Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Look Up: ένα video που δείχνει πώς ο εθισμός μας στα social media μας καταδικάζει στη μοναξιά

Είναι γεγονός. Το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας. Ο υπολογιστής έχει μια μόνιμη θέση δίπλα μας στο κρεβάτι. Το Internet μας έχει γίνει όσο απαραίτητο όσο το νερό και το φαγητό.
Έχουμε συνειδητοποιήσει στ'αλήθεια πόσο εθισμένοι είμαστε στο smartphone μας και το timeline μας στα social; Έχουμε καταλάβει πως το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνιάς μας γίνεται μέσω μιας οθόνης; Τι να τα κάνει κανείς τα χιλιάδες Like σε τρία διαφορετιικά κοινωνικά δίκτυα, αν κάθε βράδυ κοιμάται μόνος;
Ένα video του Gary Turk με τίτλο 'Look Up' κάνει το γύρο του Internet τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να αφυπνίσει τους χρήστες και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή βρίσκεται "εκεί έξω" και όχι στην οθόνη του κινητού τους και του laptop τους.

Μέσα από μια αφήγηση σε ρίμα, σαν ποίημα, ο δημιουργός του video ξεκινά με τη φράση "Έχω 422 φίλους. Αλλά είμαι μόνος. Μιλάω μαζί τους κάθε μέρα, αλλά κανείς τους δεν με γνωρίζει στ' αλήθεια." Μέσα από μικρά καθημερινά στιγμιότυπα, που θα σας θυμίσουν αναμφισβήτητα και τη δική σας ζωή, ο Turk επισημαίνει:
"Τη στιγμή που ανοίγουμε τον υπολογιστή, κλείνουμε την πόρτα."
"Όταν απαλλαγείτε από τις συσκευές σας, ο κόσμος γύρω σας θα σας δημιουργήσει σύγχυση."
"Ζούμε σε έναν κόσμο όπου προωθούμε συνεχώς την εικόνα μας, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι το συναίσθημα μένει απέξω."
"Πόσο καλός γονιός είσαι αν δεν παίζεις ο ίδιος με το παιδί σου και αντ' αυτού το αφήνεις να παίζει συνέχεια με ένα iPad"

Παραλληλίζοντας τη ζωή χωρίς τεχνολογία με τη σύγχρονη ζωή, όπου έφηβοι, μεγάλοι και παιδιά είναι συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι, το "Look Up" μας προειδοποιεί για όλα εκείνα που χάνουμε, εξαιτίας του εθισμού μας στις οθόνες.

Το πιο συγκινητικό του όμως κομμάτι είναι η κινηματογραφική ιστορία αγάπης που ξεκινά στο δεύτερο μισό του video, μια ιστορία αγάπης που μπορεί να μην είχε συμβεί ποτέ, αν ο εθισμένος στο κινητό του ήρωάς μας δεν είχε "σηκώσει το βλέμμα" (όπως λέει και ο τίτλος του video) για να αντικρύσει για πρώτη του φορά το άλλο μισό...
Δείτε ολόκληρο το video παρακάτω, ίσως αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε.

"Give people your love, don't give them your Like"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου