Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ποιοι εργαζόμενοι «κλειδώνουν» με κέρδος την πρόωρη σύνταξη στα 53

prowriΈξι κατηγορίες ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, Δημόσιο, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις για έξοδο με μειωμένη σύνταξη και συνάμα η ποινή μείωσης να υπολογιστεί για δύο έτη και όχι για πέντε που ισχύει για άλλες περιπτώσεις.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου η προοπτική πρόωρης σύνταξης, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων, μπορεί να αποφέρει και κέρδος! Τα οφέλη αυτά είναι συνάρτηση της ηλικίας εξόδου που μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι, του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη και του ποσοστού μείωσης της σύνταξης που θα πάρουν.
Σε αυτές τις ευνοϊκές διατάξεις εντάσσονται πάνω από 500.000 ασφαλισμένοι που πλέον μπορούν να κατοχυρώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, δηλαδή εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012 έτσι ώστε να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλό όριο ηλικίας και αν πρόκειται για μειωμένη σύνταξη να την πάρουν με ποινή 6% ή 18% και όχι 30%.
Η πρόωρη σύνταξη, όπως συνηθίζεται να λέγεται η έξοδος με χαμηλότερο όριο ηλικίας από αυτό που ισχύει για την πλήρη σύνταξη, έχει κι άλλο ένα όφελος. Όταν το ποσό είναι μικρό, για παράδειγμα αν είναι κάτω από 1.000 ευρώ, τότε δεν έχει και καμία από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο.
Αν η μειωμένη σύνταξη βγάζει ποσό πάνω από 1.000 ευρώ, τότε και πάλι υπό προϋποθέσεις συμφέρει η πρόωρη σύνταξη παρά στα 67 κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο περισσότερο είναι το τμήμα που κόβεται λόγω περικοπών του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου