Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Διδασκαλία Θεατρικής Αγωγής στο δημοτικό σχολείο


THEATRO
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αρ.Πρωτ.Φ.12/275/66898/Γ1/30-04-2014/ΥΠΑΙΘ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ 
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠPΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
ΤΜΗΜΑ A΄ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 
Πληροφορίες: Κ. Παπαχρήστος- Ρ. Γεωργακόπουλος
Τηλέφωνα : 210-34.43.605 & 210.34.42.243

ΘΕΜΑ: Διδασκαλία Θεατρικής Αγωγής στο δημοτικό σχολείο 
Σχετ.: Υ.ΠΑΙ.Θ../ΚΠ / 28927/ 27-2-2014/ Γ1 

Κατόπιν ερωτημάτων, τα οποία υπεβλήθησαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με την διδασκαλία του διδακτικού αντικειμένου της Θεατρικής Αγωγής στο δημοτικό σχολείο και σύμφωνα με την με αριθμ. 07/10-02-14 Πράξη του Δ.Σ του Ι.Ε.Π., σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: 
Το διδακτικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής στο δημοτικό σχολείο αποτελεί μέσο γνώσης, ψυχαγωγίας και αισθητικής καλλιέργειας. 


Η διάρθρωση των σκοπών και στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την δημιουργική επαφή των μαθητών με την τέχνη του θεάτρου τόσο μέσα από τα δραματουργικά κείμενα όσο και μέσα από την σκηνική έκφρασή τους, την αισθητική καλλιέργεια και δημιουργική έκφραση, στοιχεία τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό το σχολείο μέσω και της Θεατρικής Αγωγής να συμβάλλει στην αισθητική ανάπτυξη των παιδιών, αποφεύγοντας απλουστεύσεις περί καλαισθησίας και προσεγγίσεις που περιορίζουν την τέχνη και εν προκειμένω το θέατρο, στην προετοιμασία και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο εορταστικών επετείων και άλλων εκδηλώσεων του σχολείου. 

Ως εκ τούτων, είναι σημαντικό να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε το διδακτικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής να στελεχώνεται από κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς για την διδασκαλία του. 
Στις περιπτώσεις όμως που δεν υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης του σχολείου με εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 32 ή εκπαιδευτικούς του κλάδου 18.41, το διδακτικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής θα μπορούσε να διδάσκεται από εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70, με σχετική εισήγηση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης, εφόσον δεν παραβιάζεται το εργασιακό και διδακτικό ωράριό τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξής περιπτώσεις: 

1. Να είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο του εν λόγω μαθήματος. 
2. Να είναι κάτοχοι πτυχίου τμήματος θεατρικών σπουδών ή εναλλακτικά δραματικής σχολής, αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού. 
3. Να έχουν παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια με αντικείμενο τη Θεατρική Αγωγή ή τη δραματική τέχνη, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας από φορείς αναγνωρισμένους από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ή το Υπουργείο Πολιτισμού. 
4. Να έχουν παρακολουθήσει σχετικά με τη Θεατρική Αγωγή σεμινάρια

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ 

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων 

Η εγκύκλιος προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων , ο οποίος με ανακοίνωση του ζητά την άμεση ανάκληση της και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το Υπουργείο Παιδείας, αφού παραδέχεται τη σημασία της Θεατρικής Αγωγής στην «αισθητική ανάπτυξη των παιδιών», ευθαρσώς διευρύνει την ανάθεση της διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70, που, είτε έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια ετήσιας διάρκειας, είτε -άκουσον, άκουσον- έχουν απλώς παρακολουθήσει σεμινάρια! Εξισώνει, με άλλα λόγια, τις πανεπιστημιακές σπουδές με την κατ’ ελάχιστον επιμόρφωση!».

Διαβάστε περισσότερα: Οι ΠΕ70 θα μπορούν να διδάσκουν το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στα Δημοτικά σχολεία | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου