Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ο κύβος ερρίφθη για το νέο μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε ως σήμερα για τις μετακινήσεις και τη μονιμότητα θέσεως στο Δημόσιο, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με σημερινή του εγκύκλιο έκανε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του νέου μόνιμου συστήματος κινητικότητας, που θα εφαρμοστεί το 2015.
Έγινε το πρώτο βήμα για τη μονιμοποίηση της υποχρεωτικής κινητικότητας στο ΔημόσιοΈγινε το πρώτο βήμα για τη μονιμοποίηση της υποχρεωτικής κινητικότητας στο Δημόσιο
Ο νέος μηχανισμός, που παρουσιάζεται από το υπουργείο ως μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο Δημόσιο, θα δημιουργήσει -κατά τον υπουργό- μία εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια, καταργώντας το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις μεταθέσεις, ενώ στόχος του είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Βασική διαφοροποίηση πάντως, θα αποτελέσει το γεγονός ότι έως σήμερα η όποια αλλαγή θέσης γινόταν κατά βάση έπειτα από αίτημα του εργαζόμενου, ενώ τώρα θα αποτελεί εκ των άνωθεν εντολή.

Με την εγκύκλιο που έλαβαν σήμερα όλες οι υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κλπ.), ο Κ. Μητσοτάκης, ζητά να καταγραφεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή όλες οι ειδικές διατάξεις βάσει των οποίων μετακινούνται σήμερα οι υπάλληλοι. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να ενημερώσουν το υπουργείο με την ασφυκτική προθεσμία της 27ης Ιουνίου, για την ύπαρξη τυχόν ειδικών διατάξεων αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τη δυνατότητα διενέργειας υπηρεσιακών μεταβολών και συγκεκριμένα απόσπασης, μετάθεσης και μετάταξης.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «το υφιστάμενο χαοτικό σύστημα μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων, με "θολά" κριτήρια, πρέπει να αντικατασταθεί από έναν σταθερό, διαφανή και αντικειμενικό μηχανισμό, προς όφελος της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών», ενώ διευκρίνισε ότι η μόνιμη κινητικότητα θα είναι αποσυνδεδεμένη από τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Το νέο σύστημα κινητικότητας, μαζί με το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού, το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων, για τον οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 19 Ιουνίου το σχετικό νομοσχέδιο, την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αποτελούν τις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου