη Παπαροϊδάμη.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΩΝ

Ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους πολίτες της Ευρυτανίας, είναι πόσους σταυρούς έχει δικαίωμα να βάλει κάποιος ψηφοφόρος. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ανάλογα τον πληθυσμό της δημοτικής ενότητας που ψηφίζει ο κάθε ψηφοφόρος, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αριθμού σταυρών που δύναται να βάλει που ξεκινά από τρείς (3) σταυρούς και φτάνει έως και έξι (6) σταυρούς.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Εν συντομία να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διαφορές στον δήμο Καρπενησίου. Έτσι για τη Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου μπορεί να βάλει κάποιος μέχρι και έξι (6) σταυρούς, στη Δημοτική Ενότητα Προυσού μέχρι και πέντε (5) σταυρούς και για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες μέχρι και τρείς (3) σταυρούς.
Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου. Συγκεκριμένα, για τους δημότες της Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου (πρώην δήμος Καρπενησίου), της μεγαλύτερης πληθυσμιακά ενότητας στον Καλλικρατικό δήμο Καρπενησίου, ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως και έξι (6) σταυρούς.
Αναλυτικά, για την επιλογή δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έως και τρείς (3) υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που αναγράφονται στη λίστα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων Καρπενησίου.
Επίσης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και έναν (1) ακόμη δημοτικό σύμβουλο Καρπενησίου προερχόμενο από άλλες Δημοτικές Ενότητες και τέλος για τη Δημοτική Κοινότητα Καρπενησίου (για το τοπικό της πόλης Καρπενησίου δηλαδή), έχει δικαίωμα να επιλέξει μέχρι και δύο υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους Καρπενησίου.
Δημοτική Ενότητα Προυσού. Αντίστοιχα και λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων όπως έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, στη  Δημοτική Ενότητα Προυσού, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως και τρεις (3) σταυρούς για δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας Προυσού, έως και έναν (1) σταυρό για δημοτικό σύμβουλο άλλης δημοτικής ενότητας και έως έναν (1) σταυρό για το τοπικό.
Αντίστοιχα στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, δηλαδή τις Δημοτικές Ενότητες, Ποταμιάς, Δομνίστας, Κτημενίων και Φουρνάς, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως και έναν (1) σταυρό σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής τους Ενότητας, έναν (1) σταυρό για δημοτικό σύμβουλο άλλης δημοτικής ενότητας και έναν (1) σταυρό στο τοπικό τους.
Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου Καρπενησίου και μπορούν να δεχτούν σταυρούς από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ενώ οι τοπικοί σύμβουλοι εκλέγονται αποκλειστικά από τους ψηφοφόρους της εκάστοτε Δημοτικής Ενότητας.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
Στον δήμο Αγράφων είναι πιο απλή η διαδικασία της σταυροδοσίας. Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου, εκλέγονται πάνω από 3 δημοτικοί σύμβουλοι, συνεπώς, ισχύει το σύστημα 3-1-1. Δηλαδή, ο κάθε ψηφοφόρος "σταυρώνει" στην Δημοτική του Ενότητα έως και τρείς (3) υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, έως και έναν (1) δημοτικό σύμβουλο από άλλη ενότητα και έως και έναν (1) τοπικό σύμβουλο.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο κάθε Ευρυτάνας ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει έως και έναν (1) περιφερειακό σύμβουλο από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας που έχει επιλέξει να ψηφίσει, ενώ, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει περιφερειακό σύμβουλο από άλλη Περιφερειακή Ενότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου