​Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης αναμένονται με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ θα μπει μπλόκο και στις πρόωρες συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα ακολουθεί το μοντέλο των επικουρικών συντάξεων και για τα ταμεία κύρια σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015.
Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών καταρτίζει μελέτη, πάνω στην οποία θα βασιστεί και το υπουργείο Εργασίας για να προχωρήσει στην ενοποίηση και την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων ασφαλιστικού σε συνδυασμό πάντα και με όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης έχει δύο παραμέτρους:
1. Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
2. Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα κατά έξι μήνες κάθε έτος για όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις, όσοι μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης από τα 55 ή τα 52 θα βγουν στην σύνταξη στα 62. Ως εναλλακτικό σχέδιο εξετάζεται και η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από 4.500 ημέρες στις 6.000.
Παράλληλα, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται προβλέπουν σύμφωνα με το δημοσίευμα
• Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, μεεφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.
• Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).
• Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
• Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα. Για παράδειγμα, το ΕΤΑΑ υποτίθεται ότι είναι ο ενιαίος φορέας ασφάλισης γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, καθώς εντός του Ταμείου ο κάθε τομέας έχει αυτόνομη διοικητική επιτροπή, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τρία Ταμείο όπως και πριν.